Press

De senaste pressreleaserna hittar du här på hemsidan, samt i vårt nyhetsrum på MyNewsDesk.
Presskontakt: Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post: 


Upp till 60 Blå Stjärnor bekämpar fågelinfluensa i Mönsterås – varje dag

I måndags hittades fågelinfluensa på ytterligare en plats i Sverige, på landets största anläggning för värphöns i Mönsterås. Upp till 60 medlemmar i Svenska Blå Stjärnan är på plats på anläggningen för att bekämpa smittan – varje dag.

Den 18 januari konstaterades att en stor värphönsanläggning i Mönsterås i Kalmar län drabbats av fågelinfluensa av typen H5N5. Det betyder att fågelinfluensa nu hittats på fem gårdar i Sverige sedan november 2020. Utbrottet i Mönsterås är det hittills överlägset största. Omkring 500 000 värphöns på anläggningen ska avlivas. Avlivnings- och saneringsarbetet för att utrota smittan från gården kräver mycket stora resurser. Därför har Jordbruksverket kallat in medlemmar från Svenska Blå Stjärnan med överenskommelse – som bland annat innebär att de ska kunna rycka ut vid en kris – för att få hjälp i den mycket allvarliga situationen.
Upp till 60 Blå Stjärnor kommer vara på plats på värphönsanläggningen i Mönsterås varje dag. De arbetar med smittsanering, främst med att på ett säkert sätt samla in avlivade fåglar.
– Jag är stolt över våra fantastiska medlemmar som med kort varsel får ledigt från jobbet, fixar barn- och djurvakt och nu är på plats och jobbar, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.
Även Hemvärnet hjälper till med smittbekämpningen.

Stort restriktionsområde

Jordbruksverket har spärrat av gården i Mönsterås och infört ett restriktionsområde som sträcker sig 10 kilometer runt den. I området gäller skyddsnivå 3. Den används vid hög risk för smitta och innebär bland annat skärpta krav på att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar, förbud för transporter av fåglar i fångenskap och att man måste övervaka hälsoläget hos sina fjäderfän för att tidigt upptäcka fall av fågelinfluensa.

Tar hand om djur vid kriser och katastrofer

Svenska Blå Stjärnan arbetar nu alltså aktivt med att bekämpa smittan på plats i Mönsterås. Organisationen har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser, katastrofer och utbrott av smitta. Ett stort antal av Svenska Blå Stjärnans medlemmar är utbildade på sådant som provtagning, smittspårning, sanering och djurskötsel.

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare, Svenska Blå Stjärnan. Telefon: 08-425 030 45, e-post: kristin@svenskablastjarnan.se

 

Pressmeddelande från 21 januari 2021

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Kortet som kan rädda ditt djur om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka

Om du skulle drabbas av plötslig sjukdom eller råka ut för en allvarlig olycka som gör att du behöver akut sjukvård, vad händer då med ditt husdjur? Vet de som vårdar dig om att du till exempel har en hund eller katt, eller riskerar den att lämnas ensam och bortglömd i ditt hem?

För att lösa detta problem har Svenska Blå Stjärnan tagit fram ett kontaktkort för djurägare. På det kan du skriva ner uppgifter om vad du har för djur, vad det heter och namn och kontaktuppgifter till den som ska ta hand om ditt djur om du inte själv kan göra det.

Passar perfekt att ha i plånboken

Kortet är litet och behändigt och går alldeles utmärkt att ha i sin plånbok. Vi föreslår också att du har kortet på en väl synlig plats i din bostad, till exempel på hallbordet eller uppklistrat på en dörr i hallen.

Du kan antingen ladda ner ett enda exemplar av kontaktkortet eller som ark med sex kort som du kan klippa ut och ge till folk du känner som har djur.

Här hittar du ett ensamt exemplar av kontaktkortet för djurägare
Här hittar du ett ark med sex stycken kontaktkort för djurägare

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 15 juni 2020


Så skyddar du hunden och katten mot sommarfarorna

Den årstid som många tycker allra bäst om är här – sommaren. Men solsken, värme och behagliga vattentemperaturer lockar fram fästingar, huggormar, giftiga alger och annat som kan bli ödesdigra för ditt husdjur.
I Svenska Blå Stjärnans material ”Sommarens faror för hunden och katten” får du veta mer om hur du ger din fyrbenta vän en skön och säker sommar.

Du hittar det fullständiga materialet ”Sommarens faror för hunden och katten” här – skriv gärna ut och spara.

Här kommer några smakprov på sommarfaror som tas upp:

Fästingar

Fästingar sprider smittor som kan ge allvarliga problem, och djur som drabbas kan vara allt från rejält påverkade – vingliga och med feber – till att bara vara tröttare än vanligt. Hittar du en fästing på din katt eller hund är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt.
Det finns många olika fästingmedel som ger bra skydd. Det är dock mycket viktigt att aldrig använda fästingmedel anpassade för hund på katt.

Huggormar

Blir en hund eller katt huggormsbiten är det viktigt för den att vara stilla, eftersom giftet sprids snabbare i kroppen när man rör sig. Lyft och bär därför det bitna djuret om det är möjligt. Försök inte behandla skadan själv utan åk direkt till veterinär, även om hunden eller katten inte verkar påverkad.

Blågröna alger

Blågröna alger finns i både söt- och saltvatten. De producerar ett gift som kan ställa till stor skada för hundar som får det i sig. Även om din hund bara druckit lite vatten med spår av blågröna alger, ska du uppsöka veterinär eftersom hundar ändå kan få leverskador, neurologiska skador och skador på mag- och tarmsystemet. Veterinären kan se till att hunden kräks och ibland även komplettera behandlingen med exempelvis aktivt kol, dropp och blodprover.

