Stockholmsförbundet

Hem | Kontakt | Stjärnextra | Kavallerikasern | Damsadelgruppen | Ungdomsavdelningen

Vi uppdaterar löpande här på hemsidan om aktiviteter så kika gärna in lite då och då! Vill du ha notiser om vad som är på gång och inbjudningar –  följ oss på Facebook och Instagram!


Kommande aktiviteter

ANMÄLAN ÄR STÄNGD
Blå Stjärnan bjuder in till clinic hos Louise Chatteli & Sjukhushästen på Sparreholm lördagen den 24 september.

Blå stjärnan är inbjuden för att få ta del av tips och tricks bakom kulisserna som hur man börjar med frihetsdressyr, öka din kunskap om hingstar, första hjälpen till problemhantering i en krissituation, traumahästar m.m. Vi kommer även att lägga in hundträning och kaninträning.

Louise använder sig av filosofin ”give and take”. Detta är en väl genomarbetad metod som hon själv har satt samman efter att i många år ha arbetat med rescue-hästar internationellt och tillsammans med flera av de stora legenderna på området – bl.a. Monty Roberts och Buck Brannaman.

Njut av en magisk atmosfär längs den ståtliga allén på ca 1 km med träd som planterades för flera hundra år sedan. Längst in inbäddad i mäktiga skogar och glittrande sjöar ligger vackra Sparreholms slott med stall och ridhus med anor från 1500-tal.

Sjukhushästen 

I slottet håller Louise vita och gula hingstar tränade i frihetsdressyr och Sveriges första och enda Sjukhushäst, Hannibal, finns här. Hit kommer även landets sjukaste barn tillsammans med sin familj för att spendera en fin stund tillsammans med Sjukhushästen och hans vänner. (Läs artikel om Sjukhushästens arbete i senaste Stjärnextra!)

Anmälan och information

Datum & tid: Lördag den 24 september 10:00 (vi är klara ca 15:00).
Plats: Sparreholms Slottsstall,  Sparreholms slott 1, Sparreholm. Parkering finns i anslutning till stallet. Vi försöker samåka från och till Stockholm.
Avgift: 250 kr för Blå Stjärnor och 350 kr för icke medlemmar/gäster.
Lunch: Går att ta med eller förbeställa i samband med anmälan. Lunchen kostar 120 kr – matig baguette med möjlighet till vegetariskt alternativ. Dryck, kaffe och kaka ingår. Kaffe och kaka finns på plats till 45 kr.
Anmälan: Stängd

Arrangemanget är öppet för medlemmar och gäster, maximerat antal är 30 personer, först till kvarn gäller. Anmälan är bindande och avgift betalas in direkt vid anmälan till pg 183096-7. Reservlista upprättas. Sista anmälningsdag är 16/9.

Hästvårds-/hästsjukvårdskurs (HVK) 2022-2023 – FULLTECKNAT

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hästar, hästvård och hästsjukvård och passar bra för dig som nyss skaffat egen häst eller planerar att göra det eller för dig som helt enkelt vill lära dig mer om hästars välmående.

Under ledning av veterinär Lena Malmgren får du lära dig om skötsel och sjukvård för hästar, genom teori i lektionssal blandat med praktiska övningar i stallet på Kavallerikasern/K1, på Lidingövägen i Stockholm.
Tanken är att deltagarna ska lära sig om allmän vård av häst och hur en frisk häst ser ut, samt att kunna upptäcka att en häst är sjuk genom att veta hur den beter sig och då kunna agera på rätt sätt. Under kursen går deltagarna igenom allt från grundläggande saker som hästens delar, sadling och tränsning till mer avancerade saker som foderstatsberäkningar, hästsjukdomar och bandageläggning.

Kursen hålls under två terminer med sju till åtta gånger per termin på Kavallerikasern. Du ska kunna deltaga vid alla kurstillfällen för att kunna vara med på kursen.

*Pris: 3 500 kronor, betalningsinformation kommer till de som blir antagna på kursen.
*Datum: Start den 24 oktober för höstterminen samt början av februari för vårterminen.
*Kurstid: Kursen hålls på måndagar 18.30-21.00.
*Plats: Kavallerikasern/K1, Lidingövägen 28
*Förutsättningar för deltagande: Åldersgräns 16 år. Medlemsskap i Svenska Blå Stjärnan krävs.

Då vi räknar med att vi kommer fylla platserna ganska direkt återkopplar vi inom en vecka med betalningsuppgifter till de som blir antagna. Definitivt antagen till kursen är du först då du erlagt din kursavgift. Observera att SBS medlemsavgift skall vara betald innan anmälan sker, annars stryks anmälan.

För frågor och mer information, kontakta Fredrik Herlin Hjorth, på mail  utbildning.stockholm@svenskablastjarnan.se.

Genomförda aktiviteter

Kungens får – favorit i repris!
Fåraherden som vaktar ”Kungens får” på Kungliga Djurgården berättade om verksamheten och hur vallhundarna arbetar. Ett trevligt studiebesök som genomfördes i juni. 

Morgon hus djuren special
Detta var ett specialarrangemang för våra medlemmar i maj. Vi guidades av Boel Recén från Skansen, under ca två timmar då vi gick runt bland djurvårdare på vilda distriktet, med säl, björn m.fl. och såg vad de gör på morgnarna.


Aktiviteter och kurser från samarbetsorganisationer
Våra medlemmar får även gå på utbildningar och aktiviteter som anordnas av organisationer som Stockholmsförbundet är medlemmar i, t.ex. Studiefrämjandet Stockholms län, FOS Stockholms Län och Stockholms Länsförbund för Krisberedskap (SLFK). Vi får även gå utbildningar hos de andra frivilliga försvarsorganisationerna, spana in https://frivilligutbildning.se/.


Styrelsemöten hålls varje månad – Stjärnextra kommer tre gånger om året
Är det något du vill att styrelsen ska ta upp på vårt nästa möte, har du förslag på en aktivitet du vill ordna eller någon annan fråga? Eller vill du bidra till nästa nummer i Stjärnextra? Maila till 

Alla nummer av Stjärnextra hittar du under fliken Stjärnextra här på hemsidan.

Styrdokument 2022

Årsmötesprotokoll 2022

Verksamhetsplan 2022 

Årsberättelse och bokslut för år 2021

Normalstadgar för förbund