Värmland

Välkommen till Svenska Blå Stjärnan Värmland!

Kontakt med oss:

Elin Almberg, ordförande E-post:


Aktuellt våren 2024

Pågång

Vi har som vanligt mycket på gång!

Håll utkik efter kommande aktiviteter här på hemsidan eller via utskick från styrelsen och så glömmer du väl inte att ha koll på vår Facebooksida “Svenska Blå Stjärnan Värmland”?

Vill du vara med och hjälpa till och lära känna andra stjärnor? Kontakta någon i styrelsen!

Kick-off för styrelsen i samarbete med studiefrämjandet, 21 juni

Vi träffades 21 maj i Sunne brukshundsklubb där styrelsen fick utbildning i föreningskunskap via vår kontaktperson från studiefrämjandet.

Årsmöte Svenska Blå Stjärnan Värmland

Vi träffades söndagen den 24 mars på 4H-gården i Karlstad och det bjöds på fika.

Efter årsmötet tog vi en rundvandring på det nyligen upprustade 4H-gården.

Söndagen den 7/4 hade vi konstituerande möte i styrelsen, då vi också planerade kommande aktiviteter.

Vi önskar vår nya styrelsemedlem Cyri Danielsson-Skoog välkommen!

Förutom Cyri så består styrelsen för 2024 av:
Elin Almberg (Ordförande)
Lena Tollnerius
Jessica Dahlman
Alexandra Hellström

Årsmöteshandlingar och övrig dokumentation kommer inom kort.

Nyhetsbrev

Läs mer i vårt senaste Nyhetsbrev om att “Skapa ditt ungdomsförbund” och “Möte med 4H”: 2023-11 Nyhetsbrev

Utförda aktiviteter under 2023

Julavslutning med jultallrik vid Sågtorp i Segmon

Alla medlemmar i Värmland välkomnades till en subventionerad jultallrik i Sågtorps gamla skola i Segmon. Många intressanta diskussioner om djur blev det förstås!
En fin avslutning på ett händelserikt år.

 

Blå Stjärnan Lena från Karlstad har hjälpt till som stab- och fältassistent, Afrikansk svinpest (ASF)

Under hösten har Lena vid flera tillfällen varit i Fagersta och hjälp till i staben som upprättats av Jordbruksverket och som arbetar med att bekämpa Afrikansk svinpest. 6 september kom larmet in att den fruktade sjukdomen som drabbar vildsvin och som kan sprida sig till tamgrisar hade påvisats i Sverige. Lena har gått olika utbildningar inom Blå Stjärnan för att kunna hjälpa till vid kriser som kan drabba djur. Lena har hjälpt till med olika administrativa uppgifter i staben och var även med och assisterat vid provtagning av döda vildsvin.

   

Medlemsaktivitet, studiebesök vid Högboda mjölk, 2 september

En solig septemberdag bjöd vi in alla medlemmar till en visning av Daniel Karlssons nybyggda ladugård Högboda mjölk som ligger mellan Karlstad och Arvika. Daniel har 60 mjölkkor av rasen SRB (Svensk Röd och vit Boskap). Vi fick visning av mjölkningsroboten och även en intressant föreläsning om hur man tillverkar ost och avslutade den fina dagen med fika.

  

 

Lillerudsdagarna, 27-28 augusti

Vi upprepade vår populära ansiktsmålning och hittade även på lite annat skoj. Många kom och fick information om Svenska Blå Stjärnan.

 

Teknikdagen i Rudskoga, tema energi och hushållning, 31 juli

I stålande sommarväder hade Blå Stjärnan Värmland en monter med information. Blå Stjärna-hunden Simba var med och hjälpte till.

Kick-off för styrelsen i samarbete med studiefrämjandet, 28 juni

Styrelsen fick utbildning i föreningskunskap via vår kontaktperson från studiefrämjandet. Vi höll till i Gjuteriet i Karlstad, där vi gratis får låna lokaler för de möten som sker fysiskt. Det är roligt att träffas “på riktigt” och vi avslutade en intressant kväll med gemensam fika.

