Blå Stjärnan Ann-Sofi räddar svanen från säker oljedöd

Här tvättar Blå Stjärnan Ann-Sofi Sandberg en oljeskadad svan efter utsläppet i Pukaviksbukten.  Svanen är helt svart men blir så småningom vit igen. Att tvätta en svan ren från olja kan ta två-tre timmar i olika bad.

Så många som tusen fåglar  kan vara  oljeskadade. Sedan en knapp vecka är tvätten igång. Ett tiotal frivilliga från Katastrofhjälp Fåglar och vilt och Svenska Blå Stjärnan jobbar för att rädda fåglarna undan en säker död. Bilden togs av Stefan Gabrielsson, Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, som samordnar arbetet.

Fåglar som skadats svårt av oljan är bland andra vigg och knipor, svanar, gräsänder, skarvar, gäss och doppingar.

När oljeskadade fåglar tas om hand görs först en bedömning av hur fågeln mår. Om djuren ska orka med att bli tvättade får de inte vara alltför utmattade. Därför är det vanligt att man tar hand om och utfodrar fåglarna ett par dagar innan man tvättar dem.

Oljan förstör fjädrarnas och dunets isolering mot kyla och oljan påverkar också flytförmågan. Fåglarna kan frysa ihjäl på grund av att fjäderdräkten inte värmer. Om flytförmågan försämras kan fåglarna drunkna.

När fåglarna ska tvättas behöver man veta vilken olja det handlar om och personalen behöver känna till hur man ska tvätta. Efter tvättningen kan sjöfåglarna behöva rehabiliteras i upp till flera veckor för att fjäderdräkten ska återhämta sig.

Den som inte vet hur man gör ska inte försöka hjälpa oljeskadade fåglar, varnar Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg:

– Allmänheten ska absolut inte försöka fånga oljeskadade fåglar. I stället ska man ska rapportera sina iakttagelser på Sölvesborgs kommuns hemsida.

Fler nyheter

2023-11-27
Två intensiva dagar på Räddningsskolan i Rosersberg. Många praktiska övningar. Du tränar på att fatta beslut och hjälpa människor när läget är som allra värst. Kursen ges i samarbete med Räddningstjänsten och du behöver ingen…
2023-11-27
Stor special kring Svinpesten i Fagersta. Nu dyker tidningen Blå Stjärnan 4/23 upp i din brevlåda. Sjöfåglar räddas undan oljedöden av Blå Stjärnor i Blekinge. Läs spännande berättelser om Blå Stjärnor som rycker ut.  Visste…
2023-11-23
Vad gör egentligen Svenska Blå Stjärnan? Utbildningskonsulent Eva Ladberg berättar om organisationen nu – och då, i podden Militärsnack. Samtalet handlar om respekt för djur, fågelinfluensa, smittskydd och livsmedelsförsörjning. Men också om pannben och gott…
2023-10-24
föreläsningen är öppen för medlemmar i Svenska Blå Stjärnan med överenskommelse Välkommen till digitalt seminarium med DeLaval tisdagen den 7:e november kl 17.45 till ca 19.30. Vi bjuds på en föreläsning om djurhälsa och mjölkkvalitet…