I ”Sommarens faror för hunden och katten” kan du även läsa om vad som bör finnas i ett hemapotek för hund- och kattägare.

Tänk också på att det snabbt kan bli extremt varmt i en parkerad bil på sommaren och därför vara direkt livsfarligt för ett djur att vara instängt i den. Läs mer om vad du ska tänka på och hur varmt det kan bli i en parkerad bil en sommardag beroende på utomhustemperatur och andra väderförhållanden här.

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post:

 

Pressmeddelande från 12 juni 2020

 


Svenska Blå Stjärnan i corona-beredskap

På senare år har Svenska Blå Stjärnan bland annat hjälpt lantbrukare efter stormen Gudrun och varit med att bekämpa blåtunga, salmonella och mjältbrand. Nu är Svenska Blå Stjärnan i beredskap för att rycka ut när det nya coronaviruset slår hårt mot Sverige. Lantbrukets produktion är samhällsviktig under rådande coronakris.

Svenska Blå Stjärnan har funnits i över hundra år och vårt huvuduppdrag är att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, katastrofer, smitta och andra tuffa händelser. Vi har medlemmar som är utbildade och har en överenskommelse med oss om att rycka ut för att till exempel vaccinera djur, spåra smitta eller stötta drabbade lantbrukare som behöver hjälp med djurskötsel och annat. Nu är vi i beredskap för att göra skillnad när det nya coronaviruset slår hårt mot vårt land.

Svenska Blå Stjärnans främsta uppdrag kommer från Jordbruksverket, SVA och andra myndigheter. Vi hjälper lantbrukare i kriser och andra svåra situationer. Om personal på gårdar drabbas av sjukdomen covid-19 kan lantbrukare behöva hjälp med att sköta sina djur och där är våra Blå Stjärnor redo att rycka ut. Vi har medlemmar i nästan hela landet. Vi har också nära kontakter med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, om hur vi kan stötta med att sköta om produktionsdjur om det skulle behövas. Svenska Blå Stjärnan har medlemmar med så kallad överenskommelse. Det innebär bland annat att de ska kunna rycka ut vid en samhällskris och till exempel stötta lantbrukare runtom i landet.
Vi har också täta kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i dessa dagar om hur vi på olika sätt kan hjälpa dem i deras arbete.

Svenska Blå Stjärnans journummer
Vi vill också passa på att flagga för Svenska Blå Stjärnans journummer, 070-304 42 10. Numret är till för myndigheter och företag som behöver komma i kontakt med oss vid en krissituation.
Är du lantbrukare kontaktar du oss på sbs@svenskablastjarnan.se

Kontakt:

Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45

Svenska Blå Stjärnans journummer: 070-304 42 10


Blå Stjärnans skolmaterial ska få både barn och föräldrar att klara en kris

Svenskarna blir allt mer medvetna om att stora strömavbrott, förgiftat vatten eller en pandemi kan slå mycket hårt mot dem – samtidigt är de flesta av landets hushåll för dåligt förberedda om krisen väl kommer.
Nu kommer Svenska Blå Stjärnans eget skolmaterial, som ska lära dem som växer upp idag hur man klarar av svåra kriser. Och få deras föräldrar med på tåget.

Vad är en kris? Hur ska man skydda sig själv, sin familj och sina djur om man drabbas av en? Hur ska man förbereda sig för en situation när strömmen är borta, en svår epidemi bryter ut eller om bakterier gör att det inte går att dricka kranvattnet? Det och mycket mer handlar Svenska Blå Stjärnans nya skolmaterial med lärarhandledning om.
Materialet är framtaget i samarbete med förlaget Askunge, som specialiserat sig på att utforma läromedel av hög pedagogisk kvalitet för barn och ungdomar i den svenska skolan. Under 2020, innan det nya coronaviruset satte stopp, hann Svenska Blå Stjärnans material presenteras på fem mässor för skolpersonal och intresset var mycket stort.

Nå föräldrarna via barnen

Skolmaterialet har fått namnet ”Klara krisen!” och vänder sig främst till barn i årskurserna 3-5. Dels för att andra organisationer som också arbetar med krisberedskap i många fall utarbetat sina skolmaterial för äldre barn och ungdomar, dels för att yngre barn ofta har en speciell förmåga att påverka vuxna runtomkring dem.

– Vi tror att om barnen kommer hem med det här materialet och uppgifterna i det till sina föräldrar så kommer de vuxna också verkligen börja tänka kring de här frågorna. Vi har sett förr att det brukar vara så, att barn verkligen kan påverka sina föräldrar och andra i sin omgivning, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

– Man kan till exempel ta tv-serien ”Tippen”, som bland annat handlade om hur man ska källsortera. Den vände sig till barn men man kunde också se att barnen, efter att de tittat på Tippen, började ställa krav på sina föräldrar att de också skulle börja källsortera.

Ett sommarlovsprogram som gjorde skillnad

”Tippen” var en SVT-produktion för barn som sändes två somrar på 1990-talet. Programmen handlade främst om återvinning men också om andra miljöfrågor och blev en stor tittarsuccé som inte bara fick barnen utan också deras föräldrar att tänka till om viktiga miljöfrågor. Senare exempel på barn- och ungdomsprogram som haft genomslag på liknande sätt är Sveriges Televisions ”Miljöhjältarna” och ”REA”.

– På samma sätt hoppas vi inte bara kunna nå barnen med vårt skolmaterial, utan också att via barnen nå ut till deras föräldrar och andra i deras närhet när det gäller frågor om krisberedskap, säger Kristin af Malmborg.

Du hittar Svenska Blå Stjärnans skolmaterial på www.svenskablastjarnan.se/klara-krisen/skolmaterial

Kontakt:
Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan, telefon: 08-425 030 45, e-post: