Stockholm

Stockholmsförbundet finns även på facebook.

Aktiviteter

Hundpromenader 17/5 & 17/6 – ungdomsavdelningen

Hundpromenad med korvgrillning i Lida 17/5

Stjärncafe 19/5

FOS Stockholms län – 21/5 – Magen David Adom i Israel och nationell och internationell frivillighet i israelisk ambulansverksamhet och dess organisation

Barn- och ungdomsläger i Norrtälje – juli

Hästvårdskurs ht 15/vt 16


Nästa styrelsemöte

17 juni


Svenska Blå Stjärnan 100 år

2017 fyller Svenska Blå Stjärnan 100 år och det ska vi fira. Stockholmsförbundet kommer att stå som värd för Riksstämman någon helg i maj. Vad innebär det att vi ska stå för värdskapet? Jo, vi ska arrangera hela helgen från fredag till söndag. Förutom stämma och jubileumsmiddag så ska det finnas intressanta studiebesök, föredrag och/eller annat som vi tycker hör hemma på ett jubileum.

Tycker du att det vore roligt och är beredd att hjälpa till? Skicka ett mail till: så återkommer jag med information om när vi ses för ett första planeringsmöte. Ange om du är med i facebook så kan vi bilda en grupp för jubileet.

De av er som var med på stämman vet att Stockholmsförbundet ska arrangera ett eget firande på hösten 2017. Till vår egen stämma i mars 2016 ska det finnas ett färdigt förslag hur vi ska fira inklusive en budget. Är du intresserad? Maila till så kommer information om möte.

Beroende på hur stort intresset är så får vi se om vi kör en stor jubileumsgrupp eller om det blir två. Välkomna att anmäla ert intresse!

/Karin


Insamlingskonto för sponsorhäst till stiftelsen för den beridna högvakten

För snart 100 år sedan bildades Svenska Röda Stjärnan med syfte att värna arméhästens väl. Sedan dess har organisationen ändrat både namn och fokus, men samröre med hästarna i Försvarsmakten har levt vidare under hela 1900-talet. De sista “arméhästarna” i Sverige är de som är kvar i ceremoniell tjänst, det vill säga hästarna på Kavallerikasern. Många är de Stjärnor som fått sin utbildning i hästvård eller varit aktiva på K1 genom åren och det går nog att påstå att vår verksamhet på K1 är en stor anledning till varför Stockholmsförbundet är så vitalt.

Hyllning till arméhästen
Inför jubileumsfirandet 2017 är målet att, som en hyllning till arméhästen och vårt samarbete kring den, samla in pengar till en alldeles egen sponsorhäst. En sponsorhäst kostar 130 000 kronor. Insamlingen sker med frivilliga bidrag och genom olika aktiviteter. Den ska inte belasta förbundets ekonomi på något sätt.

Bidra till jubileumsgåvan
Naturligtvis hoppas vi att alla Stockholmsstjärnor vill skänka en slant och känna sig delaktiga i denna jubileumsgåva. Alla bidrag mottages tacksamt! Inget bidrag är för litet (och inte heller för stort). Den som har frågor får gärna kontakta insamlingsansvarig: Louise Ribbing, e-post: louise.ribbing@gmail.com / mobil: 070-544 14 10.

Jubileumskontot är: plusgirokonto 73 35 11-0.

Välkommen med ditt bidrag!


Hundpromenad med korvgrillning i Lida

Hundpromenad i natursköna Lida med andra hundälskare!

Det bjuds på korv och dricka efter promenaden. Hundbad finns även för de badsugna vovvarna!

Tid: Söndagen den 17 maj, kl 12.00

Var: Lida friluftsområde, vi möte på parkeringen.

Ansvarig stjärna: Tina Fredriksen.

Anmälan till:

Anmäl er gärna innan så vi vet hur mycket korv som ska inhandlas!

Välkomna!


Stjärncafe-kväll 19/5

Hej alla Stjärnor i Stockholm!

Jag har varit på riksstämma i helgen och sett att det är cirka 450 av oss bara i Stockholms län. Det är sällan jag ser någon annan förutom om jag åker på kurs, så min tanke är att vi ska ha möjlighet att mötas under lite enklare former. Därför tänker jag, Eva Foyer och Anne Jekell att anordna Stjärncafé-kvällar. Till en början i Hovstallets samlingsloka, valfri vardag mån-tors, och cirka 5 ggr per år. Det blir ungefär varannan månad under höst-vinter-vår. Första träffen är redan….

Tisdag den 19 maj klockan 18.00 – 21.00

Det kommer att finnas kaffe, te, juice, kakor och frukt till självkostnadspris. Vill man ha en macka så behöver jag en notis om det på min mail, , senast kvällen innan, så jag kan förbereda det. Om ni inte hinner säga till går det bra att ta med en egen macka, köpt på stan.

Vårt första samtalsämne kan handla om hur vi ska samla förbundet. Ingång från hörnet Artillerigatan/Väpnargatan. Gående: Från Nybroplan, gå längst Strandvägen förbi Dramaten. Passera ett (1) kvarter och sväng sedan vänster upp på Östermalm.

Mycket välkomna!

