Djurkyrkogården – en plats för den sista vilan

Intill ett skogsområde bakom Blå Stjärnans Djursjukhus i Borås, ligger djurbegravningsplatsen på Gässlösa. Djursjukhuset är ett av få i Sverige som har en egen kyrkogård, och dessutom en minneslund och ett krematorium, knutna till sin verksamhet.

– En av förutsättningarna är djursjukhusets fantastiska läge. Det ligger naturnära, avskilt från bostadsområden och trafikerade vägar, säger chefsveterinär Karin Nyman.

I fjol avlivades cirka 600 djur på Blå Stjärnans Djursjukhus i Borås. För många djurägare är det som att mista en familjemedlem när husdjuret går bort och då kan det vara fint att ha en plats att gå till för att sörja. De flesta väljer att kremera sina djur och sprida askan i den närliggande minneslunden. Men numera finns också möjligheten att få en riktig gravplats, med namnmärkt minnessten, till sitt djur.

– Speciellt vid högtider, som påsk och jul, fylls kyrkogården med blommor. Många pryder graven med bilder på djuret, prydnadssaker, ljus och gosedjur. Än så länge är det mest hundar och katter som ligger begravda, berättar Karin.

Begravningsplatsen har funnits i fyra år och anlades av kommunen som också står för skötseln. Området är stort som en fotbollsplan och rymmer 859 gravplatser, men hittills har endast 17 personer valt att begrava sina djur där.

– Minneslunden har funnits i 20 år och de flesta väljer nog den av gammal vana. Kanske trenden vänder om några år när fler upptäcker att det faktiskt finns ett alternativ.

Allt fler väljer att kremera sitt döda djur och sprida askan i en minneslund. Men för den som önskar en mer personlig plats kan en djurkyrkogård vara ett alternativ.

För den som vill begrava sitt djur på djurkyrkogården krävs att man är bosatt i Borås kommun och betalar en avgift på tusen kronor för en period på fem år. I priset ingår en gravsten i betong med måtten 50 x 50 centimeter. Formerna kring jordsättningen av djuret är det upp till ägaren själv att bestämma.

– Antingen deltar man i jordsättningen och håller kanske en liten ceremoni för sitt djur. Eller så väljer man att inte vara med vid själva jordsättningen utan besöker graven vid ett senare tillfälle, säger Karin.

Endast kremerade djur i urnor får begravas. Vaktmästaren ansvarar för kremeringen och är med vid urnsättningen om man vill. Vaktmästaren ser också till att gravstenen graveras och hamnar på plats. För den som varken vill nyttja kyrkogården eller minneslunden finns flera alternativ att välja mellan: Antingen överlåter man djurets kvarlevor till djursjukhuset eller också tar man själv hand om djurets kropp. Man kan även låta djuret kremeras separat för att sedan hämta hem askan i en urna.

– En del vill gärna ha en grav i den egna trädgården för sitt djur. Men då måste man först kolla upp vilka regler kommunen har innan man bestämmer sig, säger Karin.

Läs mer: Borås Djurbegravningsplats

Text: Ann-Christin Mathiasson
Foto: Emily Hopper/Pexels

Artikeln publicerades i Svenska Blå Stjärnans medlemstidning nummer 2, 2015.