Press

Presskontakt: Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post:


Rädda igelkottar från att brinna inne på valborg

Valborg har kallats årets farligaste dag för Sveriges igelkottar och mängder av dem dör av majbrasornas eld varje år. Det här behöver du tänka på för att kunna fira in våren utan att djurliv går förlorade i lågorna.

Valborgsmässoafton är en mardröm för många av landets igelkottar, när det eldas från norr till söder. För att komma undan kyla och få skydd bygger igelkottar gärna bon i rishögar som sedan bränns upp den 30 april. En del av de blivande majbrasorna har byggts upp under lång tid och kan ha hunnit bli små bostadsområden för djur. Inte bara igelkottar, andra djur – som fåglar och harar – bygger också bon i rishögar och riskerar att brinna inne på valborgsmässoafton. Till skillnad från de flesta andra djur flyr dock sällan igelkotten från elden. När den blir rädd kurar den i stället ihop sig med taggarna utåt.

Flytta och undersök majbrasan

Hur ska man då göra för att inte djurliv går till spillo i majbrasornas lågor? Här kommer några tips:

– Gör i ordning majbrasan så sent som möjligt för att minska risken för att djur bosätter sig i den.

– Undersök och flytta rishögen en bit bort samma dag som den tänds på. Är majbrasan stor och svår att flytta kan du använda dig av en lång planka med vars hjälp du kan häva upp brasan för att undersöka den närmare. Att bara skaka på pinnar och kvistar ger sällan något – djuren flyttar sig visserligen, men lämnar troligen inte rishögen.

– Sprid information till andra om hur man undviker att elda upp igelkottar och andra djur – och rädda liv. Tipsa också de som arrangerar valborgsfirande på offentliga platser med stora majbrasor att de bygger staket runt om bålet för att undvika att djur söker sig dit. Eller föreslå att de placerar brasan på en flotte i vattnet.

Sveriges igelkottar har minskat på senare år och klassas som ”nära hotad” på SLU Artdatabankens röda lista. Tänk på att hjälpa och skydda dem året om, inte bara på valborgsmässoafton. Det kan till exempel handla om att vara försiktig när du beskär buskar och snår och se till att inga igelkottar brinner inne när du eldar upp lövhögar.

 

För mer information, kontakta:

– Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 28 april 2023


Svenska Blå Stjärnans material om krisberedskap en succé – ta del av det här

Efterfrågan för Svenska Blå Stjärnans material om hur du och ditt djur klarar en kris har aldrig varit större. Idag är vår affisch ”Din krisberedskap” det mest beställda materialet av alla på utbudet.se, en sajt som distribuerar cirka 200 000 ex av olika typer av lektionsmaterial varje månad.
Här kan du läsa och ladda ner affischen, men också våra checklistor för olika djurslag och vårt populära skolmaterial.

Checklistor

Om du drabbas av ett längre elavbrott, vattnet försvinner eller om du inte kan ta dig till matbutiken – hur ser du till att du och dina husdjur klarar krisen? Med hjälp av Svenska Blå Stjärnans checklistor kan du förbereda dig och bli medveten om vad som behöver göras. Fyll i den eller de listor som är aktuella för ditt hushåll och sätt upp på en väl synlig plats, till exempel kylskåpet eller en anslagstavla.

Här hittar du checklistor för olika djurslag:
Checklistan för katter och hundar
Checklistan för fåglar
Checklistan för reptiler
Checklistan för gnagare och kanin
Checklistan för häst

Läs också:
Din krisberedskap – planeringslistan för dig, din familj och sällskapsdjuren

Skolmaterial

Vad är en kris? Hur ska man skydda sig själv, sin familj och sina djur om man drabbas av en? Hur ska man förbereda sig för en situation när strömmen är borta, en svår epidemi bryter ut eller om bakterier gör att det inte går att dricka kranvattnet? Det och mycket mer handlar Svenska Blå Stjärnans skolmaterial med lärarhandledning om. ”Klara krisen!” vänder sig främst till barn i årskurserna 3-5, men fungerar bra för både yngre och äldre elever.

