Stockholmsförbundet

Hem | Kontakt | Stjärnextra | Kavallerikasern | Damsadelgruppen | Ungdomsförbundet

Vi uppdaterar löpande här på hemsidan om aktiviteter så kika gärna in lite då och då! Vill du ha notiser om vad som är på gång och inbjudningar –  följ oss på Facebook och Instagram!


Kommande aktiviteter

Föredrag i maj

21 maj kl. 18-20.30 på K1, Lidingövägen 28, Lützensalen
Föredrag och diskussion om hästens mun, tänder, bett och hästvälfärd

Veterinär och hästodontolog Elisabeth Mandorf ger ett föredrag om hästens munhåla, anatomi, sjukdomstillstånd och åtgärder. Det kommer även att handla om val av bett och utrustning, tillpassning och påverkan på hästen samt lite kring den allmänna diskussionen om hästvälfärd.

Kostnad: 150 kr medlem/250 kr icke medlem betalas med Swish till 070-544 14 10 i samband med anmälan. Glöm inte att ange namn och vilket föredrag det gäller. Stockholmsförbundet bjuder på lättare fika i anslutning till föredraget. Anmäl ditt deltagande senast den 14 maj.

Tips! Hundpromenad till förmån för Hundstallet den 25 maj
Den 25 maj arrangerar Agria en hundpromenad och skänker 10 kronor till Hundstallet för varje registrerad deltagare. Kostnadsfri anmälan på Agrias hemsida från och med den 24 april. Det går att genomföra promenaden fysiskt den 25 maj med samling vid Sjöhistoriska museet kl. 11- ca 14 eller digitalt 24–26 maj. Ta gärna på dig Svenska Blå Stjärnan kläder/keps om du deltar så visar vi andra djurintresserade att vi finns! Om du tänker delta kan du skicka ett mejl till styrelsen () så kan vi kanske formera en SBS-grupp som promenerar tillsammans!

Events i sommar

Bergadagarna 1–2 juni
Ses vi på Bergadagarna? Den 1–2 juni hålls Bergadagarna vilket brukar vara ett mycket välbesökt och uppskattat arrangemang med många utställare och aktiviteter kopplade till djur och de gröna näringarna. Stockholmsförbundet finns på plats för att marknadsföra Svenska Blå Stjärnan och vi hoppas att ni som är medlemmar kommer förbi och säger hej till oss! Kontaktperson: Julia Lindell, tel. 073-505 50 04.

Nationaldagskortegen 6 juni
Visst vill du delta i det festtåg som går från Kungsträdgården till Skansen för att fira nationaldagen? Anmäl ditt intresse per e-post till så återkommer vi med tider etc.

Pridetåget 3 augusti
Försvarsmakten har bjudit in frivilligorganisationerna att delta i Pridetåget. Anmäl ditt intresse på så återkommer vi med mer information. Ju fler vi är, desto roligare blir det!

Vill du vara en del av Stockholmförbundets eventgrupp?
Stockholmsförbundet deltar i ett antal events under året och tar gärna emot hjälp av engagerade medlemmar som vill sprida information om Svenska Blå Stjärnans verksamhet. Om du vill ställa upp som informatör/monterpersonal kan du anmäla ditt intresse till vår eventgrupp på: så hör vi av oss inför olika evenemang.


Tips! Sök sommarjobb med mycket utomshusvistelse och djurkontakt!

Naturgruppen i Sverige AB söker sommarjobbare för betessäsongen 2024. I arbetet ingår daglig tillsyn av djuren (kor, får och vattenbufflar) på beten i Uppland och Södermanland. Arbetsperioden gäller främst juni till augusti men det finns möjlighet att arbeta extra från 15 maj och eventuellt fram tills djuren tas in i oktober.

Läs Naturgruppens platsannons för mer information!


