Älvsborgs ungdomsdistrikt

Välkommen till Älvsborgs ungdomsdistrikt!

Hos oss finner du verksamhet för djurintresserade i alla åldrar! I Älvsborgs ungdomsdistrikt ingår Lilla Edets ungdomsavdelning, Trollhättans ungdomsavdelning och Vänersborgs ungdomsavdelning. Dessutom har vi en hundsektion med en rad roliga aktiviteter så som agility, hundpromenader och föreläsningar. Vi har en hästsektion där du antingen kan träna med din egen häst eller låna hästsektionens egna hästar Maja och Kuling. Hästsektionen heter Älvsborgsstjärnornas Rid & Körsällskap, förkortat ÄRKS, och ÄRKS är anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Du som är under 18 år betalar 80 kronor för att vara medlem i Älvsborgsstjärnorna, du som är över 18 år gammal betalar 100 kronor för medlemskap i Älvsborgsstjärnorna. Vår tredje sektion är kaninsektionen som samlar kaninintresserade för träffar, träningar och tävlingar.

En lista över aktuella aktiviteter finner du längst ned på denna sida, på vår Facebooksida samt i medlemstidningen Stjärnfallet.                                                                       

-Stjärnfallet nummer 2 2018-

Varmt välkommen på våra aktiviteter!

-På gång-

Observera att aktiviteterna är sorterade efter startdatum i listan nedan. En aktivitet som har flera träffar som sträcker sig över flera månader anges bara en gång i listan- och då under månaden som aktiviteten startar. För att delta i våra aktiviteter ska du vara medlem i Svenska Blå Stjärnan, om inget annat anges.

Detta händer i augusti:

Kaninhoppning i Lilla Edet

Välkommen till vår kaninhoppningen som startar igen onsdagen den 22 augusti kl 18.00.
Vi kommer att vara i Ströms Slottspark bredvid Slottscaféet.
Ingen anmälan behövs, för mer info kontakta Anneli 0708-230 186,
anneliholmberg@telia.com

Invigning ny hundaktivitetsplan i Vänersborg

Vi inviger Vänersborgs nya hundaktivitetsplan vid Ekebacken Önafors på Mariedal i Vänersborg 25/8. Vi träffas klockan 13 och håller sedan på så länge vi har lust! Vi har förutom att träna agility även möjlighet att träna andra saker så som nosework och rallylydnad.
Frågor: sandberg.annakarin@gmail.com 0707948692
Varmt välkomna!

Svenska Blå Stjärnan på Upphäradsdagarna

25/8 är det “Upphäradsdagarna! Hästsektionen och Trollhättans avdelning kommer att delta för att visa upp vår verksamhet. Vill du vara Blå Stjärnans ansikte utåt och hjälpa oss med att visa kaninhoppning, ponnyagility och körning är du hjärtligt välkommen att höra av dig till Carina på 070 20 39 989 eller chroisty@hotmail för vidare information.

Hundpromenad

Välkomna med på Svenska Blå Stjärnans hundpromenader!
Alla hundar ska vara kopplade.
Ta gärna med fika.
Om du inte redan är medlem så är du välkommen med en gång och lära känna oss, sedan vill vi att du blir medlem om du tänkt gå fler gånger.

Söndag 26/8 klockan 14.00
Vi samlas hemma hos Marita Olsson och går en skogspromenad.
Tema: Leta godis.
Maritas adress är Lerum Västergården 12, 46192 Trollhättan.
Anmälan till Marita 070 317 02 11
marita.lerum@telia.com

Kaninläger på Vårhaga sommargård 25/8-26/8 2018

Vårhaga sommargård ägs av Trollhättans Missionsförsamling och ligger några kilometer norr om Sjuntorp, alldeles vid sjön Trehörningen.
Här kommer lite praktisk information kring lägret, saknar du någon information är det bara att ni hör av er. Anmälan sker till Kristina eller Petra. Obs! Begränsat antal platser. Ålder från 11 år och uppåt.

Lägerstart: Lördag den 25:e augusti kl. 10.00 är det samling på Vårhaga sommargård. Information ges då till barn och föräldrar om program och lägeraktiviteter de kommande dagarna. Lunch, Middag och kvällsmat serveras till barnen.

Avslutning: Söndag den 26:e augusti kl. 14.00 är föräldrar och syskon välkomna att komma och titta på kaninhoppning som vi håller på med i ca 1,5 timme. Avslut ca 16:00.

Lägerplats: Vårhaga sommargård Baggeryr 461 98 Sjuntorp

Tag med: Sovsäck/täcke + lakan och kudde, handduk och badlakan, hygienartiklar, oömma och varma kläder, regnkläder och stövlar, kamera (frivilligt), badkläder. Det är tillåtet att ta med godis/chips.

Till kaninen: Sele och koppel, kaninfoder som din kanin är van vid, matskål och vattenflaska alt. vattenskål, (då gärna en som passar i transportburen) klosax/borste (frivilligt), kompost-galler, en filt att lägga över kompostgallret (gärna klädnypor att fästa denna med på gallret), hö samt eget strö till transportburen (vi har ej möjlighet att bistå med detta under lägret)

Kost: Allergier eller andra speciella kostönskemål rapporteras till Kristina eller Petra.

Avgiften: Svenska Blå stjärnan står för kostnaden av lägret. För priser till kanintävlingen går det bra att swisha 30:-/ barn till 0708-743939. Alla som deltar på lägret ska vara medlemmar i Svenska Blå Stjärnan. Är du inte redan medlem så blir du det på vår hemsida //svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/

Begränsat antal platser, så anmäl dig nu till sommarens roligaste läger! Sista anmälningsdag 15/7.

Frågor? Kristina mobil 0705-592553, Petra mobil 0708-743939
Välkommen!

 

Agilityträning i Brunnered

Du som är medlem i Svenska Blå Stjärnan är välkommen att träna på vår plan i Brunnered Trollhättan. Vi kommer att ha öppen träning på torsdagar mellan klockan 18.00-19.30.
Alla hjälps åt att bygga bana och du tar själv med dig det du vill äta/dricka.
Kom ihåg att betala träningsavgiften 250 kronor som sätts in på pg 220115-0 det går till hyra och el i stugan.
Datum: , 30/8, 6/9, 13/9, 20/9, 27/9.

Välkomna!

Detta händer i september:

Kaninhoppning i Vänersborg
Kaninhoppningen i Vänersborg startar igen den 5 september klockan 18-19.30.
Vi träffas därefter den 12 september samt 19 september. Vi håller till på Lundvägen 20 på Blåsut i Vänersborg.
Träffarna passar såväl vana hoppare som nybörjare. Vi kommer förutom att hoppa även att testa på andra sätt att aktivera våra kaniner utanför hoppbanan.
Ingen anmälan behövs, för frågor kontakta Sofia:
sofia.albertsson@svenskablastjarnan.se
Välkomna!
Kaninhoppning i Trollhättan
Välkomna på kaninhoppning i Trollhättan!
Nu drar kaninhoppningen igång igen med ny hoppdag, TORSDAGAR!
Kl 18-19
Start den 6/9
Pris: 20kr/tillfälle
Vi håller till på Magnetvägen 20 i Trollhättan, i samma hus som Runessons Åkeri mitt emot Beijers bygghandel.
Välkomna!
Tävling i sportkörning
8 september anordnar hästsektionen, tillika Älvsborgsstjärnornas Rid&Körsällskap, tävling i sportkörning i Vartofta tillsammans med Vartoftas
R&KS. Tävlingsfunktionärer behövs alltid! Har du en dag över och är nyfiken på sporten tar vi tacksamt emot hjälp. Ring Ulrika Eriksson så berättar hon
gärna mer på 073 352 41 14

Human hästträning, ett etiskt sätt att lösa problem

Välkommen på föreläsning om human hästträning och problemlösning med hästar! Vi träffas den 9 september klockan 14-17 i Sjuntorp hemma hos Anne Dirksen från Relationsbaserad hästträning.
Såhär beskrivs föreläsningen:
“Hos många hästtränare är effektiviteten i tid det viktigaste kriteriet när det gäller val av träningsmetod. Vi kanske väljer ett sätt att träna för att det ger oss snabba resultat, även om det inte tar i beaktande hur hästen upplever träningen.
Inom Relationsbaserad Hästträning väljer vi istället att sätta hästens
välfärd som högsta prioritet. Vi har utvecklat en Problemlösningstrappa som hjälper oss att först välja den metod som är minst påträngande för hästen. För att få hållbara och långsiktiga resultat är det viktigt att noga studera hästens förutsättningar för att kunna lyckas. Vi kommer därför ta oss en närmare titt på hästens grundbehov och vad dessa innebär. Vi behöver även kunna avläsa
om hästen är stressad eller inte, för inlärning sker så mycket lättare när hästen är lugn. Det är därför en fördel om du redan har gått föreläsningen om hästens känslosystem, men det är inget måste.
Vi varvar teori med lite praktiska övningar med Annes egna hästar. Efter denna föreläsning kommer du ha verktyg till att se på hästträning och problem med nya ögon!”
Föreläsningen kommer inte att gå in på operant betingning eller på grunden av vad klickträning är, men du kan läsa Relationsbaserad hästtränings gratis e-bok “relationshöjande aktiviteter” på relationstraning.se för att själv få en förståelse för grunderna innan föreläsningen.

