Kronoberg

Kontakta oss:

Du kan nå förbundet via Wiveka Delin på 0470-351 92/070-382 78 15 eller .

 

Årsmöte 2021

Datum: 27 mars
Tid: 15.00
Sista anmälningsdag: 20 mars
Plats: Mötet kommer hållas digitalt.
Anmälan till:

Välkomna!

 

Inga träffar våren 2020

Pga covid-19 anordnar vi inga träffar under våren.

Vi är dock förberedda på att dra igång verksamheten igen, när det bedöms som lämpligt.

Bl a planerar vi för krisberedskapsveckan i maj och Matmässan i september. Matmässan utvidgar sina arrangemang till att även omfatta en MAT-turné i länets kommuner.

Vi ser också fram mot studiebesök på flera djurgårdar.

I år vill vi också uppmärksamma dig som är avtalsstjärna, och som vill hjälpa till i kriser.

Frid och Fröjd!
Eva Johansson
Kronobergsförbundet
Tel 070-3830677


Årsmöte 2020

Kronobergs förbund

Plats: 7 mars

Tid: kl 14:00

Plats: Studiefrämjandet Växjö, Kronobergsgatan 7

Kontakt: Elisabeth Berglund


Hösten 2019

 

27 oktober
Osttillverkning

Kurs i osttillverkning i Rävemåla.
Ta med ostkorgar och handdukar.
Kostnad: 500 kr + kostnad för mjölk. Begränsat antal platser.

Anmälan senast 22 oktober till Wivi 070 – 382 78 15.

Repetitionshelg på Stora Segerstad
9 – 10 november

Har du svårt att ordna egen repetition eller är det länge sedan du repeterade? Passa då på att anmäla dig till den här helgen. Ankomst fredag kväll. En dag tillbringar man med mjölkning och en dag i grisstallet.
Helgen anordnas av Jönköpingsförbundet, se mer information på deras sida.
Begränsat antal.

Anmälan senast 27 oktober till Maria Österberg 076 – 116 09 26

 


Genomförda aktiviteter 2019

13 – 14 september Matmässan i Växjö

Å det här var roligt! Så många intresserade besökare och givande samtal i vår monter.

Vi delade ut information om vår organisation, visade och berättade om krislådan och bjöd på hemgjord vätskeersättning, kokkaffe och kex med honung (strömmen hade ju gått i vårt tänkta krisscenario och då gäller det att hålla sig pigg). Mest intresse väckte nog vår miniutställning om hur mycket mat en person behöver under den vecka som vi förväntas klara oss själva utan mat i affären och hjälp från samhället. Men höjdpunkten var Niklas Kämpargårds föreläsning Ät gott även i kristider. Mycket inspirerande! Och väldigt praktiska och positivt inriktade tips. Även då gavs ett bra tillfälle för oss att berätta om vår organisation i samband med föreläsningen. Vi bjöd deltagarna på en trerätters meny helt komponerad av maten i krislådan och möjlig att tillreda på spritkök. Vi hade bjudit in länets andra frivilliga försvarsorganisationer och FRO (Frivilliga Radioorganisation) nappade och deltog i vår monter.

16 mars Årsmötet hos Växjö biodlarförening
I år hade vi vårt årsmöte hos Växjöortens biodlarförening på Bastanäs. Det var rätt kallt och bina höll sig inne, trots att vi lockade på dem i bigården. Men föreningens ordföranden, Arne Pettersson, berättade inlevelsefullt om binas liv och om vilken verksamhet deras förening bedrev. Mycket fika blev det på det här årsmötet!

27 april Lessebo vårdagar
Tillsammans med flera andra frivilliga försvarsorganisationer (vi stod i ett tält mellan Hemvärnet och Civilförsvarsutbildarna) berättade vi om krisberedskap. Vi hade med oss vår Krislåda men framför allt vår Kattlåda som visar på vad man behöver packa i sin katts krislåda. Arrangör var Lessebo kommun och platsen var Intaget. Parken var full av mat, musik, utställningar, uppträdanden och tipspromenader mm.

11 maj Krisberedskapsveckan på Vattentorget i Växjö
Blå Stjärnan har fått pengar från Bergendahlska Stiftelsen för att arrangera en informationsdag under krisberedskapsveckan, vecka 19. Vi hade bjudit in övriga frivilligorganisationer i länet. Så en strålande solig vårdag stod vi tillsammans på torget med montrar och informationsmaterial. Vi hade ordnat en tipspromenad så att besökarna gick runt bland samtliga åtta tält. Det här gör vi om nästa år tyckte alla medverkande föreningar!

19 maj Alpackagården i Kråkshult
Å vad de är söta! Och väldigt dyra fick vi lära oss den här dagen. Tillsammans med några medlemmar i LRF Sydost gjorde vi ett studiebesök hos Robert och hans alpackor. Genom en pedagogisk tipspromenad och Roberts berättelser om djurens egenskaper, skötsel, ullen mm fick vi en rejäl portion alpackakunskap. Robert berättade också fängslande om hur det kom sig att han bytte liv och blev alpackabonde.
Och så åt vi våfflor, shoppade alpackagrejor, matade och klappade de ulliga och riktigt fascinerande djuren.