Östergötland

Kontakt 

Arkiv

Kallelse till årsmöte den 14 mars kl 18.00 – se Kallelse SBS årsmöte 2019 m föredrag om krisberedskap

Handlingar till årsmötet:

Styrelsen önskar alla en riktigt

 

Hundpromenad?

Hej jag heter Carola och har tre Västgötaspetsar. Då jag bor på landet, strax utanför Brokind, blir det inte en naturlig del av dagen att kunna gå utanför dörren och träffa på både människor och hundar. Om du har hund och känner likadant kanske vi kan ses och gå hundpromenad tillsammans, tid och plats bestämmer vi vid tillfället. Är du intresserad så sms:a gärna till mig på 0703 441838.

————————————————————————————————————————————–

MEST djur AB, http://www.mestdjur.se/, Lindövägen 77, Norrköping med hunddagis, butik och smådjurspensionat har öppet hus den 3 november kl 11-15. Representant från Svenska Blå stjärnan finns på plats så passa på att få mer information om vår verksamhet.

—————————————————————————————————————————————–

Svenska Blå Stjärnan i Östergötland medverkar i Lions Höstmarknad i anslutning till Bondens Marknad, Domkyrkoparken, Linköping lördagen den 29 september kl 9 – 15.

Kom och besök oss i vårt stånd  för information om vår verksamhet och om krishantering allmänt och för lantbruket djur.

Bild från vårt stånd

—————————————————————————————————————————————-

TYVÄRR INSTÄLLT PGA FÖR FÅ ANMÄLNINGAR

Vi firar Djurens dag den 4 oktober med ett besök av Gunilla Wetterling, Linköpings fågelklubb,  som kåserar om våra fåglar. Se Fåglar 4 okt
Varmt välkomna

————————————————————————————————————————————–

Vi är med på det öppna huset på Brandstationen i Finspång den 2 juni kl 10-14. Besök oss gärna! Affisch KBV Finspång 2 juni-18 (1)

—————————————————————————————————————————————-

Stort tack till Annelie Daging för information om Linköpings djurskyddsförening och visning av Djurhemmet i Slaka i samband med årsmötet

Kallelse till årsmöte 8 mars. Mer information: Välkommen till årsmöte 2018

OBS! Ny lokal Slaka Djurhem där vi även får en visning

—————————————————————————————————————————

God Jul och Gott Nytt År önskar styrelsen alla medlemmar! 

———————————————————————————————————————–

Den 25 oktober hade vi en mycket uppskattad föreläsning om den äldre hästens omvårdnad och sjukdomar. Lena Vestin, till vardags distriktsveterinär i Borensberg, gav oss en engagerad och omfattande genomgång av vanliga och ovanliga problemområden och hur man kan undvika, lösa eller lindra dem. Lena fick svara på många frågor och krossade även en del myter om den äldre hästen som gjorde oss glada. Mycket bra var även den dokumentation som vi fick med oss hem över föreläsningens alla delar.
Tack Lena för en kunskapsrik och trevlig kväll!

————————————————————————————————————————–

Välkomna på julfika!

Den 14 december är ni välkomna att mingla in på gröt och julfika från kl 17.30 till ca 20.00, Studiefrämjandets lokalet, Platensgatan 25, Linköping. Tag gärna med en vän!

Anmälan senast 13 december till  eller anmäl på vår evenemangsdel på Facebook.

————————————————————————————————————————–

Förlängd anmälningstid till 24 oktober för vår Hästföreläsning som är den 25 oktober – se nedan för mer info

——————————————————————————————————————————

Vår jubileumsutställning vandrar vidare och under oktober har du möjlighet se den på biblioteken i Söderköping tom 13 okt, i Vadstena 2-31 okt och 16 okt – 3 nov i Ödeshög. Representanter från styrelsen kommer att finnas på Vadstena bibliotek, Slottsgatan 10, den 19 okt kl 18-19. Ta chansen och besök utställningen då för information och frågor.

——————————————————————————————————————————–

Medlemsmöten i Linköping, Norrköping och Motala

Välkommen till medlemsmöten drop-in för att träffa andra stjärnor, fika, få information om vad som händer just nu och vad som planeras, ge dina synpunkter och diskutera. Vår egen utställning på de större biblioteken i Östergötland om SBS 100 år kommer också att visas i någon form.

Linköping 11 oktober  2017 kl 17 – 20. Studiefrämjandets lokaler, Platensgatan 25, Linköping

Motala 18 oktober 2017 kl 17 – 20. Studiefrämjandets lokaler, Urban Hjärnes väg 11, Motala

Norrköping 29 november 2017 kl 17 – 20. Studiefrämjandets lokaler, Kungsgatan 53, Norrköping

Vi bjuder på fika, välkomna!

——————————————————————————————————————————-

Hästföreläsning den 25 oktober kl 19-21: Den äldre hästens omvårdnad och sjukdomar. Anmälan senast 24 oktober. Mer information Hästföreläsning 25 okt 17

——————————————————————————————————————————-
I samband med utställningen på Motala stadsbibliotek, Repslagaregatan 1, så finns representanter för styrelsen på plats den 11 sept kl 18-19. Passa på att få information om Svenska Blå Stjärnan och ställa frågor. Välkomna!
——————————————————————————————————————————-
Besök vår jubileumsutställning som visar en del av det som hänt Blå stjärnan under de senaste 100 åren med tonvikt på Östergötland. Utställningen finns på biblioteken enligt följande:
Norrköping 2-31 aug
Motala 4-16 sept
Finspång 6-27 sept
Söderköping 18 sept – 13 okt
Vadstena 2-31 okt
Ödeshög 16 okt – 3 nov
Kisa 1-30 nov
Boxholm 22 jan 2018 – 9 febr
Välkomna!
——————————————————————————————————————————-
 Vår jubileumsutställning kommer till Norrköpings stadsbibliotek 2-31 augusti. Missa inte den om du är i närheten. Ha en fortsatt skön sommar!

——————————————————————————————————————————–

Tre ombud från Östergötland deltog i Svenska Blå Stjärnans 100-årsjubileum och Ungdoms- och Riksstämma 12-14 maj 2017. Första kvällen ägnades åt studiebesök på Kavallerikasernen, där vi också fick se stjärnor rida pas de deux i damsadel, och Hovstallet. Talare dag två var bl a arméchef generalmajor Karl Engelbrektson, generaldirektör Leif Denneberg, Jordbruksverket och Cecilia Nyström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som samtliga framhöll vikten av frivilligorganisationer och samarbetet med SBS. Veterinär Kalle Hammarberg underhöll oss med föredraget “Geten – världens roligaste djur” och sa att getter är Sveriges intelligentaste husdjur och att det finns 200 olika getraser i världen. Lördagens ägnades även åt riksungdomsstämma och söndagen åt riksstämman. 100-årsjubileumet dokumenterades med gamla bilder och en stumfilm från 1927 som visade stjärnornas sysslor. Evenemanget var på Karlbergs slott och vi blev underhållna av Livgardets dragonmusikkår.

————————————————————————————————————————

Ett stort tack till personalen på Löt gårdsmejeri för ett mycket intressant studiebesök och provsmakning av fantastiskt goda ostar

—————————————————————————————————————————-

Fågelinfluensa. Hjälp behövs omedelbart – se Utbrott fågelinfluensa Hoppas det finns någon som kan ställa upp.

—————————————————————————————————————————–

Följ med oss till Löts gårdsmejeri  (klicka för mer information om Löt) som tillverkar Östgötska getostar och hemkärnat smör den 6 maj kl 10.00. För 200 kr får vi besöka djuren, mejeriet och prova 15-20 olika ostar samt blir bjudna på kaffe och våfflor. Besöket tar 2 – 2.5 timme och inkluderar information om osttillverkning mm. Du kan också handla i deras gårdsbutik. De tar kort eller kontanter. Den som själv har får och getter eller har haft kontakt med sådana de senaste 48 timmarna kommer att få skyddskläder pga smittorisken. Vi behöver vara minst 10 p ersoner och blir vi fler än 20 kommer vi att delas upp i två grupper så vi behöver anmälan till eller 0707-44 56 61 senast den 3 maj. Ange namn + Löt.

—————————————————————————————————————————-

Temakväll Häst den 4 maj kl 19.00. Läs mer Affisch Temakväll 4 maj 17 Den äldre hästens sjukdomar och omvårdnad (1) för information om kostnad och hur du anmäler dig.

—————————————————————————————————————————–

Nu har vår vandringsutställning Svenska Blå Stjärnan – 100 år i djurens tjänst premiär på Linköpings stadsbibliotek – se Utställning SBS Linköping. Gör gärna ett besök för att se en historisk tillbakablick och kanske vinna något i vår tävling. Tanken är att utställningen ska besöka Östergötlands kommuner.

—————————————————————————————————————————–

I samband med årsmötet föreläste Åke Öberg om brukshästens historia och vi fick se en film som visade hur man körde gamla skörderedskap med häst innan visningen av de gamla fina vagnarna på Westmanska vagnsmuséet. Stort tack till Åke för en mycket trevlig programpunkt.

 

Handlingar till årsmötet:

Tips!!  På parkeringen vid Mjellerumsgården finns en p-automat som är gratis om man trycker på grön knapp.

Formell kallelse till årsmötet och mer information om tider för motioner etc finns här: Välkommen till årsmöte SBS

OBS! Vi byter lokal för årsmötet till Westmanska vagnsmuséet, Valla, Linköping. Där kommer Åke Öberg, Östergötlands brukshästklubb, att informera oss om klubben, avel, vagnar och ekipage. Det finns mycket fint att titta på se http://www.gamlalinkoping.info/sv/se-och-gora-sp-26754/museer/vallagard/wetmanskavagnmuseet

Kallelse till årsmöte

Östergötlandsförbundet av Svenska Blå Stjärnan har sin förbundsstämma

Tisdagen den 28 februari 2017 kl 18.00
Lokal: Westmanska vagnsmuséet, Valla, Linköping

Utöver sedvanligt möte kommer vi att ha besök av externa föreläsare och temat för årets möte är Häst. Mer information och årsmöteshandlingar kommer senare.
Vi bjuder på förtäring så anmäl ditt deltagande senast fredagen den 24 februari till eller 0707-44 56 61.

Välkomna!


Presentation av vår ordförande Margareta Fallsvik 

Klicka här  margareta-fallsvik för att läsa


 

Nyfiken på Smedstad ridsportcenter i Linköping?
Ridskolechef Ulrika Eriksson kommer att visa Linköpings nya ridsportcenter onsdagen den 12 oktober 2016 kl 18.30. Under 1-1.5 timme får vi rundvandring med information om anläggningen, miljötänk, verksamhet, hästar etc och du får möjlighet att ställa frågor. Samling vid entrén.

Vägbeskrivning här

Anmäl dig senast 11 oktober till eller 0707-44 56 61

 

Mjältbrand på Omberg
Styrelsen vill framföra sitt stora tack till alla blå stjärnor som hjälpt till att bekämpa mjältbranden.

Enkät
Planering för höstens verksamhet pågår och vi vill gärna veta vad medlemmarna vill ha för aktiviteter. Vi är tacksamma om ni svarar på den korta enkät, som snart skickats ut till er via e-post, så snabbt som möjligt .

Följ oss även på Facebook