Kostnad för föreläsningen är 100 kronor per person, om du anmält dig men uteblir från din plats så debiteras du hela anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften betalas till vårt postgiro innan föreläsningen.
Du ska vara medlem i Svenska Blå Stjärnan för att delta, det blir du via vår hemsida; //svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/

Vi bjuder på fika, hör av dig om eventuella allergier.
Sista anmälningsdag är den 2 september till
sofia.albertsson@svenskablastjarnan.se. Vägbeskrivning till Anne får du vid anmälan.
Max 20 deltagare så anmäl dig nu!
Välkommen!

Hundaktiviteter i Vänersborg

På den nya hundaktivitetsplanen vid Ekebacken Önafors på Mariedal i Vänersborg
kommer vi under hösten att olika hundaktiviteter.
Förutom agility finns möjlighet att gemensamt träna nosework, rallylydnad,
spår /uppletande och trick, utifrån intresse hos er som kommer.
Vi kommer vara där 15/9, 22/9, 30/9, 7/10, 14/10, 20/10. Vi träffas kl 13 och
håller på så länge vi har lust.
Ingen instruktör utan vi hjälps åt.
Hindren är inlåsta med samma låskod som i Brunnered så medlemmar kan
använda när det passar. Inget staket uppe ännu men går att ordna som aktivitet
om fler kan hjälpa till.
Går bra att ta buss till Mariedalskolan och promenera 500 meter.
Frågor: sandberg.annakarin@gmail.com 0707948692
Välkomna!

Stallträffar

Till hösten drar stallträffarna på stall Vinterholm, igång igen. Ett roligt ställe
mellan Väne Åsaka och Upphärad, fyllt med hästar, kompisar och annat kul!
För att kunna delta behöver du vara mellan 8-14 år gammal, vara medlem i
Svenska Blå Stjärnan och betala 20 kr för varje stallträff du går på. Till träffarna
medtags en matsäck eller en liten fika. Om ni har en egen hjälm använder ni
den, annars finns det att låna.
På stallträffarna gör vi t.ex. voltige, handlerhoppning, löshoppning, ponnyagility
och olika roliga lekar. Varje träff kommer ha ett specifikt tema.
Höstens datum är 16/9, 7/10 och 28/10.Klockan 10-13. Om detta låter roligt så
får du gärna anmäla ditt intresse till oss senast den 9/9, därefter meddelar ni
senast tre dagar innan om ni kommer eller inte.
Anmäl er till ungdomsledaren Emilia Fagerberg: 0708243293.
Hoppas vi syns!
Med vänlig hälsning Ida, Maja, Ellen, Emilia och Lisa.

Nu stampar vi i gång aktiviteterna i Emmas paddock!
Ca. var tredje vecka med start 23 september.
Från klockan 10,00 till ca 13.00 startar vi med ngn slags hästaktivitet, exempelvis tömkörning, körning, löshoppning, handlerhoppning, aktivering, ridning,
agility…
Har du ingen egen häst har vi ngra att låna ut för 20 kr/häst som går till paddockhyran.
Hjälm och ev säkerhetsväst skall bäras vid all hästhantering i paddocken, ta gärna med något att fika på då vi kommer att ha en paus mitt i.
Emmas paddock ligger alldeles vid vägen som går mellan Åsaka och Upphärad och kostar 20 kr/häst att vara i som betalas av hästägaren, parkeringen är minimal
så jag behöver veta vilka som kommer för att planera upp platserna.
Anmälan till chroisty@hotmail.com senast 21 september

Hundpromenader

Välkomna med på Svenska Blå Stjärnans hundpromenader! Alla hundar ska vara kopplade. Ta gärna med fika.

Om du inte redan är medlem så är du välkommen med en gång och lära känna oss, sedan vill vi att du blir medlem om du tänkt gå fler gånger.

Söndag 23/9 klockan 14.00

Samling Tygladan, Östra vägen i Vänersborg.

Tema: Parkour.

Anmälan till Malin 072 57 28 581

Detta händer i oktober:

Hundpromenad

Välkomna med på Svenska Blå Stjärnans hundpromenader! Alla hundar ska vara kopplade. Ta gärna med fika.

Om du inte redan är medlem så är du välkommen med en gång och lära känna oss, sedan vill vi att du blir medlem om du tänkt gå fler gånger.

Söndag 21/10 klockan 14.00

Samling på parkeringen GAMLA habiliteringen Restadvägen i Vänersborg.

Tema: Skogslek.

Anmälan till Helena 0709 10 75 54

Detta händer i november:

Hästhållning i praktiken
Vill du vara med och lära dig mer om hästar/friska upp gamla hästkunskaper tillsammans med andra hästintresserade? En gång/månad under de mörka
månaderna samlas vi i Trollhättans klubblokal med boken “Hästhållning i praktiken” som underlag för hästiga diskussioner och undringar.
Start 8 november 18.30 och till en kostnad av 200 kr inkl. bok. Från 12 år
Bindande anmälan till Carina på chroisty@hotmail.com senast 1 november pga
beställning av rätt antal böcker.
Hubertusritt på Vinterholm
Söndagen den 10 november kl 11.00 träffas vi på Vinterholms gård mellan Åsaka och Upphärad för att rida eller köra tillsammans. Före vi ger oss iväg på
långturen, bjuds det på glögg och pepparkaka, när vi kommer tillbaka äter vi korv med bröd. Det blir ingen jakt efter någon rävsvans, men nog så trevligt ändå.
Alla medlemmar är välkomna och har du ingen häst med dig, finns det plats att åka med i en vagn. Kostnaden är 50kr.
För anmälan kontakta Therese 0733-481784 eller via therese.lundin75@gmail.com

Hundpromenad

Välkomna med på Svenska Blå Stjärnans hundpromenader! Alla hundar ska vara kopplade. Ta gärna med fika.

Om du inte redan är medlem så är du välkommen med en gång och lära känna oss, sedan vill vi att du blir medlem om du tänkt gå fler gånger.

Söndag 4/11 klockan 14.00

Samling på torget i Vänersborg.

Tema: Stadsparkour.

Anmälan till Maj 073 40 16 241

maj.duberg@hotmail.com

Agilityträning i ridhus
Under vintern har vi träning i ett ridhus.
Du som gått kurs hos oss eller lärt dig agility på annat ställe är välkommen.
Tid: Varannan söndag klockan 15.00-17.00
Sista tillfället i mars, då vi har en liten tävling är det klockan 14.00-17.00
Datum: 18/11, 2/12, 16/12, 13/1, 27/1, 10/2, 24/2, 10/3 och 24/3.
Plats: Ridhuset Krusetorpet i Lindveden Trollhättan. Sväng av vid norra
avfarten till Sjuntorp. Ridhuset ligger på höger sida några hundra meter
in på Sjuntorpsvägen.
Fika finns att köpa.
Träningsavgift: 250 kronor sätts in på PG 220115-0
Avgiften går till hyran av ridhuset.
Anmälan till Maj inför varje tillfälle. maj.duberg@hotmail.com
Välkommen!

Detta händer i december:

Resa till Sweden International Horseshow
Sweden International Horse Show 1-2 december – vill du följa med!?!
Bussen hämtar upp oss kl. 8.00 på lördag morgon på Arena Vänersborg.
När vi kommer upp till Stockholm och Friends Arena runt middagstid går vi runt på Hästmässan och kan besöka hästar på Stallbacken. Vi kommer att se kvällsföreställningen med bl.a. internationell hoppning
mellan 19.00-23.00. Bussen hämtar oss därefter och kör oss till hotellet där vi övernattar.
Hemresan startar efter hotellfrukosten söndag morgon. För att denna fantastiska hästupplevelse skall gå att genomföra för Svenska Blå Stjärnans medlemmar, till ett starkt reducerat pris, behöver vi fylla en buss
för 35 personer med minst hälften ungdomar under 26 år. Medlemmar under 15 år behöver ha med en vårdnadshavare som förstås är medlem i SBS. Lägsta ålder för att åka med är 6 år. Resan vänder sig främst till
medlemmar i Lilla Edet, Vänersborg och Trollhättans ungdomsavdelningar samt Norra Älvsborgs förbund. I mån av plats så tar vi emot anmälningar från medlemmar från andra håll i landet. Bussresa, kvällsföreställningen
och hotellövernattning kostar enbart 500 kr/person som betalas på pg. 220115-0 senast 14/10.
Eftersom biljetter, buss och hotellrum skall bokas är anmälan bindande samt tiden för att bestämma sig, är enbart till 14 oktober. Anmälan via mail till lenadelin@hotmail.com med namn och födelsedata. Tänk på att medlemsavgiften måste vara betald, och att detta sker på svenskablastjarnan.se.
Ungdom 100 kr
Vuxen 150 kr
Familjemedlem 25 kr