Uppsala

 

 

Aktiviteter med Uppsala-förbundet

Kommande

Va med och gynna vilda pollinerare!

Den 10 september bjuder SBS Uppsala in till en eftermiddag om trädgårdens nyttoinsekter med hortonomen och journalisten Christina Winter. I ett föredrag berättar Christina Winter om pollineringens betydelse för vår matproduktion. Vi lär känna solitärbin och humlor, hur de lever och vad de äter. Christina visar bilder på några vanliga solitärbin som finns i Uppsala med omnejd och ger tips på vad vi kan göra för att hjälpa vilda bin. Vilka växter som lockar pollinerare och hur ett insektshotell kan se ut. Efter föredraget bygger vi insektshotell som du får ta med dig hem.

Christina Winter medverkar regelbundet i olika trädgårdstidningar för fritidsodlare och har gett ut boken “Trädgårdsmyller – insekterna som hjälper dig att odla”. Efter föredraget får du möjlighet att köpa boken för 250 kr. Provläs utdrag ur boken på http://christinawinter.se/texter/.

SBS Uppsala bjuder på fika och aktiviteten är gratis för dig som är medlem. Icke medlemmar betalar 50 kr men ni kan också bli medlemmar på plats.

Var? Studiefrämjandet Uppsala, Portalgatan 2B
När? Söndagen den 10 september 2017 kl. 15:00-18:00

Anmälan vill vi ha senast den 7 september till .

Välkomna!

 

Genomförda

Föreläsning om hundars beteende med etologen Per Jensen
Etologi är läran om djurs beteenden och anledningen till beteenden. Detta är vad Per Jensen i sin karriär har forskat och skrivit böcker om. Torsdagen den 24 november 2016 samlades över 120 personer i Vaksalaskolans matsal för att höra när etologen Per Jensen höll sin föreläsning “Den missuppfattade hunden”.

Tack alla ni som kom och tack Per Jensen för en mycket intressant föreläsning!

Studiebesök på KRAV-certifierad gård
Söndagen den 29 maj 2016 anordnade Svenska Blå Stjärnan Uppsala ett besök hos Kjell och Ylwa Sjelin på deras gård i Hånsta Östergärde, väster om Vattholma. Produktionen på Hånsta Östergärde är KRAV-certifierad. Med ett hållbarhetstänk bedriver gården ekologisk djur- och växtproduktion, sedan tidigt 90-tal.

Dagen innehöll ett kort föredrag om gården samt hembakad go’fika. Vi fick sedan en rundvandring där gårdens åkermarksbaserade djurhållning visades. Hos Sjelin sätts djurens naturliga beteende sätts i fokus och alla djur ges möjlighet att vistas ute. Hönsen bor i flyttbara hönshus och grisarna får böka i skogen vilket gör stor nytta för återväxten av nya träd! Under rundvandringen visades också gårdens ekologiska åkerbruk som använder “agroforestry”, vilket innebär att träd planteras på åkrarna vilket tillför näring till marken och förhindrar erosion. Gårdens verksamhet genomsyras av ett hållbarhetstänk, vilket är viktigt för de utmaningar som framtidens livsmedelsproduktionen står inför!

Flyttbart hönshus Grisar i sin skog FjällkorFoto: Sofie Eriksson och Paula Quintana Fernández

 

Nyfiken på vad Svenska Blå Stjärnan Uppsala gjorde under år 2015? Läs verksamhetsberättelsen här!

 

 

kor 900x300

Kontakt

Du kan nå förbundet via ordförande Carin Bolander
Mobil: 073-556 64 15
E-post:

Besök gärna Uppsalaförbundets sida på Facebook!