Nyhetsbrev Juni

Här finns bl a intressant läsning om vad som togs upp på riksstämman i Uddevalla, där vår ordförande Elin Almberg deltog. Här är en länk där du kan läsa brevet: Nyhetsbrev SBS Juni 2023

Grillunch vid Dovra Sjöar, 3 juni

Tillsammans med Örebro Blå Stjärnan bjöd vi in våra medlemmar till gemensam grillunch i det vackra naturreservatet. Föreläsning av en klövverkare och promenad stod på schemat denna soliga dag.

Öppen gård Högboda mjölk, 7 maj

I början av maj hade Daniel Karlsson öppen gård vid sin nybyggda ladugård Högboda mjölk som ligger mellan Karlstad och Arvika. SBS var där och informerade om vår verksamhet. Vi fick visning av den jättefina ladugården med 60 mjölkkor av rasen SRB (Svensk Röd och vit Boskap). Kossorna väljer själva när de ska bli mjölkade eller få mat. Att klia sig i kli-apparaten var populärt. Bajsroboten ser till att det ständigt är mockat och fint. Nästa vecka är det dags att få gå ut i de stora hagarna. Verkligen ett toppenliv för en kossa!

        

Den 19 /3 hölls årsmöte på Åkerbo gård i Kristinehamn där Marita Tauni föder upp får av rasen Walliskt svartnosfår.

Vi kan glädjande välkomna flera nya styrelsemedlemmar, medan vi tyvärr fått avtacka de som avgått efter väl förtjänt arbete. Mer information om styrelsens sammansättning och mötesprotokoll kommer.

Efter mötet, innan fikat, hälsade vi på djuren och speciellt de gulliga och jättesnälla fåren varav några nyligen fått tillökning. Fåren bor nu i sina vinterstallar och till våren flyttar de ut till stora hagar med utsikt över Vänern.

  
 
 

Årsmöteshandlingar:

Dagordning årsmöte 2023 Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund
Kallelse årsmöte 2023 Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund
SBS Budget 2023
SBS Resultat- och balansräkning 2022
Verksamhetsberättelse 2022 Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund

Aktuellt vintern/våren 2023

Vi har som vanligt mycket på gång. Håll utkik efter kommande aktiviteter här på hemsidan eller via utskick från styrelsen och så glömmer du väl inte att ha koll på vår Facebooksida “Svenska Blå Stjärnan Värmland”?

Genomförda aktiviteter 2022

Svenska Blå Stjärnan bjöd in till höstlovsaktivitet på Södra Bergsgården, Sunne.

Djurintresserade fick bekanta sig med djur på gården.

“Dag-på-gård”

I slutet av september hade vi ett uppskattat repetitionstillfälle hos en kviguppfödare utanför Säffle. Under dagen fick deltagarna klippa nötkreatur, ströa och skrapa liggsängar, lära sig foderhantering och även köra inomgårdsmaskiner. Praktik varvades med teoripass med genomgång av några vanliga sjukdomar som kan drabba nötkreatur. Gården bjöd på välsmakande mat och deltagarna var väldigt nöjda med dagen.
PS Hade du inte möjlighet att vara med? Du vet väl att både gården du är på och Blå Stjärnan får ersättning då du repeterar; hör av dig till utbildningsansvarig Malin så får du veta mera.

Kick-off för styrelsen

Värmlands styrelse har haft kick-off och träffat mysiga svartnosfår.
Här ser vi hur Malin kollar hullet på ledartackan. Inger lyfter upp ett lamm för att inspektera bandaget, som är tillverkat av fårens egna ull. Detta är en ny metod som kan komma att bli kommersiell.

Vi sänder ett stort tack till vår medlem som möjliggjorde träffen!

        

Lillerudsdagarna

27-28 augusti närvarade Blå Stjärnan vid Lillerudsdagarna och gjorde reklam för vår verksamhet. Fotona är tagna alldeles innan kön började ringla sig lång. Flera hundra barn fick en tjusig ansiktsmålning, och detta var förstås en väldigt uppskattad aktivitet.

Koppom

6 juni var Malin från Svenska Blå Stjärnan Värmland i Koppom och informerade om vår verksamhet utklädd till ko. Detta var en väldigt populär aktivitet speciellt för barnen eftersom Malin är en hejare på att göra ballonghundar!

Kosläpp i Väse

Lördag 14 maj hade Lena från Svenska Blå Stjärnan Värmland ett bord med information om vår verksamhet på kosläppet i Östra Vee, i Väse öster om Karlstad.
De förväntansfulla kossorna trängdes vid dörren för att komma ut och många vuxna och barn var där för att titta på. Sen följde glada språng och nyfikna kossor.

   

 

Årsmöte 2022 i Värmlands förbund

Datum: 21 mars 18:00 Digitalt via Zoom

För frågor eller information, ring eller mejla Malin Andersson, verksamhetsledare Värmland.
Mejl: 

 

Genomförda aktiviteter 2021


Adventsmiddag

Den 12 december var alla stjärnor i Värmland inbjunda till Adventsmiddag på Bishop Arms i Karlstad. Ett gäng gamla och nya stjärnor samlades, åt och umgicks under trevliga former.

 

Deltagande vid Workshop för frivilliga förstärkningsresurser

Lena Tollnerius har deltagit i en utbildning och workshop för stabsassistenter/fältassistenter vid Jordbruksverket i Jönköping. Under två halvdagar träffades ett tjugotal Blå Stjärnor och Lottor för utbildning och umgänge. Camilla Edberg tog väl hand om oss och vi hade två mycket givande dagar.

 

Utbildning av styrelsen

Styrelsen har vid några tillfällen under 2021 fått digital utbildning i styrelsearbete av Studiefrämjandet. Bl a har vi gått igenom hur man gör ett årshjul för att bättre ha koll på olika aktiviteter som ska utföras i en styrelse.


Årsmöte 2021 i Värmlands förbund

Datum: 16 mars 18:00 Digitalt via Zoom

För frågor eller information, ring eller mejla Malin Andersson, verksamhetsledare Värmland.
Mejl: 

Årsmöteshandlingar:

Dagordning årsmöte Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund

Verksamhetsberättelse 2020 Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund

Verksamhetsplan för 2021 Svenska Blå Stjärnan Värmland

Förslag till styrelse för Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund 2021


Genomförda aktiviteter 2020


Årsmöte 2020 i  Värmlands förbund

Datum: 22 mars 14:00

Plats: Gjuteriet, Verkstadsgatan 1, sal 216, Karlstad

För frågor eller information, ring eller mejla Malin Andersson, verksamhetsledare Värmland.
Mejl: 

Årsmöteshandlingar:

Dagordning årsmöte Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund

Verksamhetsberättelse 2019 Svenska Blå Stjärnan Värmlands förbund

Verksamhetsplan 2020 Svenska Blå Stjärnan Värmlands Förbund


 2019


Jag har tappat bort mitt inbetalningskort. Hur betalar jag medlemsavgiften?

Om du tappat bort ditt inbetalningskort går det bra att betala medlemsavgiften till bankgirokonto 843-3732. Viktigt är då att skriva vad (medlemsavgift) och vem (ditt personnummer) betalningen avser.

Vad kostar ett medlemskap?

Medlemskap kostar 100 kr per år för dig upp till 26 år och 150 kr per kalenderår för dig som är eller fyller 26 år under aviseringsåret samt är över 26 år.

Om du bor på samma adress som en helbetalande medlem betalar du 25 kr för familjemedlemskap.