Maria Nelson, Eva Foyer och Anne Jekell


Hundpromenader 17/5 & 17/6 – ungdomsavdelningen

Nu är dags att träffas och ha lite roligt med våra hundar! Om du inte har en egen hund så ska vi försöka se till att du får låna en. Vi börjar med att gå en liten promenad för att sen bygga en hinderbana i skogen som vi avslutar med att hoppa.

Det kommer bli en fartfylld dag med mycket bus. Kläder efter väder och skor som funkar i skogen! Vi träffas kl 10 och håller på i ca 2 timmar. Självklart bjuder vi på fika och du betalar ingenting för  aktiviteten.

Tillfälle 1

Datum: 17 maj kl. 10-12

Plats: Erstavik, vägbeskrivning fås vid anmälan

Kostnad: Gratis samt att vi bjuder på fika

Ålder: 7-12

Anmälan: Linda Eriksson

Tillfälle 2

Datum: 17 juni kl. 10-12

Plats: Erstavik, vägbeskrivning fås vid anmälan

Kostnad: Gratis samt att vi bjuder på fika

Ålder: 7-12

Anmälan: Linda Eriksson


Magen David Adom i Israel och nationell och internationell frivillighet i israelisk ambulansverksamhet och dess organisation

Datum 21 maj 2015
Tid 18:30 – 20:00
Plats Clara Eckerströmsalen, Ersta konferens, Erstagatan 1K

 

FOS Stockholms län önskar alla varmt välkommen till en föreläsning om hur Magen David Adom (MDA) i Israel (Röda davidsstjärnan) erbjuder frivilliga från andra länder att vara volontärer i sin ambulansverksamhet. Vi får besök av Sam Okret, vice-ordförande i Svenska vänföreningen till Magen David Adom (MDA), som berättar om MDA:s historia, organisation, verksamhetsområden och om organisationsarbetet på plats i Israel, ett land där det tyvärr blir skarpt läge betydligt oftare än här i Sverige.

MDA utbildar, tillsammans med Israel Experience, volontärer för ambulansverksamhet i Israel. Volontärerna får en intensiv medicinsk utbildning och kunskaper som kan göra skillnad mellan liv och död.

MDA är medlem av världens största humanitära rörelse, The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), och samarbetar med andra räddnings- och säkerhetsmyndigheter både nationellt och internationellt. Organisationens symbol är en röd davidsstjärna, internationellt används den tillsammans med skyddssymbolen Röda kristallen, som har samma status som Röda korset och Röda halvmånen.

Magen David Adom ansvarar för akut sjukvårdshjälp och blodbanker i Israel, samt utbildning i första hjälp och i etiska frågor. MDA finns alltid till hands, både i det vardagliga livet och under terroristdåd.

MDA arbetar enligt Genève-konventionen, dvs. hjälp ska ges åt alla oavsett ras, religion, nationalitet eller hudfärg.

Skicka din anmälan senast onsdag 6 maj till . Uppge namn, antal deltagare och förening samt om du önskar specialkost.

Vägbeskrivning

FOS bjuder på kaffe/te med smörgås från kl. 18:00

Föreläsningen är kostnadsfri och först till kvarn gäller vid bokning av plats.

Se även mer information på FOS hemsida


Barn- och ungdomsläger

Svenska Blå Stjärnan anordnar läger för barn- och ungdomar under sommaren 2015 i Norrtälje. Mer information finns här.


Hästvårdskurs

Snart är det dags att anmäla sig till vår populära hästvård- och hästsjukvårdskurs! Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hästar, hästvård och hästsjukvård och passar både bra för dig som nyss skaffat egen häst eller planerar att göra det eller för dig som helt enkelt vill lära dig mer om hästars välmående.

Under ledning av veterinär Lena Malmgren tillsammans med Yvonne Jonsson får du lära dig om skötsel och sjukvård för hästar, genom teori i lektionssal blandat med praktiska övningar i stallet på Kavallerikasern/K1, på Lidingövägen i Stockholm. Tanken är att deltagarna ska lära sig om allmän vård av häst och hur en frisk häst ser ut, samt att kunna upptäcka att en häst är sjuk genom att veta hur den beter sig och då kunna agera på rätt sätt. Under kursen går deltagarna igenom allt från grundläggande saker som hästens delar, sadling och tränsning till mer avancerade saker som foderstadsberäkningar, hästsjukdomar och bandageläggning.

Kursen pågår under två terminer med sju till åtta gånger per termin och i kursen ingår även en dag med stalltjänst på Kavallerikasern.

Pris: 2 800 kronor, betalningsinformation kommer till de som blir antagna på kursen.

Datum: Preliminärt start i början av oktober för höstterminen samt februari för vårterminen.

Förutsättningar för deltagande: SBS medlemsavgift skall vara betald innan anmälan sker.

Anmälan: sker via anmälningsformulär som hittas på vår hemsida www.svenskablastjarnan.se/stockholm från 1 juni t.o.m. 15 juni, sena anmälningar mottages ej då intresset för kursen är stort. Antagningsbesked skickas ut senast 31 juli.

För frågor och mer information, se hemsidan eller kontakta utbildningsansvarig i Stockholmsförbundet, Erika Ornstein, på