Här kan du läsa och ladda ner Svenska Blå Stjärnans skolmaterial

 

För mer information, kontakta:

– Eva Ladberg, utbildningskonsulent Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 43, e-post:

– Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 28 september 2022.


Idag börjar vårt arbete i Karlskrona med att hjälpa flyktingar med sällskapsdjur

En stor skillnad jämfört med tidigare flyktingvågor till Sverige är att folk som flyr från Ukraina har med sig sina sällskapsdjur. I tre veckor har Svenska Blå Stjärnan varit på plats vid färjeterminalen i Nynäshamn – idag den 12 april börjar vi också jobba i Karlskrona. Uppdraget: hjälpa människorna som flyr och deras djur.

Enligt Jordbruksverket har mellan 4 och 10 procent av de som flyr Ukraina med sig sällskapsdjur.
En del av flyktingarna tar sig via båt från Polen till någon av färjeterminalerna i Nynäshamn eller Karlskrona. Svenska Blå Stjärnan är på plats på båda platserna –idag börjar vårt arbete i Karlskrona. Vårt uppdrag: hjälpa Jordbruksverket, som har veterinärstationer på plats.
På veterinärstationerna undersöks djur från Ukraina, ID och dokumentation om rabiesvaccination gås igenom, riskbedömningar görs och en del djur id-märks. Det vanliga är sedan att djuren hamnar i så kallad hemisolering. Ibland kan det också bli fråga om ”isolering under officiell tillsyn” – det innebär att hunden eller katten hamnar i karantän på en anläggning som Jordbruksverket upphandlat tjänster från.

Ingen direktkontakt med djur

Blå Stjärnorna har ingen direktkontakt med djuren, för det krävs att man är vaccinerad mot rabies. Deras arbete handlar i stället om att hjälpa flyktingar med sällskapsdjur att fylla i nödvändiga blanketter från Jordbruksverket och dela ut viktig information. Men också om att visa dem till veterinärstationen och se till att kösystemet till den fungerar på ett bra sätt. I Svenska Blå Stjärnans tält, som ligger intill veterinärstationen, kan flyktingar och deras djur ta igen sig och få frukt, godis, dryck och fika. Där finns också foder för hundar och katter.
– En sak som är annorlunda med den här insatsen jämfört med tidigare vi varit med på är att man möter människor som flytt från ett krig. Man behöver tänka på deras upplevelser och se till att det verkligen går smidigt och känns så positivt som möjligt för alla, säger Eva Ladberg, utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan och kontaktperson gentemot Jordbruksverket.
– Det är klart att det påverkar en när man ser och träffar människor som flytt från ett krig, ibland utan någon packning. Samtidigt är vi där för att göra ett jobb och vi ska hålla oss professionella – våra medlemmar på plats har gjort ett väldigt bra jobb.
I Nynäshamn arbetar Blå Stjärnor från Stockholms län med överenskommelse. I Karlskrona är medlemmar från vårt Blekingeförbund på plats.

Force majeure

I normala tider avvisas eller avlivas djur med oklar rabiesstatus som kommer från Ukraina, där sjukdomen finns. Men läget är långt ifrån normalt när ett förödande krig rasar. Därför råder ett så kallat force majeure-undantag, där införselreglerna lättats av humanitära skäl. Samtidigt arbetar Jordbruksverket på olika sätt för att säkerställa att inte rabies kommer in i Sverige. Jordbruksverket bedömer dock att risken är låg för att sjukdomen ska komma hit från Ukraina. Force majeure-undantaget gäller också bara hundar och katter från Ukraina som kommer med sina ägare, och exempelvis inte för djur som samlats in vid räddningsinsatser.
Eva Ladberg tycker att det är rätt beslut att låta flyktingar från Ukraina få ta med sig sina sällskapsdjur.
– När man är på plats vid färjeterminalerna kan man verkligen se att djuren betyder mycket för tryggheten för de som flytt, inte minst för barnen. En del har bara tagit med sig djuren, ingen packning. Djuren var det absolut viktigaste att få med sig, säger hon.