Aktiviteter och kurser från samarbetsorganisationer

Våra medlemmar får även gå på utbildningar och aktiviteter som anordnas av organisationer som Stockholmsförbundet är medlemmar i, t.ex. Studiefrämjandet Stockholms län, FOS Stockholms Län och Stockholms Länsförbund för Krisberedskap (SLFK). Vi får även gå utbildningar hos de andra frivilliga försvarsorganisationerna, spana in https://frivilligutbildning.se/.


Genomförda aktiviteter under 2024

Föredrag Fascia – vad är det? Tisdagen den 14 maj kl. 18-20.30
SBS-medlemmen Åsa Beckman berättade om fascia och demonstrerade hur fasciamassage fungerar. 15 intresserade Blå Stjärnor deltog. I stället för arvode gick förtjänsten om 50 kr/person till Ecrf:s arbete med att rädda hästar i Ukraina. Styrelsen bjöd på lättare fika.

Årsmöte söndagen den 10 mars kl. 11.00
Årsmöte för Svenska Blå Stjärnan Stockholms läns förbund hölls söndagen den 10 mars med 31 deltagare. Årsmötesprotokoll kommer att läggas upp längst ner på denna sida när det är justerat och signerat. Ny styrelse har valts, se vidare under Kontakt.

Hästvårdskursen HT23/VT24
Hästvårds- och hästsjukvårdskursen 23/24 avslutades måndagen den 4 mars. Alla 17 kursdeltagare blev godkända – stort grattis! Nästa kurs börjar i höst. Information och anmälan kommer att finnas tillgängligt här i början på juni.

Hundpromenad på Gärdet lördagen den 27 januari 2024 kl. 13.00
Sju Stjärnor möttes upp och promenerade från Tessinparken till Djurkyrkogården fram och tillbaka med sammanlagt sju glada hundar av olika storlek, ålder och ras. Vi hade en trevlig långpromenad med visst solsken och ser fram emot nästa tillfälle i maj.

Genomförda aktiviteter under år 2023

Monter på Hundmässan 10-11 december

Monter och uppstallning på SIHS, 30 november-3 december

Digital föreläsning med DeLaval inom ämnesområdena mjölk/kvalitet/hygien/teknik, 7 november

Guidad visning på Skansen tillsammans med ungdomsavdelningen, 22 oktober

Information i Solna i anslutning till Beredskapsveckan, 24 september

Fanborg på Nationaldagsfirandet på Skansen & Nordiska museet, 6 juni

Monter på Bergadagarna, 3-4 juni

Monter på Armén 500 år på Gärdet, 27 maj

Monter på Hovstallet under Kulturnatten, 22 april

Årsmöte 2023
Årsmötet hölls den 16 mars 2023, tjugofem medlemmar deltog.

Guidad visning
av utställningen Hästen, roboten och det omätbara på Färgfabriken 5 mars 2023

Föredrag om räddningsaktion för hästar i Ukraina 23 februari 2023
Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist höll ett föredrag om den räddningsaktion för hästar i Ukraina som hon deltog i under senhösten 2022 tillsammans med hjälporganisationen Equus Caballus Rescue Foundation (ECRF). Drygt 30 Stjärnor anmälde sig till föredraget som hölls på Kavallerikasernen. Ulla-Carin överlät hela arvodet till förmån för ECRF:s arbete.

Clinic och privatlektioner i tömkörning 7 och 8 januari 2023
I samarbete med Swartlings Ryttarförening. Anders Eriksson lärde ut teori och praktik. Därefter fanns möjlighet att boka privatlektion med egen häst.


Styrelsemöten hålls varje månad – Stjärnextra kommer tre gånger om året

Är det något du vill att styrelsen ska ta upp på vårt nästa möte, har du förslag på en aktivitet du vill ordna eller någon annan fråga? Eller vill du bidra till nästa nummer i Stjärnextra? Maila till 


Styrdokument 2024

Protokoll från årsmöte 2023

Årsberättelse och bokslut för år 2023
Verksamhetsplan 2024

Normalstadgar för förbund