Blekinge

Aktiviteter i Blekingeförbundet 2018

Häng med till Tjärö söndag 17 juni

Följ med Svenska Blå Stjärnan Blekinge på en tur till vackraTjärö. Söndag 17 juni kl 10:00 tar vi färjan från Järnavik till Tjärö. Färjeturen tar ca 15 minuter och kostar 80 kr tor.

På Tjärö är naturen fantastisk; en skärgårdsidyll när den är som bäst. På Tjärö finns allt från solvarma klippor till avgrundsdjupa bergsbranter varvat med bokskog, ängar och betesmark. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv. Vi tar en promenad i omgivningarna och äter vår medhavda matsäck. För de som så önskar finns ett café och restaurang vid bryggan. De som vill och känner för det leker lite utomhuslekar. Är det så här varmt är det kanske dags för ett svalkande dopp istället?

Till Tjärö får även hunden följa med (kopplad förstås). Så ta med dig en kompis (som inte behöver vara Blå Stjärna), familjen, hunden eller bara dig själv och gör oss sällskap till Tjärö. För mer information kika på www.tjaro.com

Vi träffas vid Järnavik kvart i tio söndag den 17 juni (färjan går 10:00, nästa går först 12:00). Skicka ett mail eller sms och berätta att du hänger med (anmälan är inte bindande) så vi vet hur många vi blir. Har du frågor är det bara att kontakta mig på telefon 0709-644 511.

Välkomna!

Djurskola med SBS Blekinges ungdomsavdelning i Wämöparken!

Häng med på djurskola med oss till sommaren i Wämöparkens minizoo. Vi startar kl 10.30 vid ”raketen” i djurparken, med en guidning där vi besöker parkens djur och lär oss mer om hur de bor, vad de gillar för mat, hur man ska sköta om dem och mycket mer. Efter lunch, kl 12.30 så kikar vi lite närmare på någon av de djuren som finns i parken, ett djurslag per tillfälle.

Den 2/6 har vi en guidning vid 11:00 (ca 45 minuter) och sen tema insekter där vi bygger egna insektshotell mellan 12:30 och 14:00.
Den 14/7 har vi en guidning vid 11:00 (ca 45 minuter) och sen tema häst där vi bygger egna käpphästar mellan 12:30 och 14:00.
Den 11/8 har vi en guidning vid 11:00 (ca 45 minuter) och sen tema gris minigrisquiz samt bjuder på fika mellan 12:30 och 14:00.

Djurskolan är helt gratis och är öppen för alla åldrar men framförallt för barn och ungdomar som vill lära sig mer om våra fina lantrasdjur. Guidningen och djurskolan tar ca 1 timme vardera med en lunchpaus i mitten så ta med er picnick-korgen. OBS! Guidningen får samma tur varje gång så det är alltså bara fördjupningsdelen som varierar i innehåll!

Frågor och funderingar? Håll utkik på vår facebooksida
Svenska Blå Stjärnan i Blekinge för mer info eller maila c.

Genomförda aktiviteter i Blekingeförbundet 2018

Krisberedskapsveckan 2018

Vi finns på plats på olika ställen under Krisberedskapsveckan 28 maj – 3 juni. Fredag den 1 juni har vi en större gemensam aktivitet på Stortorget i Karlskrona mellan kl 14-19 tillsammans med Karlskrona kommun, räddningstjänsten och flera frivilligorganisationer. Kom och besök oss i tältet. Här får du massor med tips på hur du kan öka din hemberedskap för dig och dina djur.

Kosläpp Bräkne-Hoby lördag 21 april

Lördag 21 april finns vi förstås på plats när det är dags för kosläpp på Lantbruksskolan i Bräkne Hoby 9-14. Missa inte chansen att svara på lite kluriga frågor i vår frågesport vid vår utställningplats. Det finns mycket annat att kika på kring kosläppet t ex agility, hästuppvisningar, skogsmaskiner att sitta i, ponnyridning m.m. För mer information:
https://www.ronneby.se/sidowebbplatser/blekinge-naturbruksgymnasium/nyheter/puffar/2018-04-03-naturbruksdag-med-koslapp.html

På söndag 22 april finns vi på plats vid Wämöparkens minizoo då Wämöparken har säsongsöppning mellan 11-14. Där kan både barn och vuxna delta i vår frågesport. Barnen får också göra sin egen käpphäst (så långt lagret räcker). Parken är fejad och vårfin inför säsongen. I parken finns program för hela familjen. 

Helgresa med Svenska Blå Stjärnan under Öland Spirar 12 o 13 maj

Tillsammans med förbunden i Kronoberg, Skåne, Gotland, Blekinge och Kalmar hade vi en härlig helg under Öland spirar, helgen 12:e och 13:e maj. Kalmar förbund stod för programmet.

Vi började dagen med lunch på Arontorps Kroppkakor & Mat – Torslunda, Färjestaden. Jättegoda kroppkakor och ett bra ställe att samlas på. Efter ett par timmar styrde vi kosan mot Hagelstads getgård Hagelstad Södra bygata, Löttforp. Där fick vi träffa ägaren till getgården och sen visade de hur mjölkningen av getterna går till. Detta sker i en mjölkgrop som faktiskt råkar vara Sveriges modernaste. Efter detta bjöd deras mejerister på en liten ostprovning samt smakprov på några av gårdens andra produkter – vi fick också smaka på årets efterlängtade nyhet, getglassen! Jättegod chokladglass.

Marsjö strutsgård, Marsjö Struts & Kulturcenter – Marsjövägen, Borgholm. Efter getgården drog vi oss vidare till Marsjö strutsgård. Där kommer avnjöt vi en trerätters middag i deras restaurang. Middagen består bl.a av en huvudrätt på grillad strutsfilé och en efterrätt av ostkaka tillagad av strutsägg! Marsjö gård har B&B och där övernattade vi och vaknade till förtjusning och lite förfäran av gårdens tre påfågelhannar som “sjöng” för oss i arla morgonstund. Efter en härlig frukost på Marsjö fick vi en fin berättelse om gårdens historia och verksamhet. Därefter spred vi oss lite över Öland. Några åkte norrut för att besöka alpackor andra åkte söderut för att besöka Solliden. Solen sken och Öland visade sig från sin vackraste sida när vi under eftermiddagen lämnade ön för att vara hemåt. En härlig helg.

Årsmöte Svenska Blå Stjärnan Blekinge Förbund

Söndag 11 mars håller Blekingeförbundet sitt årsmöte.

Plats: Äggaboden, Ronneby klockan 11:00. Det bjuds på räkmacka samt kaffe eller thé och kaka efter årsmötet. För att medverka måste ni anmäla er senast måndag 5 mars. Vill du vara med på årsmötet men inte äta går det bra att efteranmäla sig ända fram till årsmötet.

Valberedningen har lämnat ett fullständigt förslag för styrelsens sammansättning. Årsmöteshandlingar lämnas vid årsmötet. Kontakta ordförande om du önskar du ta del av dessa innan årsmötet.

Anmälan görs till:
Östen Alm tfn 0734-11 63 52 e-post blekingeforbund@svenskablastjarnan.se eller
Ingalill Wallin tfn 0709-64 45 11 e-post ingalill.wallin@svenskablastjarnan.se

Alla medlemmar hälsas hjärtligt välkomna!

Genomförda aktiviteter 2017

Kusk för en dag

Vill du prova på hur det känns att vara kusk? Den 17/6 bjuder vi in till en heldag på Kalmartravet, där vi får lära oss massor om hästarna, utrustningen, hur man blir en kusk och mycket mer.

Dagen startar 9.30 med avbrott för lunch kl. 12, därefter kör vi fram tills kl 15.30 med avbrott för fika. Deltagaravgift för medlemmar 100 kr och för icke medlemmar 500 kr.

Vi ordnar med samåkning från Blekinge och sista anmälningsdagen är 6/6, anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


Djurskola med SBS Blekinges ungdomsavdelning i Wämöparken!

Häng med på djurskola med oss till sommaren i Wämöparkens minizoo. Vi startar kl 10.30 vid ”raketen” i djurparken, med en guidning där vi besöker parkens djur och lär oss mer om hur de bor, vad de gillar för mat, hur man ska sköta om dem och mycket mer. Efter lunch, kl 12.30 så kikar vi lite närmare på någon av de djuren som finns i parken, ett djurslag per tillfälle.

Den 18/6 kommer Erik Nilsson från Blekinge rasfjäderfäförening och berättar mer om höns.
Den 9/7 fördjupar vi oss inom allt som rör kaniner.
Den 13/8 fördjupar vi oss i allt som rör getter.

Djurskolan är helt gratis och är öppen för alla åldrar men framförallt för barn och ungdomar som vill lära sig mer om våra fina lantrasdjur. Guidningen och djurskolan tar ca 1 timme vardera med en lunchpaus i mitten så ta med er picnick-korgen. OBS! Guidningen får samma tur varje gång så det är alltså bara fördjupningsdelen som varierar i innehåll!

Frågor och funderingar? Håll utkik på vår facebooksida
Svenska Blå Stjärnan i Blekinge för mer info eller maila c.

Vad: Guidning och djurskola med SBS Blekinges ungdomsavdelning
Var: Djurparksdelen i Wämöparken, Karlskrona
När: Den 18/6 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning höns.
Den 9/7 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning kanin. Samt den 13/8 guidning kl. 10.30 djurskola kl 12.30, fördjupning get.


Kaninhoppningsdag den 23/7

Söndagen den 23/7 bjuder vi in både nya och erfarna ”hoppare” till en kaninhopppningsdag mellan kl 10.00 – 16.00 på Naturbruksgymnasiet i Bräknehoby. För de som aldrig har hoppat innan så kommer vi gå igenom grunderna, hur man bygger hinder och även hur det fungerar när man tävlar. För dem som redan har provat på kaninhoppning innan så kommer vi prata om hur det går till och vad man ska tänka på inför en kaninhoppningstävling, prova olika banor osv. Vi kommer bjuda på för- och eftermiddagsfika samt lunch så anmäl eventuella allergier.

Deltagaravgift för medlemmar i Svenska Blå Stjärnan 50 kr, pris för icke medlemmar 200 kr.
Vi kommer vara 6 st i varje grupp alltså max 12 st deltagare så det är först till kvarn. Sista anmälningsdag 10/7, anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


Vildmarksnatt på Skånes djurpark

Helgen den 9-10/9 bjuder ungdomsavdelningen in till en vildmarksnatt som innefattar entré till djurparken kl 10.00 på lördagen, en kvällsvandring med guide ca kl 18.00 och övernattning i stora tentipi-tält med värmekälla. På kvällen bjuds det på grillad korv och senare på natten gör vi en nattexpedition i parken vid ca kl 23.00. Efter frukosten dagen efter så avslutar vi vistelsen med att följa med djurvårdarna på morgonrunda och därefter är det fritt att besöka parken. All övernattningsutrustning och kvällsmat samt frukost ingår, anmäl ev matallergier.
För barn under 12 år medtages vuxet sällskap. Deltagaravgifter för medlemmar i SBS 250 kr för barn upp till 25 år för medföljande vuxen medlem 500kr. Icke medlemmar betalar fullpris 1495 kr/ vuxen 995 kr/ barn( 5-12 år). Sista anmälningsdag 20/8, begränsat antal platser så först till kvarn! Anmälan till Elin Carlsson, alt. Tfn. 0708 30 91 71


 

 

Besök gärna vår sida på facebook.

Du kan nå förbundet via utbildningsansvarig Ingalill Wallin på 070-964 45 11 eller . Eller via ordförande Östen Alm på 073-4116352 eller .

valla 900x300