För mer information, kontakta:

– Eva Ladberg, utbildningskonsulent Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 43, e-post:

– Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 12 april 2022.


Krisberedskap för djur – viktigt att tänka på

Intresset för hemberedskap har stigit spikrakt efter Rysslands invasion av Ukraina. Det märks inte minst hos Sveriges miljontals djurägare, då många funderar över hur de ska lotsa sina djur genom en kris. Eva Ladberg på Svenska Blå Stjärnan ger tips på hur du hjälper ditt djur med sådant som att hålla värmen och få i sig tillräckligt med vätska vid en allvarlig samhällsstörning.

Kyla – så håller ni värmen

Går strömmen och det är kallt ute kyls bostäder ner fort. Då kan det vara livsviktigt att både djur och människor håller sig varma.
– Det är viktigt att samla djur och människor på ett mindre utrymme, då är det betydligt lättare att hålla värmen. Kanske kan man bygga upp en liten koja genom att till exempel lägga filtar över ett bord. Sedan beror det lite på vilken typ av djur man har när man ska hjälpa det på bästa sätt. Hundar och ibland också katter kan ha täcke, men en undulat är inget man sätter på kläder. Där kan man i stället täcka över buren för att värmen ska hållas. Har man smågnagare kan man se till att de har extra bomaterial, som extra halm eller hö, så att de kan bädda ner sig själv ordentligt, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan.
– Man kan fundera på vad man kan använda hemma för att hålla värmen. Man kanske inte har några filtar men mattor, stora lakan och sängöverkast – det finns så mycket man kan använda sig av.

Hetta – vätska och svalka viktigt

Vid svåra värmeböljor behöver djuren mycket vätska och svalka. Att ha fläktar hemma är bra för djur som tål drag bra – men exempelvis marsvin och fåglar kan vara känsliga för det. Att fylla petflaskor med vatten som man sedan lägger i frysen så att det blir is är klassisk hemberedskap för att klara hög värme. Flaskorna kan man sedan lägga i till exempel en strumpa och placera så att djuret lätt kan komma åt att kyla sig när det behöver det.
Vätska är givetvis också mycket viktigt vid en värmebölja. Att se till att ha gott om dricksvatten i dunkar om kranvattnet skulle sluta fungera.
– Ibland kan man behöva få i djuren mer vätska än vattnet de dricker. Har man djur som tycker det är kul att äta is kan man frysa in sådant som små fisk- och grönsaksbitar så att de får i sig en del vätska tillsammans med maten, säger Eva Ladberg.

Mat – ha livsmedel med lång hållbarhet

En kris kan göra det betydligt svårare att få tag på livsmedel, till exempel för att man sitter isolerad. Då är det viktigt att ha ett ordentligt förråd av mat och foder till sitt djur med lång hållbarhet, till exempel torrfoder och konserver.

Evakuering – övning ger färdighet

Ibland kan situationen kräva att man snabbt behöver lämna sitt hem och till exempel ta sig till ett fritidsboende där förhållandena är mer gynnsamma. Då blir frågan hur man ska transportera sitt djur brännande.
– Där behöver man som djurägare ha tänkt till innan. Vad behöver jag ha med mig så att mitt djur klarar sig på ett bra sätt? Det kan till exempel vara en specifik typ av mat, vattenflaska och mediciner. När det gäller hur man transporterar sitt djur skiljer det sig givetvis åt beroende på vad för typ av djur man har. Katter och mindre hundar kan man ha i en transportbur. När det gäller fåglar är det bra att ha dem i en liten transportbur hellre än en stor. Träna djuren så att de är bekväma med att vara i transportburen. Har man en stor hund ska man också träna med den innan. Se till att du vet att det kommer gå att hantera den vid en evakuering – du kan till exempel se till att den är van vid att bli lyft, säger Eva Ladberg.
– Blir situationen sådan att man behöver uppsöka skyddsrum får djuren inte följa med dit. Då kan det vara smart att man, om det är möjligt, har evakuerat djuren i förväg. Känner du någon som bor i ett säkrare område som kan ta emot djuren?

Sjukvård – ha rätt förstahjälpen-låda

Lär dig första hjälpen för ditt djur och ha en bra första hjälpen-låda som passar just ditt djurslag.

Samverkan – lär känna dina grannar

Det trycks ofta på att det är viktigt att samarbeta vid en kris.
– Det här med att lära känna sina grannar. Att man tar hjälp av varandra. Blir det till exempel kallt och ni har svårt att hantera det – känner ni någon som har vedeldning som ni kan vara hos? Har du hund, hamster eller något annat djur, prata med dina kompisar som har samma typ av djur. Kolla hur de tänkt om krisberedskap. Tillsammans kan ni säkert komma på jättebra idéer, säger Eva Ladberg.

Läs mer

Den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan har bland annat i uppdrag att öka hemberedskapen i Sverige, med fokus på hushåll med djur. Organisationen har tagit fram checklistor för hur man själv och ens djur förbereder sig för, och klarar av, en kris. Med hjälp av dem kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten-, mat-, foder och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning. Det är viktigt att fundera igenom vad som är viktigast för just ditt djurslag vid en kris.

Checklistor finns för följande djurslag:
Checklistan för katter och hundar
Checklistan för fåglar
Checklistan för reptiler
Checklistan för gnagare och kanin
Checklistan för häst

Läs också:
Din krisberedskap – planeringslistan: för dig, din familj och sällskapsdjuren

För mer information, kontakta:

– Eva Ladberg, utbildningskonsulent Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 43, e-post:

– Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 11 mars 2022.


Så klarar du och ditt djur av en kris

Kriget i Ukraina har fått svenskarna och rusta upp sin hemberedskap som kanske aldrig förr för att bättre klara av en krissituation. Men det är inte bara människor som drabbas när vardagen kastas omkull – det kan också slå hårt mot djuren.
Svenska Blå Stjärnan har tagit fram ett digert material – med både checklistor och kortfilmer – om hur man hjälper sina djur att klara av omfattande elavbrott, extremväder och andra allvarliga samhällsstörningar.

Rysslands invasion av Ukraina har skakat en hel värld. I Sverige länsas butikshyllor på stormkök, vattendunkar och batteriradioapparater för att vi bättre ska kunna hantera följderna av sådant som längre elavbrott och vattenbrist. En stor del av svenskarna är djurägare och krisberedskap för djur är något som diskuterats allt mer de senaste veckorna, både i media och bland gemene man.

Checklistor för djurägare

Djurägare ansvarar för att deras djur mår bra till vardags, men också vid kris eller krig. Därför har den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan tagit fram checklistor för hur man själv och ens djur förbereder sig för, och klarar av, en kris. Med hjälp av dem kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten-, mat-, foder och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning.
Checklistor finns för följande djurslag: katter, hundar, fåglar, reptiler, gnagare och kaniner samt häst.
– Det viktigt att den som har djur har tänkt igenom ordentligt hur man bäst tar hand om sina djur om en kris inträffar. För den som har förberett för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.
– Det är viktigt att tänka på vilka behov ditt eller dina djur har om vardagen vänds upp och ner. Lär dig så mycket som möjligt om just ditt djurslag och om vad som är det viktigaste för just ditt djur.

Filmer om krisberedskap

Dessutom har Svenska Blå Stjärnan gjort ett antal kortfilmer med teman som:
* Hur tar du hand om ditt djur när det är varmt?
* Hur håller vi värmen när det blir kallt?
* När strömmen går.

Här hittar du checklistor och filmer

Ett av Svenska Blå Stjärnans uppdrag är att öka hemberedskapen i Sverige, med fokus på hushåll med djur. Du hittar våra checklistor på svenskablastjarnan.se/klara-krisen/checklistor.
Kortfilmerna om krisberedskap finns på Svenska Blå Stjärnans Youtube-kanal.

För mer information, kontakta:

– Kristin af Malmborg, generalsekreterare Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

– Eva Ladberg, utbildningskonsulent Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 43, e-post:

 

Pressmeddelande från 4 mars 2022.


Upp till 60 Blå Stjärnor bekämpar fågelinfluensa i Mönsterås – varje dag

I måndags hittades fågelinfluensa på ytterligare en plats i Sverige, på landets största anläggning för värphöns i Mönsterås. Upp till 60 medlemmar i Svenska Blå Stjärnan är på plats på anläggningen för att bekämpa smittan – varje dag.

Den 18 januari konstaterades att en stor värphönsanläggning i Mönsterås i Kalmar län drabbats av fågelinfluensa av typen H5N5. Det betyder att fågelinfluensa nu hittats på fem gårdar i Sverige sedan november 2020. Utbrottet i Mönsterås är det hittills överlägset största. Omkring 500 000 värphöns på anläggningen ska avlivas. Avlivnings- och saneringsarbetet för att utrota smittan från gården kräver mycket stora resurser. Därför har Jordbruksverket kallat in medlemmar från Svenska Blå Stjärnan med överenskommelse – som bland annat innebär att de ska kunna rycka ut vid en kris – för att få hjälp i den mycket allvarliga situationen.
Upp till 60 Blå Stjärnor kommer vara på plats på värphönsanläggningen i Mönsterås varje dag. De arbetar med smittsanering, främst med att på ett säkert sätt samla in avlivade fåglar.
– Jag är stolt över våra fantastiska medlemmar som med kort varsel får ledigt från jobbet, fixar barn- och djurvakt och nu är på plats och jobbar, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.
Även Hemvärnet hjälper till med smittbekämpningen.

Stort restriktionsområde

Jordbruksverket har spärrat av gården i Mönsterås och infört ett restriktionsområde som sträcker sig 10 kilometer runt den. I området gäller skyddsnivå 3. Den används vid hög risk för smitta och innebär bland annat skärpta krav på att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar, förbud för transporter av fåglar i fångenskap och att man måste övervaka hälsoläget hos sina fjäderfän för att tidigt upptäcka fall av fågelinfluensa.

Tar hand om djur vid kriser och katastrofer

Svenska Blå Stjärnan arbetar nu alltså aktivt med att bekämpa smittan på plats i Mönsterås. Organisationen har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser, katastrofer och utbrott av smitta. Ett stort antal av Svenska Blå Stjärnans medlemmar är utbildade på sådant som provtagning, smittspårning, sanering och djurskötsel.

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare, Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 21 januari 2021


Kortet som kan rädda ditt djur om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka

Om du skulle drabbas av plötslig sjukdom eller råka ut för en allvarlig olycka som gör att du behöver akut sjukvård, vad händer då med ditt husdjur? Vet de som vårdar dig om att du till exempel har en hund eller katt, eller riskerar den att lämnas ensam och bortglömd i ditt hem?

För att lösa detta problem har Svenska Blå Stjärnan tagit fram ett kontaktkort för djurägare. På det kan du skriva ner uppgifter om vad du har för djur, vad det heter och namn och kontaktuppgifter till den som ska ta hand om ditt djur om du inte själv kan göra det.

Passar perfekt att ha i plånboken

Kortet är litet och behändigt och går alldeles utmärkt att ha i sin plånbok. Vi föreslår också att du har kortet på en väl synlig plats i din bostad, till exempel på hallbordet eller uppklistrat på en dörr i hallen.

Du kan antingen ladda ner ett enda exemplar av kontaktkortet eller som ark med sex kort som du kan klippa ut och ge till folk du känner som har djur.

Här hittar du ett ensamt exemplar av kontaktkortet för djurägare
Här hittar du ett ark med sex stycken kontaktkort för djurägare

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 15 juni 2020


Så skyddar du hunden och katten mot sommarfarorna

Den årstid som många tycker allra bäst om är här – sommaren. Men solsken, värme och behagliga vattentemperaturer lockar fram fästingar, huggormar, giftiga alger och annat som kan bli ödesdigra för ditt husdjur.
I Svenska Blå Stjärnans material ”Sommarens faror för hunden och katten” får du veta mer om hur du ger din fyrbenta vän en skön och säker sommar.

Du hittar det fullständiga materialet ”Sommarens faror för hunden och katten” här – skriv gärna ut och spara.

Här kommer några smakprov på sommarfaror som tas upp:

Fästingar

Fästingar sprider smittor som kan ge allvarliga problem, och djur som drabbas kan vara allt från rejält påverkade – vingliga och med feber – till att bara vara tröttare än vanligt. Hittar du en fästing på din katt eller hund är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt.
Det finns många olika fästingmedel som ger bra skydd. Det är dock mycket viktigt att aldrig använda fästingmedel anpassade för hund på katt.

Huggormar

Blir en hund eller katt huggormsbiten är det viktigt för den att vara stilla, eftersom giftet sprids snabbare i kroppen när man rör sig. Lyft och bär därför det bitna djuret om det är möjligt. Försök inte behandla skadan själv utan åk direkt till veterinär, även om hunden eller katten inte verkar påverkad.

Blågröna alger

Blågröna alger finns i både söt- och saltvatten. De producerar ett gift som kan ställa till stor skada för hundar som får det i sig. Även om din hund bara druckit lite vatten med spår av blågröna alger, ska du uppsöka veterinär eftersom hundar ändå kan få leverskador, neurologiska skador och skador på mag- och tarmsystemet. Veterinären kan se till att hunden kräks och ibland även komplettera behandlingen med exempelvis aktivt kol, dropp och blodprover.

I ”Sommarens faror för hunden och katten” kan du även läsa om vad som bör finnas i ett hemapotek för hund- och kattägare.

Tänk också på att det snabbt kan bli extremt varmt i en parkerad bil på sommaren och därför vara direkt livsfarligt för ett djur att vara instängt i den. Läs mer om vad du ska tänka på och hur varmt det kan bli i en parkerad bil en sommardag beroende på utomhustemperatur och andra väderförhållanden här.

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 12 juni 2020

 


Svenska Blå Stjärnan i corona-beredskap

På senare år har Svenska Blå Stjärnan bland annat hjälpt lantbrukare efter stormen Gudrun och varit med att bekämpa blåtunga, salmonella och mjältbrand. Nu är Svenska Blå Stjärnan i beredskap för att rycka ut när det nya coronaviruset slår hårt mot Sverige. Lantbrukets produktion är samhällsviktig under rådande coronakris.

Svenska Blå Stjärnan har funnits i över hundra år och vårt huvuduppdrag är att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, katastrofer, smitta och andra tuffa händelser. Vi har medlemmar som är utbildade och har en överenskommelse med oss om att rycka ut för att till exempel vaccinera djur, spåra smitta eller stötta drabbade lantbrukare som behöver hjälp med djurskötsel och annat. Nu är vi i beredskap för att göra skillnad när det nya coronaviruset slår hårt mot vårt land.