Kurs i hantering av nötkreatur – Lena deltog

 Lena Tollnerius, har varit på Blå Stjärna kurs i oktober på Naturbruksskolan i Uddetorp utanför Skara. Kursen var lördag-söndag, med samling fredag kväll. I kursen, som är kostnadsfri, ingick resa, kost och logi. Teori varvades med praktiska övningar. Det var verkligen en jättekul kurs och rekommenderas verkligen!


 

Genomförda aktiviteter 2019


24 augusti 2019 Lillerud-dagarna

I strålande solsken med många människor och djur var SBS på plats. Riddare, alpackor och vackra fjäderfän förgyllde dagen. Malin var dagen till ära utklädd till Kossa, vilket förtjuste många små barn. På bilden med bin syns bidrottningen med färg på ryggen. Hästen är en underbar Cob häst.

1 juni 2019 Vike bondemarknad

Representanter från SBS var och informerade om vår verksamhet vid den populära marknaden utanför Kristinehamn.

25 maj 2019 Hundpromenad i Mariebergsskogen

Agria arrangerar årligen en hundpromenad i Mariebergsskogen. Tio kronor per ekipage gick till välgörenhet. – Pengarna går till de som kan behöva hjälp med veterinärkostnader och även till Hundstallet. SBS närvarade. Nedan syns hunden Malin Andersson med flertalet fundersamma “riktiga” hundar. Längst till höger hälsar hon på en Karelsk björnhund. En liten men tuff hundras.

16 april 2019 Kurs i medlemsteknik för styrelsen

Styrelsen fick lära sig mer om hur man värvar nya och tar hand om gamla medlemmar.

24 mars 2019 Medlemsmöte

Våfflor inmundigades och de närvarande diskuterade djur, aktiviteter och Blå Stjärnan. Här syns vår ordförande Malin i full fart. En mer detaljerad aktivitetsplan ska upprättas av styrelsen och kommer att presenteras här på hemsidan.

10 mars 2019 Årsmöte i Svenska Blå Stjärnans Värmlandsförbund

Årsmötet började med att Ewa Mårgård föreläser om djurens helande kraft. Ewa har hållit på med hästar sedan 1981, tävlat i distansritt och bland annat haft ridskoleverksamhet med rehabiliteringsinriktning. Årsmötesförhandlingarna följde därefter och avslutades med fika. Den nya styrelsens sammansättning ser du längre ner på sidan.


Info från styrelsen


Blå Stjärnan förr och nu

Tidningsomslag från 1929 då vi fortfarande hette “Svenska Röda Stjärnan”. Det bildades som en organisation liknande Röda Korset, fast för djur. Från början var vårt uppdrag att ta hand om skadade krigshästar i första världskriget. När vi sedan även hjälpte till vid de finska krigen, så blev vi tvungna att byta namn till Svenska Blå Stjärnan, för att inte blandas ihop med den sovjetiska armén. Tidningen finns kvar än idag, men ser lite annorlunda ut numera. / Hälsningar från Lena

Presentation av en styrelseledamot – Lena Tollnerius

Jag heter Lena Tollnerius och har varit med i styrelsen i några år. Blåstjärna har jag varit i många år. Jag är webbsidesansvarig och har inte tidigare sysslat med hemsidor, så det är en spännande utmaning. Alla medlemmar kan maila mig eller ordföranden om ni har något ni vill ska finnas på sidan. Varför jag blev intresserad av SBS är för att jag alltid gillat olika djur. När jag var yngre bekantade jag mig ibland med hästarna på en gård eftersom jag red på ridskola. Då märkte jag vad trevliga kossor är och började hjälpa till vid mjölkning och annat arbete på gården. Att gå SBS kurser om olika djur och att lära sig köra traktor tyckte jag var jättekul. Nu har jag en katt som heter Saga, men annars inga andra djur. Första bilden är från då jag gick en SBS kurs i “Kontrollberedskap för honungsbin” och den andra bilden är från en annan SBS kurs om “Smittskydd i ladugårdar”.


Några av de genomförda aktiviteterna under 2018


Utbilningar som genomförts av medlemmar i SBS Värmland under 2018

Grundkurs 1, Risk- och säkerhetsutbildning, Taktor och inomgårdsmekanik, Villkorad läkemedel, Beredskapskonferens, Hanteringa av nötkreatur, Honungsbin samt Kris- och beredskapskonferens.

Planeringsdag inför 2019

Den 2018-11-04 hade styrelsen ett styrelsemöte med planeringsdag på Gjuteriet, där planer inför 2019 gjordes upp. Se förslag längre ner. Alla medlemmar är givetvis välkomna att kontakta styrelsen om de har förslag på aktiviteter!

HLR och massage för hundar …

… var det tänkt att vi skulle ha vår och sommar 2018, men det blev tyvärr inställt p.g.a. för få anmälda. Vi hoppas på större intresse 2019!

Dejekalaset samt Vardagslivsmässan

I september och oktober närvarade Blå stjärnor och informerade om vår verksamhet

Stall Malma i Vålberg

2018-09-09 hade Stall Malma i Vålberg sin årliga hästtävling och käpphästtävling, där alla pengar som inkommer skänks till Barncancerfonden. Lena och Cilla deltog med Blåstjärneinformation.

Hundpromenad i Mariebergsskogen

2018-05-19 arrangerade Agria en hundpromenad i Mariebergsskogen. Tio kronor per ekipage gick till välgörenhet. – Pengarna går till de som kan behöva hjälp med veterinärkostnader och även till Hundstallet. SBS närvarade.

Vike bondemarknad

2018-05-12 var representer från SBS där och informerade om vår verksamhet.

Totalförsvarsdagen

På Brigadmuseet i Karlstad fanns representer från SBS och informerade och även visade HLR på hund, vilket var en populär aktivitet.

Årsmötet för Värmlands förbund

Genomfördes 2018-02-18 med 10 närvarande medlemmar och nya styrelsen ser du längre ner. Efter mötet berättade Yngve Gustafsson från Wermlands Mejeri om framgången med deras lokalproducerade mjölk (de 14 levererande gårdarna ligger inom en 5 mils radie från mejeriet). Det var jätteintressant att höra!


Lista över aktiviteter att göra

 • Första hjälpen hund
 • Hundmassage
 • Studiebesök på kennel
 • Kosläpp i maj
 • Vike bondemarknad i juni
 • Studiebesök på Stadsbondgården i Kristinehamn
 • Studiebesök på gård med får i vår/sommar
 • Studiebesök i bigård i vår/sommar
 • 4H-dagen i höst
 • Lillerudsdagarna i slutet av sommaren
 • Första hjälpen hund
 • Hundmassage
 • Studiebesök på kennel
 • Studiebesök på alpackagård
 • Repdagar med fårklippning

Repdagar

Ingen repetitionskurs 2019 är planerad, utöver möjlighet att göra en repdag med fårklippning vid olika tillfällen. Behöver/vill du göra repdagar och behöver hjälp att hitta en lämplig gård, kontakta utbildningsansvarig: Malin Andersson,


Tips på bra webbsidor vid olyckor, kriser och smittor: 

krisinformation.se

hardukoll.nu

sva.se

epiwebb.se

smittsäkra.se


tupp1 kyckling2 far3  hons2

 

Styrelsen

Nedan ser ni styrelsens sammansättning
2024.

Ordförande: Elin Almberg

Suppleant: Cyri Danielsson- Skoog

Sekreterare: Jessica Dahlman

Kassör: Lena Tollnerius

Utbildningsansvarig: Alexandra Hellström

Hemsideansvarig:  Lena Tollnerius

Press/PR: Elin Almberg