Vinterns faror för hunden och katten

Julen är en spännande högtid, inte bara för barnen, utan också för våra hundar och katter. Plötsligt dyker det upp nya intressanta föremål att smaka på och undersöka. En lekfull kattass kan ha svårt att hålla sig ifrån den där skojiga glänsande kulan i granen. Och hundens känsliga nos spårar ivrigt upp den ena godsaken efter den andra.
Här följer en sammanställning över saker man bör se upp med.

Julgran

Häng julgranskulorna lite högre upp i granen. Sitter de för lågt kan de bjuda in till lek med krossade glasskärvor på golvet som följd – inte alls särskilt tassvänligt.
Tänk också på att inte hälla gödningsmedel eller liknande i granens vatten. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya ”vattenskålar”.

Presentsnören

Ett färgglatt presentsnöre kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Men leken kan sluta illa om djuret tuggar i sig snöret och det hamnar i tarmen. Tarmen får då jobba på utan resultat, vilket kan leda till att den ”träs upp” på snöret. Djuret blir illamående, får ont i magen och vill inte äta. Det har blivit stopp i tarmen och snöret måste opereras ut.

I svåra fall går det hål på tarmen och djuret drabbas av allvarlig bukhinneinflammation som kan vara mycket svår att bota.

Levande ljus

En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

Giftiga växter

Följande växter bör man vara uppmärksam på: julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

Talgbollar

En talgboll som dinglar i trädet utanför köksfönstret kan vara spännande att undersöka. Men det är inte någon lämplig leksak för en hund eller katt. Nätet som omger talgbollen kan fastna i tarmen om djuret tuggar i sig det, och hamnar det feta innehållet i magen kan det orsaka kräkningar eller bukhinneinflammation.

Använd en talgbollshållare så att hunden eller katten inte kommer åt att äta. Kom ihåg att även lagra talgbollarna på ett säkert ställe.

Russin och vindruvor

Ge aldrig russin eller vindruvor till din hund eller katt! Några få russin kan leda till ett akut insjuknande i njursvikt, ibland med dödlig utgång. Man vet dock inte säkert hur många russin hundarna och katterna tål. En del blir inte sjuka trots att de ätit många russin och en del blir sjuka av några få.

Om du vet att hunden eller katten har ätit russin ska du kontakta veterinär. På djurkliniken/djursjukhuset försöker man då få djuret att kräkas upp russinen. Efteråt får djuret medicinsk kol för att minimera risken för förgiftning.

Glykolförgiftning

Se upp med läckande bilar och se till att hunden inte slickar i sig den söta glykolen på gator och parkeringar, eftersom det kan leda till förgiftning med svåra njurskador som följd. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att djuret ska bli dåligt och det är mycket viktigt att den får snabb vård.

Symtomen kan visa sig från 30 minuter till 12 timmar. De första tecknen är att djuret blir väldigt törstigt, kissar mycket, blir vingligt och kräks. Efter ett dygn upphör njurarna att fungera. Djuret slutar kissa, kräks och blir allt sämre. Det kan vara svårt att veta om det är glykol som hunden eller katten har fått i sig. Diagnos kan ställas med hjälp av blod- och urinprover.

Vid minsta misstanke om att hunden eller katten har fått i sig glykol, kontakta genast veterinär!

Nötter

Nötter med skal är inte giftiga i sig, men kan med lätthet sväljas av en hund eller katt. De kan sedan fastna på sin väg ut genom tarmen. Vanliga symtom är kräkningar och slöhet. Ofta är operation nödvändig då man måste öppna upp tarmen för att få ut nöten.

Om nöten är stor kan den fastna i matstrupen och orsaka andningsbesvär eller kvävning. Då är det bråttom att komma till veterinären!

Choklad

Njut gärna av choklad, men håll asken borta från hunden och katten. Choklad innehåller bland annat ämnet teobromin som är giftigt för dem. Ämnet verkar stimulerande på hjärta, blodkärl och nervsystem. Det enzym som bryter ner teobrominet saknas hos hundar och katter, vilket kan leda till förgiftning. Halten teobromin varierar beroende på chokladsort. Ren kakao och mörk choklad innehåller högst halt.

Det är sällsynt att katter blir förgiftade då de oftast inte äter några skadliga mängder. Hundar kan dock med lätthet sätta i sig större mängder och är därmed i riskzonen. Det kan räcka med 60 gram av mörk choklad för att en hund som väger 10 kilo ska visa förgiftningssymtom såsom illamående, dregling, kräkningar, diarré och buksmärtor. Har djuret fått i sig höga doser teobromin kan rytmrubbningar i hjärtat leda till plötslig död.

Kontakta omedelbart veterinär om djuret har ätit choklad, oavsett om det visar symtom eller ej. Symtomen kommer oftast inom 2–4 timmar, men det kan dröja upp till ett dygn innan de visar sig.

Julmat

En del veterinärer kallar julen för ”pankreatitens högtid”. Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln som orsakas av för mycket fett. I svåra fall kan tillståndet leda till döden. Bukspottkörtelns normala uppgift är att producera enzymer som bryter ner maten i tarmen. Men för fet mat kan bidra till att den i stället börjar bryta ner sig själv. Kraftiga buksmärtor i kombination med svårigheter att behålla mat och vätska är symtomen.

Revbensspjäll och annat kött med ben bör man se upp med. Hundar som inte är vana vid ben kan drabbas av kräkningar och diarréer. Har man otur kan benen fastna på sin väg genom tarmen och orsaka besvärliga förstoppningar.
Rätter med lök ska också undvikas. Lök kan orsaka blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

Från Stockholms Regiondjursjukhus hemsida:

Fläkskador: Var försiktig med att låta hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan allvarliga muskelbristningar och ledskador uppstå.
Isvakar: Hunden förstår inte om isen är svag. Om isen brister och hunden ramlar i vattnet är det så gott som omöjligt för den att ta sig upp själv, och det är ofta mycket svårt för ägaren att dra upp hunden eftersom isen inte bär en människa.

Text: Ann-Christin Mathiasson

 

Läs mer om förgiftning hos hund och katt på Giftinformationscentralens hemsida.

Ladda ner texten som pdf.

 

Faktagranskning: Jonas Eriksson, veterinär och klinikchef för akut- och intensivvårdsavdelningen på Blå Stjärnans Djursjukhus när texten togs fram. I dag, chefsveterinär på Norra Djurakuten i Alafors.