Svenska Blå Stjärnans främsta uppdrag kommer från Jordbruksverket, SVA och andra myndigheter. Vi hjälper lantbrukare i kriser och andra svåra situationer. Om personal på gårdar drabbas av sjukdomen covid-19 kan lantbrukare behöva hjälp med att sköta sina djur och där är våra Blå Stjärnor redo att rycka ut. Vi har medlemmar i nästan hela landet. Vi har också nära kontakter med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, om hur vi kan stötta med att sköta om produktionsdjur om det skulle behövas. Svenska Blå Stjärnan har medlemmar med så kallad överenskommelse. Det innebär bland annat att de ska kunna rycka ut vid en samhällskris och till exempel stötta lantbrukare runtom i landet.
Vi har också täta kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i dessa dagar om hur vi på olika sätt kan hjälpa dem i deras arbete.

Svenska Blå Stjärnans journummer
Vi vill också passa på att flagga för Svenska Blå Stjärnans journummer, 070-304 42 10. Numret är till för myndigheter och företag som behöver komma i kontakt med oss vid en krissituation.
Är du lantbrukare kontaktar du oss på ">

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45

Svenska Blå Stjärnans journummer: 070-304 42 10


Blå Stjärnans skolmaterial ska få både barn och föräldrar att klara en kris

Svenskarna blir allt mer medvetna om att stora strömavbrott, förgiftat vatten eller en pandemi kan slå mycket hårt mot dem – samtidigt är de flesta av landets hushåll för dåligt förberedda om krisen väl kommer.
Nu kommer Svenska Blå Stjärnans eget skolmaterial, som ska lära dem som växer upp idag hur man klarar av svåra kriser. Och få deras föräldrar med på tåget.

Vad är en kris? Hur ska man skydda sig själv, sin familj och sina djur om man drabbas av en? Hur ska man förbereda sig för en situation när strömmen är borta, en svår epidemi bryter ut eller om bakterier gör att det inte går att dricka kranvattnet? Det och mycket mer handlar Svenska Blå Stjärnans nya skolmaterial med lärarhandledning om.
Materialet är framtaget i samarbete med förlaget Askunge, som specialiserat sig på att utforma läromedel av hög pedagogisk kvalitet för barn och ungdomar i den svenska skolan. Under 2020, innan det nya coronaviruset satte stopp, hann Svenska Blå Stjärnans material presenteras på fem mässor för skolpersonal och intresset var mycket stort.

Nå föräldrarna via barnen

Skolmaterialet har fått namnet ”Klara krisen!” och vänder sig främst till barn i årskurserna 3-5. Dels för att andra organisationer som också arbetar med krisberedskap i många fall utarbetat sina skolmaterial för äldre barn och ungdomar, dels för att yngre barn ofta har en speciell förmåga att påverka vuxna runtomkring dem.

– Vi tror att om barnen kommer hem med det här materialet och uppgifterna i det till sina föräldrar så kommer de vuxna också verkligen börja tänka kring de här frågorna. Vi har sett förr att det brukar vara så, att barn verkligen kan påverka sina föräldrar och andra i sin omgivning, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

– Man kan till exempel ta tv-serien ”Tippen”, som bland annat handlade om hur man ska källsortera. Den vände sig till barn men man kunde också se att barnen, efter att de tittat på Tippen, började ställa krav på sina föräldrar att de också skulle börja källsortera.

Ett sommarlovsprogram som gjorde skillnad

”Tippen” var en SVT-produktion för barn som sändes två somrar på 1990-talet. Programmen handlade främst om återvinning men också om andra miljöfrågor och blev en stor tittarsuccé som inte bara fick barnen utan också deras föräldrar att tänka till om viktiga miljöfrågor. Senare exempel på barn- och ungdomsprogram som haft genomslag på liknande sätt är Sveriges Televisions ”Miljöhjältarna” och ”REA”.

– På samma sätt hoppas vi inte bara kunna nå barnen med vårt skolmaterial, utan också att via barnen nå ut till deras föräldrar och andra i deras närhet när det gäller frågor om krisberedskap, säger Kristin af Malmborg.

Du hittar Svenska Blå Stjärnans skolmaterial på www.svenskablastjarnan.se/klara-krisen/skolmaterial

Kontakt:
Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post: