Totalförsvarsdagen i Karlstad: Hjärt- och lungräddning på hund

Det var en het och ändå välbesökt dag i Karlstad vid Brigadmuseet när frivilligorganisationer, myndigheter och företag bjöd in för att visa vad de gör för att öka varje individs och samhällets förmåga att klara en kris. Även vi från Svenska Blå Stjärnan (SBS) var där för att berätta om vår verksamhet och för att visa hur man gör hjärt- och lungräddning (HLR) på hund.

– FRG-gruppen Karlstad var där, Röda Korset hade eget tält och Hemvärnet var ute på gräset. Sökhundgruppen hade stängt av en yta där de skulle ha uppvisning senare. I stora tältet var vi flera organisationer av olika slag, berättar Ingela Lloyd Willner, ordförande i SBS Värmland.

Förutom Ingela var även Malin och Inger med från SBS Värmland. Ingela hade tagit med sina egna hundar Brookie och Bogge för att visa hur man gör HLR. Det var första gången som de skulle göra något liknande inför en grupp människor.

– Då var den stora dagen här. Brookie la sig och det var inga som helst problem att förevisa henne. Hon lyfte huvudet först, men jag sa ”du är död” och då skrattade folk och hon låg still.

Sammanlagt blev det tre uppvisningar med HLR och Ingela var mycket nöjd med Brookies och Bogges insats.

– Det blev många intressanta diskussioner om HLR, och många var förundrade över dessa snälla hundar som fann sig i allt. Till slut gick Bogge in i buren och somnade. Inte dåligt för hundar som bor på landet och nästan aldrig är på något annat än någon enstaka utställning.

Här kan du se hur man gör hjärt- och lungräddning på en hund: