Blekinge

Välkommen till Svenska Blå Stjärnan Blekinge. Här nedan hittar du som är djurintresserad aktiviteter i Blekinge län.

Kontakta oss:
AnnSofi Sandberg, ordförande
Telefon: 0736-317929
E-post:
Ingalill Wallin, utbildningsansvarig
Telefon: 0709-644 511
E-post:
Blekinge ungdomsavdelning
Nellie Jarl, ordförande

https://svenskablastjarnan.se/lokala-forbund/blekinge/blekinge-ungdomsavdelning/

 

Aktiviteter i Blekinge förbund och ungdomsavdelning 2024

Killa med getter, smaka på getost, var med vid mjölkningen – Besök på gården Framtida Bruk 15 juni

Lördag den 15 juni gör vi i Svenska Blå Stjärnan ett ca 1,5 – 2 timmars stopp på getgården Framtida Bruk i Slänsmåla.  Under besöket promenerar vi i hagen med getterna, umgås med killingarna, provar ost, och vi får se när de mjölkar getterna.
Besöket avslutas med att vi tar itu med vår egen medhavda matsäck.

Gå till www.framtidabruk.se om du vill du läsa mer om människorna och getterna i Slänsmåla.

Den här aktiviteten är öppen även för icke medlemmar. Så anmäl dig, gubben, mormor, grannens barn eller en kompis. Alla är hjärtligt välkomna.

Kostnad: 100 kronor/person för medlem i Svenska Blå Stjärnan, 150kr/person för icke medlemmar. Barn under 12 år utan kostnad.

Anmälan med namn och telefonnummer (samt om någon är under 12 år) till Senast 13 juni.

Genomförda aktiviteter 2024

Föreläsning om evakuering och krishantering av hästar från krigsdrabbade Ukraina

Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist, fd ridande polis, känd för sina böcker där hon skriver om livet som kvinnlig, ridande polis med tjänstehästen Utter, föreläser om sina resor till krigets Ukraina. Ulla-Carin berättar och visar bilder från sina resor och upplevelser i Ukraina genom sitt arbete med olika hjälporganisationer.
Hon berättar även om de ukrainska djuren och djurägarnas situation.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund bjuder in allmänheten till en gripande föreläsning som visar på ett fantastiskt engagemang för människor och djur i Ukraina. Alla kan inte köra en stor lastbil till Ukraina men alla kan göra någonting. Ingenting är för litet.

Kaffe/Te med tilltugg serveras i pausen. Då finns också möjlighet att ta del av information om Svenska Blå Stjärnan och några av Sveriges 18 Frivilliga Försvarsorganisationer.

Datum: 30 maj klockan 18:00-20:00 med extra tid därefter för frågor.
Plats: Militärhemmet, Karlskrona.
Kostnad: 100kr per person (går oavkortat till hjälparbete på plats i Ukraina)

Anmäl dig här för att säkra din plats.

Krisberedskap för dig och dina djur – Studiecirkel Studiefrämjandet Ronneby, start 13 maj, 18:00-20:30

Vill du lära dig mer om krisberedskap för dig och dina djur? I denna studiecirkel får du konkreta tips hur du ska ta hand om dina husdjur vid t ex brand, strömavbrott, översvämning och andra kriser. Vi samtalar och övar ihop så att ni kan stilla oro, inge hopp och komma på lösningar tillsammans. Antal gånger 3, pris 100kr. Kostnadsfritt för medlemmar i Svenska Blå Stjärnan.
Sista anmälningsdag: 10 maj. Begränsat antal platser. Läs mer och anmäl dig på:

Krisberedskap för dig och dina djur! (studieframjandet.se)

Wämöparkens våröppning lördag 2o april 10-14

Svenska Blå Stjärnor finns på plats i parken på Wämöparkens våröppning. Barnen får göra sin egen käpphäst, gäller så långt lagret räcker. Vi har också information om hur du ökar din och dina djurs hemberedskap. Det finns många aktiviteter i Wämöparken denna lördag. Ta med dig bästa kompisen, familjen, grannen eller kom själv och gå på upptäcksfärd i parken. Läs mer om Wämöparken utanför Karlskrona. https://www.karlskrona.se/kultur-fritid-och-turism/natur-och-friluftsliv/wamoparken/

Kosläpp på Bräknehoby Naturbruksgymnasium lördag 20 april

Svenska Blå Stjärnor finns på plats under hela lördagen. Vi berättar bland annat om hemberedskap för dig och dina djur. Har du allt hemma du kan behöva? Kom och besök oss i vår monter.

Årsmöte i Svenska Blå Stjärnan förbund och ungdomsförbund genomförs söndag den 17 mars

Alla medlemmar hälsas välkomna till vårt årsmöte söndag den 17 mars kl 11:00 i Studiefrämjandets lokaler i Ronneby (vid Ronneby torg, hörnan ner mot Ronnebyån).

Årsmötet börjar 11:00.

Efter årsmötet bjuder vi på enklare förtäring då får vi samtidigt lära oss mer om vad en kommunal frivillig resursgrupp (FRG) är.

Vi har bjudit in FRG-ansvariga från två av Blekinges kommuner för att informera om vilken roll kommunens FRG har i att förstärka vårt närsamhälles beredskap. Hur kan arbetet i en frivillig resursgrupp se ut? Vilken utbildning krävs/erbjuds? Vem kan bli medlem i en FRG? Vad förväntas av medlemmarna i en FRG? Exempel från övning och skarpa insatser.

Anmäl ditt deltagande (för att det vi ska få på tallriken ska räcka) samt eventuella allergier till , 0709-644511 senast 14 mars.

Varmt välkomna önskar styrelserna i Svenska Blå Stjärnan förbund och ungdomsförbund!

Lördag 17 januari – vi medverkar vid Röda Korsets invigning av sina nya lokaler i Karlskrona

Vi är på plats utanför Röda Korsets lokaler i Vedeby (bredvid Leksakshuset, Swedol och Ingo bensin, ta sikte på FAKs bandvagn) mellan 11-14 lördag 17 januari .

Vi berättar hur du ökar din krisberedskap för dig och dina djur. Hur du på riks- eller lokalnivå enkelt kan medverka i Sveriges Totalförsvar och samtidigt lära och upptäcka nytt om djur, natur, matproduktion och krisberedskap i en fin gemenskap? Ett medlemskap i Svenska Blå Stjärnan kan ge dig (och familj och vänner) allt detta. Du väljer själv om du vill vara med som stödmedlem eller hur aktiv du vill vara, söka våra kurser på riksnivå, hänga med på en eller flera lokala aktiviteter eller följa oss genom att läsa vår medlemstidning som kommer ut 4 ggr/år.

Ett medlemskap kostar 200kr/år, för ytterligare familjemedlemmar 30kr/år och person. Är du under 26år? Då kostar ett medlemskap 100kr/år, ytterligare familjemedlem 30kr/år och person.

Skrålla ner för att se vad vi tidigare gjort i Blekingeförbundet.

Välkommen som medlem!

Genomförda aktiviteter 2023

Hallowenmys med Kolshults ponnybus

Hej alla fantastiska Stjärnor!⭐️

Under höstlovet v 44, den 2/11 kl: 17.00 vill vi i Svenska Blå Stjärnan Blekinge bjuda våra yngre medlemmar på Halloweenmys med Kolshults ponnybus 🐴.

Här får barn från runt 5 år upp till 50 kg prova på ridning/ponnyvagn, tipsrunda och det erbjuds korv och dricka.

Anmälan gör man i evenemanget på Facebook hos Kolshults ponnybus, och för att vi ska kunna bjuda på detta så behöver ni även höra av er till oss på Svenska Blå Stjärnan Blekinge senast 1/11.

Det gör ni till Anna Vilhelmsson på mobil 0768-544227 eller

Har ni frågor så hör ni bara av er till oss eller till Kolshults ponnybus.

Prova på Nosework med hund

Söndag den 29e oktober är alla, oavsett ålder eller om du är medlem eller ej, välkomna att prova på nosework med din hund. Aktiviteten kommer äga rum på Bräkne Hoby Naturbruksgymnasium mellan 10-12. Vi kommer ge en introduktion till Nosework, och du får sedan själv möjligheten att testa på med din hund. Det finns också möjlighet att få hjälp med hur du lär din hund enklare tricks. Svenska Blå Stjärnan bjuder på fika och en doggy-bag till hunden.

Anmälan senast 25 oktober till Gunilla: Tel 0705-720170 eller epost:

Kostnad: 50 kronor per hund för medlem i Svenska Blå Stjärnan

Ej medlem: 100 kronor per hund.

Hoppas vi ses! Välkomna

Fira Svenska Blå Stjärnans dag med oss –
Familjedag på Björketorps gård lördag 2 september mellan 10:00-14:00

Den 2 september är det dags för en familjedag på Björketorps gård i Ronneby för att fira Svenska Blå Stjärnans dag. Alla är välkomna oavsett om du är medlem i Svenska Blå Stjärnan eller ej.

Under dagen kommer det bli:

– Gårdsvandring med Per Brunberg mellan 10:30-11:00
– Introduktion till nosework med hund, vill du kan du ta med din egen hund (kopplad förstås)
– Monter med tips om självhushållning och information om Svenska Blå Stjärnan
– Vi bjuder medlemmar på grillad korv
– Tipspromenad
– Möjlighet att köpa gårdens smarriga glass eller ta ett besök i gårdsbutiken

Om ni har några frågor går det fint att höra av sig till
Adress till Björketorps gård: Björketorpsvägen 17, 372 95 Johannishus

Ta med familjen, grannarna, barnbarnen eller bästa kompisen och kom och fira med oss
Hoppas vi ses!

Grissafari på Voxtorps gård

Svenska Blå Stjärnan Kalmar bjuder in oss till grissafari till Voxtorpsgården söndag den 30 juli på grissafari-turen kl 11:00. Voxtorpsgården erbjuder oss att vara med och mata suggorna, träffa kultingar, flytta fram mobila hyddor med lastmaskinen (vi får nog inte köra lastmaskinen ) och prata ekologiskt lantbruk. Provsmakning av olika korvar i Ekenäsbröd, dricka, kaffe och kaka ingår i priset för 100 kronor. Men du som Blå Stjärna som anmäler dig till oss senast 28 juli betalar endast 50 kronor.

På söndag 30 juli kl. 11.00 ses vi på Voxtorpsgården söder om Kalmar för en grissafari.
Pris för medlemmar är 50 kr istället för ordinarie 100 kr.

Anmälan senast 28 juli till Ingalill Wallin:

Om du vill ta med dig vänner o släktningar som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan så kan de enkelt bli medlem på vår hemsida (helår 150kr, familjemedlem 25kr) www.svenskablastjarnan.se

https://voxtorpsgarden.se/

Hitta hit:Vägbeskrivning Voxtorpsgården 

Adress: Voxtorpsgården, Voxtorp, 388 96 HAGBY. Voxtorp ligger ca 2,5 mil söder om Kalmar. Vid Voxtorps kyrka kör man vidare mot Halltorp och så ligger gården på vänster sida.

Sälsafari den 5 augusti, Garpens fyrplats, Bergkvara

Vi i Svenska Blå Stjärnan Blekinge planerar för att genomföra en sälsafari den 5/8 som utgår från garpens fyrplats, Bergkvara kl 8.30. Båtturen beräknas ta 1,5 timme. För att veta hur många biljetter som behöver bokas så skickar vi först denna intresseanmälan. Om du är intresserad av att delta så fyll i informationen i länken nedan så återkommer vi med mer detaljerad information när sälsafarin är bekräftad och bokad. Fyll i informationen i länken senast 21 juli! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller…

Vi erbjuder våra medlemmar ett rabatterat pris enligt följande:

Vuxen (26 år och uppåt): 170:-

Ungdom (12 – 25 år): 100:-

Barn (under 12 år): Gratis

 

Hoppas vi syns!

Djur- och naturdag lördag 27 maj

Ta med familjen eller en kompis på denna fantastiska upplevelsedag! Dagen är öppen även för icke medlemmar.

Första platsen för dagen är Vattenriket i Kristianstad som är en fantastisk fågellokal. Vi samlas vid parkeringen Herculesdammarna ca kl 9.30. Därifrån promenerar vi ut till Utemuseum Herkules/fågeltorn ca 1,3 km där fikar vi på egen medhav matsäck samtidigt som vi skådar de olika fågelarterna som finns just här som t.ex svarttärna, skäggmes och brun kärrhök.

Vid ca kl 11.00 så kör vi vidare till Gammalstorp, där vi äter grillat nötköttshamburgare med tillbehör. Vegetariska alternativ finns, ange vid anmälan. Vi får titta och lära oss om Dexterkor och Linderödsgrisar. Kanske finns där både kalvar och smågrisar?

När vi känner oss fullärda åker vi vidare till Gunilla (också i Gammalstorp) där vi tittar på hennes bin och tar en eftermiddagsfika i hennes vackra trädgård. Det kommer att finnas skyddskläder så alla som vill får möjlighet att studera bina på nära håll.

Tips: Ta gärna med kikare och stövlar! Kostnad för hela upplevelsedagen är 100 kronor för medlemmar och 150 kronor för icke medlemmar (då ingår hamburgare och eftermiddagsfika, guidning/information vid samtliga utflyktsmål för dagen.)

Anmälan till Gunilla Ståål tel 0705-720170 eller epost senast 10 maj. Ange antal personer och om du vill ha vegetarisk kost.

Vi ser fram emot en trevlig dag tillsammans!!

Wämöparkens våröppning söndag 23 april

Svenska Blå Stjärnor finns på plats i parken. Barnen får göra sin egen käpphäst, gäller så långt lagret räcker. Vi har också information om hur du ökar din och dina djurs hemberedskap. Kanske bjuder vi också på någon överraskning för de små. Det finns många aktiviteter i Wämöparken denna söndag. Ta med dig bästa kompisen, familjen, grannen eller kom själv och gå på upptäcksfärd i parken. Läs mer om Wämöparken utanför Karlskrona. https://www.karlskrona.se/kultur-fritid-och-turism/natur-och-friluftsliv/wamoparken/

Kosläpp Bräknehoby Naturbruksgymnasium lördag 22 april

Svenska Blå Stjärnor finns på plats under hela lördagen. Kom och besök oss i vår monter.

Besök på en Långasjölamm lördag 15 april 

Svenska Blå Stjärnan Kalmar bjuder in oss Blekingestjärnor till ett besök på Långasjölamm, Östregård, 361 95 Långasjö. Ett ekologiskt lantbruk som har Öppen gård med flera utställare lördag 15 april mellan kl 10-14. Ta med kylväskan för här kommer fler ekobönder sälja sina produkter, aktiviteter för barnen, andra utställare på gården. Ja helt enkelt en dag för alla åldrar.

För mer info www.langasjolamm.se

Vi i Svenska Blå Stjärnan ses vid ingången mellan 12:00-12:30. Vi betalar då din entréavgift för dig som är betalande medlem mot uppvisande av kvitto, så glöm inte spara ditt kvitto om går du in före 12:00. Vill du nå oss på telefon denna dag, ring 0709-644511. Ring eller sms:a gärna och berätta att du kommer så vi vet hur många vi ska kika efter vid entrén.

Ta med familjen, en kompis eller grannen och häng med oss på en härlig utflykt. Hoppas vi ses i Långasjö den 15:e.

Kris- och hemberedskap för dig och dina husdjur

ONSDAG 12 APRIL 2023 KL. 18:30 Plats; Studiefrämjandet, Västra Torggatan 1, Ronneby
Studiefrämjandet och Svenska Blå Stjärnan bjuder in till kostnadsfri föreläsning i Kris och Hemberedskap där du får information och tips på hur du kan öka din beredskap för dig och dina djur. Vi bjuder på enklare fika!
Om du har förberett dig för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något. Hur kan du hålla dig uppdaterad om läget vid en kris? Vad kan en bra s.k. krislåda innehålla? Vad ska man tänka på när man förbereder sig? För dig som är djurägare är det också viktigt att tänka på vilka behov ditt/dina djur har om vardagen vänds upp och ner.
Under denna kvällsföreläsning ger vi dig några handfasta råd om hur du genom enkla medel kan förbättra din egen och dina djurs beredskap inför svåra samhällsstörningar.

Föreläsare: Ingalill Wallin och Gunilla Ståål från Svenska Blå Stjärnan

Lokal: Studiefrämjandet, Västra Torggatan 1, Ronneby (Vit port mellan Ebbes Pizzeria och Turistbyrån

Klicka på länken och anmäl om du kommer senast 10:e april (så vi vet hur många som kommer och kan beräkna fika) https://www.studieframjandet.se/…/forelasning-i-kris…/

Digital föreläsning med Per Jensen

Att äta bajs och rulla sig i stank är två exempel på hundbeteenden som fortfarande förbryllar. När Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningsserie fortsätter den 24 januari berättar Per Jensen om svårbegripliga beteenden hos ”människans bästa vän” och hur forskarna försökt förklara dem.

Foto: Mona Jensen

Föreläsningen är öppen för alla och sänds live på Svenska Blå Stjärnans Facebooksida tisdagen den 24 januari med start klockan 19.00. Ingen anmälan behövs.
Länk till vår Facebooksida

Per Jensen är professor i etologi vid Linköpings universitet och föreläsningen är baserad på hans senaste bok ”Hundens hemligheter”.

Läs mer om Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningar 2022/2023 här

Årsmöte i Svenska Blå Stjärnan Blekige förbund och ungdomsavdelning,
lördag 18 februari, kl 11:00

Alla medlemmar i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund och ungdomsförbund hälsas välkomna på årsmöte lördag den 18 februari, klockan 11:00. Plats: Café Mandeltårtan, i Ronneby. Årsmötena börjar kl 11:00, därefter äter vi lunch. Valberedningarna har ett förslag till samtliga styrelseplatser i Blekinge förbund respektive ungdomsavdelning.

Efter lunchen får vi en spännande guidning inne på det historiska museet Kallvattenkuren i Brunnsparken. Där kan vi bland annat få lära oss mer om Gribshunden, höra om fynd från Kung Hans skepp som förliste utanför Saxemara 1495 och annat spännande.

Du anmäler ditt deltagande till årsmötet till Östen Alm (ordförande i Blekingeförbundet) på e-post till , telefon 0734-116352 eller undomsförbundets ordförande Anna Wilhelmsson . Anmäl ditt deltagande till årsmötet senast 9 februari (för att få lunch), ange vid anmälan om du önskar vegetarisk kost eller är  laktos- eller glutenintolerant eller har annan allergi.

Välkomna!

Information om krisinformation och hemberedskap, ons 11 januari, kl 18:30-20:30

Svenska Blå Stjärnan bjuder in sina medlemmar till en informationskväll där Kärstin Holmberg från Civilförsvarsförbundet  berättar om krisinformation och hur du kan höja din hemberedskap. Till denna kvällsaktivitet kan du även ta med en kompis eller familjemedlem som inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan. Obs ange vid anmälan om du vill ta med dig en gäst.

Vi håller till i Studiefrämjandet lokaler i Ronneby Centrum mellan 18:30-20:30. Vi tar en paus för en kort fika under utbildning. Svenska Blå Stjärnan bjuder på fikat. Antalet platser är begränsat. Ange eventuell allergi (vegetarian), gluten- eller laktosintolerans vid anmälan. 

Anmäl dig senast 7 januari (efteranmälan kan vara möjlig) till eller 0709-644 511.

Utbildning i HLR, hjärtlungräddning lördag 14 januari, kl 10:00-14:00

Välkommen till utbildning i HLR, hjärt- & lungräddning. Mellan 10-14 lördag den 14 januari träffas vi i Studiefrämjandet lokaler i Ronneby Centrum för att lära oss HLR, Hjärt & lungräddning. Instruktörer: Linda Thelander-Månsson, och Kärstin Holmberg från Civilförsvarsförbundet visar oss teoretiskt och praktiskt. Vi tar en paus för kaffe/thé och en smörgås en gång under utbildning. Svenska Blå Stjärnan bjuder på fikat.

Utbildningen är helt kostnadsfri för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund eller ungdomsavdelning. Antalet platser är begränsat. Ange eventuell allergi (vegetarian), gluten- eller laktosintolerans vid anmälan. 

Anmäl dig senast 7 januari (efteranmälan kan vara möjlig) till eller 0709-644 511.

Genomförda aktiviteter 2022

Ponnybus på höstlovet – aktivitet för de yngsta Blå Stjärnorna

Snart dags för höstlov.

Onsdag den 2 november kl 15:30 till ca 16:30 bjuder vi  in våra yngsta Blå Stjärnor (3-9år) till Ponnybus för nybörjare hos Kolshults ponnysbus på Inglatorp gård, Karlskrona.
Aktiviteten är kostnadsfri för medlemmar i Svenska Blå Stjärnans ungdomsavdelning (ord pris 200kr/barn). En ledsagare ska vara med barnet under aktiviteten. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller…
Anmälan görs till eller sms eller telefon till 0709-644 511. Ange namn, ålder och ungefärlig vikt, namn på ledare som följer med. Anmäl snarast möjligt, dock senast 27 oktober.
Har du ett barn, syskonbarn, barnbarn eller någon i din bekantskapskrets som skulle vara som gjuten till denna aktivitet men som ännu inte är medlem går det fint att bli medlem direkt här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/ Glöm inte att ange Blekinge ungdomsavdelning. Du betalar medlemskapet enkelt med Swish. Barn upp till 26 år betalar 100 kronor / år, vuxen betalar 150 kronor / år, familjemedlem för personer skrivna på samma adress betalar 25 kronor / år.
Medlemsanmälan. Vill du lära dig mer om god djurhållning, smittskydd och djurskydd? Då ska du bli en av oss. Som medlem i Svenska Blå Stjärnan får du möjlighet att delta i vår verksamhet och våra kurser både centralt och i förbunden.
svenskablastjarnan.se
Varmt välkommen med din anmälan!

Svenska Blå Stjärnan – för dig som gillar djur! Vi har kurser och föreningsaktiviteter för dig som är djurintresserad. Vissa av utbildningarna är riktade till dig som vill vara en resurs i samhällets krisberedskap. Läs mer på svenskablastjarnan.se

Turridning på Väbylund lördag 5 november och söndag 6 november 2022

Lördag och söndag 5 och 6 november bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 10:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Turridningen är helt kostnadsfri för de medlemmar som är upp till 26 år. Medlemmar över 26 år betalar ett subventionerat pris; 250 kronor som betalas direkt till Väbylund med kontanter eller till deras bankgiro.

Du anmäler dig till oss i Svenska Blå Stjärnan söndag 23 oktober via mail eller sms tilll  / 073-3220398. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller. 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

KRISBEREDSKAPSVECKAN 2022
Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför kriser. I år infaller Krisberedskapsveckan 26 september t.o.m 2 oktober. Arrangemangen nedan är en del i det. Vad händer lokalt i din kommun? Se din kommuns webbplats, kontakta kommunens FRG-grupp (Frivilliga ResursGrupp). På ditt lokala bibliotek kan det i många kommunder finnas information om hur du ökar din egen och dina djurs beredskap. Genom en ökad beredskap för det oväntade ökar vi tillsammans Sveriges motståndskraft.

Vad gör du om din vardag vänds upp och ner?
Söndag 2 oktober på Vedebyplanen utanför Karlskrona – kl 10:00-15:00

Krisberedskapsveckan pågår över hela landet under vecka 39. På Vedebyplan utanför Karlskrona kan du träffa Räddningstjänsten, polisen och några av Sveriges frivilligorganisationer. Vi i Svenska Blå Stjärnan är förstås på plats som utställare. En dag med aktiviteter för hela familjen där frivilligorganisationer informerar, ställer ut och visar upp sina verksamheter.

Ett urval av aktiviteterna:
Prova på krismat
Tipspromenad
Käpphästbygge för barnen
Vad innehåller en krislåda?
Uppvisning av bandvagn och
Krisberedskap för djur
Hunduppvisning

Varmt välkomna!

Lördag 1 oktober kl 10:00 – 14:00 i Järnvägsparken Sölvesborg

Sölvesborgs kommun informerar tillsammans med några frivilliga försvarsorganisationer. Lokala producenter erbjuder försäljning av lokalt producerade livsmedel.

Lördag 1 oktober kl 10:00 – 17:00 Stora Rör, Öland –  Totalförsvar Öland

Dags igen för Totalförsvar Öland, Stora Rör. Med flyguppvisningar (bl a Jas 39 Gripen), fallskärmshoppning med ytbärgning, Hemvärnets musikkår, uppvisning av militära fordon och fartyg, stridsförevisning. Många utställare. Svenska Blå Stjärnan är på plats och berättar om hemberedskap för dig och dina husdjur, barnen får göra sin egen käpphäst och får möjlighet att prova käpphästhoppning på plats vid vår monter. Obs mycket hög ljudvolym förekommer under delar av dagen, medtag gärna egna hörselskydd.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge bjuder in till studiebesök på Countrydreams Farm
söndag den 25 september 10:00 – ca 15:00

Det här besöket på gården Countrydreams Farm utanför Kallinge vill du inte missa. På gården får vi se och höra om alla deras olika djur. Christine och Jimmie bedriver lamauppfödning. Här finns också hästar som får en allsidig träning genom dressyr, western, hoppning, trickträning och mycket hantering av hästarna. Några av deras hästar har t o m varit med vid filminspelningar. Vi får troligen träffa en av skådespelarhästarna, som medverkar i en tv-serie som har premiär i höst. På gården finns också åsnor, kameler, jakar och många andra djur. Christine och Jimmie visar och berättar om sina djur och vi får dessutom se en uppvisning i beridet bågskytte.

Vi träffas klockan 10:00 ute på gården och Christine och Jimmie guidar oss runt bland djuren, sen äter vi/fikar tillsammans. Var och en tar med sig sin egen matsäck. Därefter fortsätter vi och får se och lära om olika djur tills vi avslutar dagen ca 15:00.

Eftersom vi tillbringar dagen utomhus är det bra att ha varma och oömma kläder och kanske något varmt att dricka med sig.

Det här studiebesöket är kostnadsfritt och du kan också ta med  dig en familjemedlem, en kompis, grannen eller kanske mormor även om de inte är medlemmar i Svenska Blå Stjärnan. Alla som deltar kommer dessutom att ha chans att vinna fina priser i en utlottning i slutet av dagen.

Vi vill att du anmäler dig och hur många ni är som kommer till senast torsdag den 22 september. Antalet platser är begränsat så skynda på med din anmälan.

Besök på Abbes mejeri och ostbutik lördag den 3 september 2022

Svenska Blå Stjärnans dag infaller i år den 3 september. Vi i Blekingeförbundet firar dagen med ett gemensamt besök på Abbes mejeri och ostbutik i centrala Ronneby. Abbe kommer att berätta om sin osttillverkning och erbjuda oss provsmakning av olika typer av grillost. Där finns även oliver, oljor och andra tillbehör. Mjölken till mejeriet levereras från den ekologiska gården Björketorps gård (där vi hade vårt årsmöte 2022). Ryktet säger att Abbe förutom provsmakning av ostar brukar kunna bjuda på både en och två koppar kaffe. Vi får se, men vi vet av egen erfarenhet att vi säkert får smaka på goda ostar.

Så ta med dig kylväskan så samlas vi utanför Abbes mejeri strax före 14:00, adressen är Kungsgatan 8E i Ronneby.

För att vi ska kunna förbereda Abbe på ungefär hur många vi blir är det fint om du meddelar oss att du kommer.

Maila senast den 2 september. Det går fint att ta med en kompis/vän till denna aktivitet.

Förutom besöket hos Abbe vill vi att tipsa om möjligeheten att besöka ett par gårdsbutiker i närheten. Äggaboden i Gärestad by säljer förutom ägg, även frukt, grönsaker och lokalproducerat kött m.m. På Björketorps gårdsbutik kan du köpa mjölk och glass i paket som är producerat på mjölk från gården. Äggaboden har öppet 11:00-16:00 och Björketorps gårds ta-det-själv-bod är öppen till 20:00. För de som är sugna på att röra på benen kan vi tipsa om en promenad i vackra Ronneby Brunnspark innan hemfärd.

Varmt välkomna att fira Svenska Blå Stjärnans dag tillsammans med oss i Blekinge förbund och ungdomsavdelning.

Svenska Blå Stjärnans dag den 3 september 2022

Foto: Peter Osslund

Svenska Blå Stjärnans dag är en nyligen återinförd tradition där vi i de lokala förbunden runt om i Sverige vill erbjuda roliga och informativa aktiviteter för våra medlemmar. Det kan till exempel vara en hundpromenad i en vacker park, en föreläsning om första hjälpen häst, ett gemensamt besök på en 4H-gård eller information om hur du ökar din krisberedskap för dig och dina djur.
Svenska Blå Stjärnans dag hålls den första lördagen i september och datumet för den i år är 3/9.

Vi uppmanar också alla Blå Stjärnor som har profilkläder från vår webbshop att sätta på sig västen eller kepsen med vår logotyp när ni berättar om vår fina organisation för djurintresserade i alla åldrar den 3 september. Och vem vet, kanske vinner just du en keps eller en reflex vid någon av höstens aktiviteter i ditt förbund? Du hittar vår webbshop för kläder på svenskablastjarnanwebshop.se.

Glöm inte bort att regelbundet kika på vad som händer i grannförbunden. Du hittar information om alla förbund på svenskablastjarnan.se/lokala-forbund. Gå också gärna in och kolla på lokalförbundens facebooksidor.

Turridning på Väbylund söndag 28 augusti 2022

Söndag den 28 augusti bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 14:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Turridningen är helt kostnadsfri för de medlemmar som är upp till 26 år. Medlemmar över 26 år betalar ett subventionerat pris; 250 kronor som betalas direkt till Väbylund med kontanter eller till deras bankgiro. Vill du rida men är ännu inte medlem? Gå in och läs mer om Svenska Blå Stjärnan och anmäl dig här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ 

Du anmäler dig till oss i Svenska Blå Stjärnan lördag 20 augusti via mail eller sms till / 076-8544227. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

 

Prova på olika hundgrenar – aktivitet för barn och ungdomar som är medlem i
Svenska Blå Stjärnan. Lindas hunderi Gammalstorp – tors 14 juli 9:00 – 13:00

Prova på olika hundgrenar. På Lindas hunderi i Gammalstorp får du som är medlem i Svenska Blå Stjärnan möjlighet att prova på olika hundgrenar tillsammans med din hund. Vi jobbar inomhus i hall och självklart får du ta med dig en vuxen som sällskap. Aktiviteten är kostnadsfri för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan och är upp till och med 25 år. Antalet platser är begränsat. I mån av plats kan även Blå Stjärnor som är 26 år och äldre delta till en kostnad av 250 kronor. Anmälan till Gunilla Ståål på epost eller telefon 0705-72 01 70 senast 6 juli.

Väl möt önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning.

Är du inte medlem i Svenska Blå Stjärnan men vill bli det? Klicka här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ för att anmäla dig. Kom ihåg att välja Blekinge förbund eller Blekinge ungdomsavdelning (upp tom 26 år).

Turridning på Väbylund söndag 10 juli 2022

Söndag den 10 juli bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 14:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Turridningen är helt kostnadsfri för de medlemmar som är upp till 26 år. Medlemmar över 26 år betalar ett subventionerat pris; 250 kronor som betalas direkt till Väbylund med kontanter eller till deras bankgiro.

Du anmäler dig till ossi Svenska Blå Stjärnan måndag 4 juli via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

Vi lär oss mer om angorakaniner – studiebesök planeras söndag 22 maj.

Söndag 22 maj kl 13:00 besöker vi kaningården Guldets angora utanför Karlskrona.  Ingrid som fött upp kaniner sen 1994 berättar om sin uppfödning av kaniner och hur hon förädlar angorakaninens ull för att göra angoragarn. Besöket avslutas med en gemensam fika i trädgården (ta med eget fika) där Ingrid lovat bjuda på något gott till kaffet. Studiebesöket är kostnadsfritt för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller. Anmäl dig senast 17 maj till: eller skicka ett sms till 0709-644511.

Bidag hos Gunilla i Gammalstorp – lördag 28 maj

Lördag den 28 maj kl 13:30 gör vi ett besök hos Gunilla i Gammalstorp. Gunilla visar och berättar bland bikuporna i sin trädgård vad man gör just denna tid när man har biodling.  Vi får säkert se bin på nära håll. Skyddskläder finns att låna. Kanske får vi smaka honung på smörgåsarna när vi fikar i trädgården efter genomgången. Arrangemanget är kostnadsfritt för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan. Först till kvarn gäller. Anmäl dig senast den 23 maj till Gunilla på telefon 070-572 01 70.

Den perfekta stormen” – kostnadsfritt föredrag 4 maj kl 18:30-20:00 i Ronneby – arrangeras av Cafe Planet, Studiefrämjandet

Studiefrämjandet bjuder in till kostnadsfri föreläsning, “Den perfekta stormen” om klimat och varje enskilds individs roll. Naturum i Ronneby Brunnspark onsdag den 4 maj kl 18:30-20:00. https://www.studieframjandet.se/blekinge-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2022/maj/den-perfekta-stormen—foredrag-av-anders-wijkman-inom-cafe-planet/

Wämöparkens våröppning lördag 23 april, kl 12:00-15:00

Svenska Blå Stjärnor finns på plats i parken. Barnen får göra sin egen käpphäst, gäller så långt lagret räcker. Vi har också information om hur du ökar din och dina djurs hemberedskap. Kanske bjuder vi också på någon överraskning för de små. Det finns många aktiviteter i Wämöparken denna lördag. Ta med dig bästa kompisen, familjen, grannen eller kom själv och gå på upptäcksfärd i parken. Läs mer om Wämöparken utanför Karlskrona. https://www.karlskrona.se/kultur-fritid-och-turism/natur-och-friluftsliv/wamoparken/

Välkommen på kosläpp i Bräkne-Hoby lördag 9 april.

Kom och träffa oss i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund, vi är en av många utställare som deltar vid årets Naturbruksdag med kosläpp på Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby. Naturbruksdagen har öppet från 9:00 till 14:00, kosläppet sker vid 11:00. Vi kommer ha en frågesport i närheten av vårt utställningsbord och vinnarna dras kl 12:00. Vi ger också tips och råd om hur du kan öka din egen hemberedskap för dig och dina djur. Välkomna!

Årsmöte i

Svenska Blå Stjärnan Blekige förbund och ungdomsavdelning,

lördag 26 februri, kl 11:00

Alla medlemmar i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund och ungdomsförbund är välkomna på årsmöte lördag den 26 februari, klockan 11:00 på Björketorps gård, strax utanför Ronneby. Kom gärna en liten stund innan. Valberedningen har ett förslag till samtliga styrelseplatser.

Efter årsmötet bjuder vi på lunch där vi till efterrätt får smaka på glass från Björketorps gård. Därefter berättar Per Brunberg om livet på Björketorps gård, där Per tar med oss på en resa i tiden från mitten på 1700-talet till Björketorps gård idag.

Vi tittar in i stallar för våra fyrbenta vänner, Quarterhästar och ett collage av övriga hästar samt naturligtvis stallarna för ungdjur och kor med mjölkrobotar sedan 10 år, som är i drift 24/7 d.v.s året om, biogas och solceller m.m.

Visst låter det spännande? Det finns gott om plats att hålla avstånd i möteslokaler och vid visningen, men vi följer förstås löpande Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring Pandemin och vi hoppas verkligen att vi kan genomföra detta årsmöte som planerat.

Anmäl dig till årsmötet allra senast fredag 18 februari till ordförande i förbundet Östen Alm
på telefon 0734-11 63 52 eller e-post  

Ange vid anmälan om du har laktos- eller glutenintolerans eller om du önskar vegetariskt alternativ.

Ny medlem? Gammal medlem? Aktiv eller inte så aktiv medlem? Alla är ni varmt välkomna!

Styrelserna i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund och ungdomsförbund.

************************************************************************************************

Aktivitetsdag med tips och trick för dig och din hund – lö 29 januari 2022

Det är dags för en medlemsdag för Svenska Blå Stjärnan Blekinge när vi under några timmar träffas och lär oss lite mer om hur man kan öva in olika tips och trick tillsammans med sin hund. Vi träffas hos Lindas hunderi i Gammalstorp lördag 29 januari 09:00 – 14:00.

Linda tar emot som mest 8 ekipage med hundar till denna aktivitetsdag. Löptikar är bara välkomna löpets första dagar (med tikskydd på). Ha koppel med till din hund och låt din hund stanna i bilen tills vi vet hur Linda vill att vi jobbar med hundarna denna dag.

Linda kommer att visa hur man kan träna olika tricks och om vi hinner så visar hon även lite agility. Vi håller till inomhus i Lindas hundlada, men varm klädsel är att föredra.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge bjuder på kaffe, thé eller saft och en macka. Aktiviteten är kostnadsfri för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinge.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Vill du ta med en kompis så är det möjligt i mån av plats mot en kostnad av 200kr/person. Vill din kompis i stället bli medlem i Svenska Blå Stjärnan så kostar det 150 kronor per år om du är 26 år eller äldre (100 kronor per år om du är under 26 år) och då ska medlemsavgiften vara betald innan aktiviteten.

Anmälan till Gunilla Ståål på epost eller telefon 0705-720170 senast 23 januari. Ange om du önskar ha hund med dig eller inte vid anmälan. Tala också om ifall du är laktos- eller glutenintolerant vid anmälan. Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.
Välkommen med din anmälan!

Genomförda aktiviteter 2021

Vi följde med Svenska Blå Stjärnan Kalmar på studiebesök till Christinelunds gård

Lördag den 23 oktober gjorde Svenska Blå Stjärnan Kalmar ett studiebesök på Christinelunds gård söder om Kalmar. Kalmarförbundet bjöd även in även Blå Stjärnor i Blekinge till denna aktivitet.
Gå till https://svenskablastjarnan.se/lokala-forbund/kalmar/ för mer information om aktiviteten på Christinelunds gård.

Höstlovsaktivitet – turridning på Väbylund söndag 7 november 2021

Söndag den 7 november bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 13:30, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet. Även Blå Stjärnor under 26 år från Kalmar och Kronobergs förbund är välkomna att anmäla sig.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Du anmäler dig till ossi Svenska Blå Stjärnan senast söndag 31 oktober via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller men ungdomar under 26 år och du som ännu ej ridit i år prioriteras denna gång.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska Blå Stjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan som vill hänga med på turridningen? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemskap/familjemedlemskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/

Krisberedskapsveckan 2021 – du är en del av Sveriges beredskap

För femte året genomförs krisberedskapsveckan, i år under vecka 39. Runt om i hela Sverige pågår informationsaktiviteter om hur du kan öka din egen beredskap för det oväntade. Informationen kan komma från alla Sveriges kommuner, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, eller någon av Sveriges 18 frivilligorganisationer som har olika aktiviteter under veckan. På Svenska Blå Stjärnans officiella facebooksida delar vi dagligen ut tips hur du kan öka din egenberedskap. På digitala medier finns också gott om digitala föreläsningar att ta del av – alla Sveriges 18 frivilligorganisationer deltar även där på olika sätt under veckan.

Rosenholm utanför NKT Arena sö 3 oktober mellan 11:00-14:00  – aktiviteter för hela familjen

I Karlskrona anordnar Karlskrona kommuns Frivilliga Resursgrupp, FRG, tillsammans med 6 frivilligorganisationer (SBK, FAK, Civil, Bilkåren, SLK och Svenska Blå Stjärnan) en dag med aktiviteter för hela familjen där frivilligorganisationerna informerar, ställer ut och visar upp sina verksamheter.

Ett urval av aktiviteterna på Rosenholm:

  • Prova på krismat
  • Tipspromenad
  • Käpphästbygge för barnen
  • Vad innehåller en krislåda?
  • Uppvisning av bandvagn och militära fordon
  • Krisberedskap för husdjur
  • Brukshundar med uppvisning och information

Tid: Söndagen den 3 oktober klockan 11.00-14.00.
Plats: Rosenholm på körplanen utanför NKT Arena Karlskrona.

Fri entré. Varmt välkomna att besöka oss på Rosenholm på söndag!

Turridning på Väbylund lördag 18 september 2021

Lördag den 18 september bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 10:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Du anmäler dig till ossi Svenska Blå Stjärnan senast torsdag 9 september via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska Blå Stjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan som vill hänga med på turridningen? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemskap/familjemedlemskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/

Event vid brofästet i Sölvesborg lörd 4 september – Svenska Blå Stjärnans dag

Lördag den 4 september firar vi Svenska Blå Stjärnans dag. En dag då Svenska Blå Stjärnor arrangerar olika aktiviteter för djurintresserade i alla åldrar över hela Sverige.

I Blekingeförbundet firar vi Svenska Blå Stjärnans dag genom en aktivitet vid brofästet i Sölvesborg. Lördag den 4 september mellan kl 10:00-16:00 kan du komma och träffa oss. Vi låter barnen bygga sig en egen käpphäst (så långt lagret gäller, först till kvarn gäller). Vi fixar också lite hinder så att man kan provhoppa sin käpphäst i närområdet. Vi anordnar frågesport för hela familjen med fina vinster.

Vi visar en krislåda och vad den kan innehålla. Vi tipsar om kattens och hundens “första hjälpen låda” och visar bl a vad du behöver för att lägga ett enkelt tassbandage.

Vad behöver du tänka på för att du, din familj och era eventuella husdjur ska klara er under en kris? Vi ger er tips och idéer på hur ni bygger er egen krislåda och förbereder er på en eventuell kris. Har du mat hemma så också dina djur klarar sig en vecka eller två om affärerna stänger? Hur mycket vatten dricker din hund på en vecka? Hur transporterar du dina djur säkert om du snabbt måste evakuera dig och dina djur? Det och mycket annat kan du diskutera med oss på lördag. Självklart berättar vi också mer om Svenska Blå Stjärnans verksamhet om du undrar över något.

I Sölvesborg finns samtidigt mycket annat att kika på då Blekinge Adventure Festival pågår fredag till söndag i och omkring Sölvesborg.

Varmt välkomna att fira Svenska Blå Stjärnans dag med oss!

Styrelsen Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund och ungdomsavdelning

Turridning på Väbylund lördag 14 augusti 2021

Lördag den 14 augusti bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 14:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se 

Du anmäler dig till ossi Svenska Blå Stjärnan senast fredag 6 augusti via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska Blå Stjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan som vill hänga med på turridningen? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemskap/familjemedlemskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/ Glöm inte att de ska ange om de vill vara med i Blekinge förbund eller Blekinge ungdomsavdelning (om du är under 26 år).

Dags för studiebesök på Gunillas biodling utanför Sölvesborg.

Söndag den 25 juli träffas vi i Gunillas trädgård kl 17:00. Där berättar Gunilla om sin biodling. Vi får se hur en bikupa ser ut inuti och höra hur ett bi-år kan se ut. Vi får låna “bi-vänliga” överdragskläder av Gunilla. Efteråt fikar vi tillsammans i trädgården (Gunilla fixar fikat). Med hänsyn till Covid -19 erbjuder vi ingen samåkning denna gång. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller. Anmäl dig till Gunilla Ståål senast tissdag 20 juli, epost eller tel 070-572 01 70. Varmt välkomna!

Äntligen! Turridning på Väbylund lördag 17 juli 2021

Vi är så glada att kunna bjuda in till årets första aktivitet. Lördag den 17 juli bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 10:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se Obs du anmäler dig till oss i Svenska Blå Stjärnan senast torsdag 8 juli.

Du anmäler dig till oss senast torsdag 8 juli via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Du måste naturligtvis ha betalat ditt medlemsskap för att kunna delta i denna turridning.

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska Blå Stjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan som vill hänga med på turridningen? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemskap/familjemedlemskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/ Glöm inte att de ska ange om de vill vara med i Blekinge förbund eller Blekinge ungdomsavdelning (om du är under 26 år).

Välkommen på årsmöte söndag 21 mars

Dags för årsmöte i Blekinge förbund – söndag 21 mars 15:00 – ca 17:00. I år har vi vårt årsmöte digitalt via Zoom. För dig som har sämre uppkoppling eller inte är så van vid dator går det fint att delta även via telefon.

Anmälan behövs för att du ska kunna få en länk och kunna ansluta dig till mötet, även du som vill vara med via telefon behöver anmäla dig: Anmäl till eller ring 0709-644 511.
För att du ska hinna få länken för uppkoppling och få möteshandlingarna i god tid till mötet är det bra om du anmäler dig senast 14 mars. Välkomna!

Kontakta oss

Är du intresserad av att vara med i styrelsen eller vill hjälpa till med något annat är du välkommen att höra av dig till ordförande Östen,  

Har du frågor om Svenska Blå Stjärnans uppdragsutbildningar eller  hur du kan vara en resurs i samhällets krisberedskap ? Kontakta utbildningsansvarig Ingalill, , tel 0709-644 511.

Planerade aktiviteter 2020 i Blekinge förbund och ungdomsavdelning

Aktivitetsdag med tips och trick för dig och din hund – INSTÄLLT PGA COVID-19

Vår målsättning är att genomföra aktiviteten så snart det är möjligt ur smittskyddsynpunkt

Det är dags för en medlemsdag för Svenska Blå Stjärnan Blekinge när vi under några timmar träffas och lär oss lite mer om hur man kan öva in olika tips och trick tillsammans med sin hund. Vi träffas hos Lindas hunderi i Gammalstorp. Du behöver inte ha hund för att komma till denna aktivitet. Ett stort djurintresse räcker gott.

Linda tar emot som mest 8 ekipage med hundar till denna aktivitetsdag. Löptikar är bara välkomna löpets första dagar (med tikskydd på). Ha koppel med till din hund och låt din hund stanna i bilen tills vi vet hur Linda vill att vi jobbar med hundarna denna dag.

Linda kommer att visa hur man kan träna olika tricks och om vi hinner så visar hon även lite agility. Vi håller till inomhus i Lindas hundlada, men varm klädsel är att föredra.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge bjuder på kaffe, thé eller saft och en macka. Aktiviteten är kostnadsfri för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinge.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Vill du ta med en kompis så är det möjligt i mån av plats mot en kostnad av 200kr/person. Vill din kompis i stället bli medlem i Svenska Blå Stjärnan så kostar det 150 kronor per år om du är 26 år eller äldre (100 kronor per år om du är under 26 år) och då ska medlemsavgiften vara betald innan aktiviteten.
Inställt pga Covid-19 Frågor om det framtida evenemanget ställer du till Gunilla Ståål på epost eller telefon 0705-720170.

Genomförda aktiviteter 2020

Turridning på Väbylund lördag 10 oktober (och söndag 18 oktober) 2020

Lördag den 10 oktober bjuder vi in dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinges förbund eller ungdomsavdelning till turridning i vacker natur på Väbylunds islandshästar i Bräkne-Hoby. Väbylund ligger beläget mellan Ronneby och Karlshamn. Turridningen startar klockan 10:00, vi rider tillsammans i 2 timmar och tar en fika vid havet.

Väbylund erbjuder turridning på välutbildade, trygga och lätt-töltade hästar. De vänder sig till såväl oerfarna som vana ryttare. Är du ovan ryttare måste du vara 12 år för att delta. (För dig som är under 12 år och inte så van vid hästar planerar vi för en hästaktivitet längre fram i höst eller under våren.)

Vill du läsa mer om Väbylunds islandshästar gör du det här: www.vabylund.se Obs du anmäler dig till oss i Svenska Blå Stjärnan senast 27 september.

Du anmäler dig till oss senast söndag 27 september via mail eller sms till / 0709-644 511. Vid anmälan anger du fullständigt namn och telefonnummer samt om du är van eller ovan ryttare. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsade. ”Först till kvarn” gäller.

Självklart följer vi FHMs riktlinjer, håller avstånd etc, så blir du sjuk vill vi att du avstår från att komma (men att du meddelar det till oss så att vi kan erbjuda platsen till någon annan). 

Du måste naturligtvis ha betalat ditt medlemsskap för att kunna delta i denna turridning.

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska BlåStjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan som vill hänga med på turridningen? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemskap/familjemedlemskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/ Glöm inte att de ska ange om de vill vara med i Blekinge förbund eller Blekinge ungdomsavdelning (om du är under 26 år).

Medlemsdag på Eriksberg för Svenska Blå Stjärnan Blekinge

Lördag den 15 augusti bjuder vi dig som är betalande medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinge på entréavgiften* till safariparken på Eriksberg.

Vår tanke var att hyra buss och guide för att vi gemensamt skulle uppleva safarituren genom parken. Pga Covid-19 har vi nu valt att göra på ett annat sätt.

Du besöker Eriksberg när du själv önskar under lördagen den 15 augusti. *Vid entrén betalar du själv din entré och sparar sen ditt kvitto. Du mailar eller sms:ar ditt kvitto tillsammans med fullständigt namn och telefonnummer till oss senast den 24 augusti 2020 så swishar vi kostnaden för din entrébiljett till dig inom en vecka. (Har du inte swish skriver du det i mailet till oss så ordnar vi så att du kan få ersättningen på annat vis.) Obs, du måste naturligtvis ha betalat ditt medlemsskap för att få ta del av detta erbjudande, värde mellan 140-215 kronor.

Du mailar/sms:ar ditt kvitto till  / 0709-644 511. Hit kan du också ställa eventuella frågor om medlemsdagen.

Eriksberg har öppet mellan 12-18 och du får stanna ytterligare två timmar i parken efter stängning. Du åker genom parken i din egen bil och väljer själv om du vill ha med dig egen matsäck eller om du vill besöka restaurangen eller caféet uppe på Eriksberg eller stanna till vid Outdoor Eriksberg. Det finns en app att ladda ner för att lära sig mer om
djuren i parken, information om denna får du i receptionen i entrén vid Outdoor Eriksberg. Mer information om Eriksberg hittar du på www.eriksberg.nu

Vi hoppas att du som medlem har möjlighet att besöka Eriksberg på denna vår medlemsdag. Kanske syns vi på området uppe vid restaurangerna eller lekplatsen? Eller nere vid Outdoor Eriksberg vid entrén till parken. Outdoor Eriksberg är värt ett besök, här finns bl a ett café och olika produkter att kika på, på ovanvåningen brukar de ha en fotoutställning.

Väl mött önskar vi i styrelserna för Svenska Blå Stjärnan Blekinge och Blekinge ungdomsavdelning!

PS. Är ni fler i familjen som vill bli medlem i Svenska Blå Stjärnan? Har du en vän som ännu inte är medlem i Svenska Blå Stjärnan? Här kan de läsa mer Svenska Blå Stjärnan och vad ett medlemsskap/familjemedlemsskap innebär https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/ Gå direkt till medlemsanmälan här https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/Glöm inte att ange att de ska ange att de vill vara med i Blekinge förbund eller Blekinge ungdomsavdelning.

Här hittar du aktuell information om läget kring Covid-19

För dig som vill hålla dig informerad om Covid-19 hänvisar vi till webbplatserna folkhälsomyndigheten.se, 1177.se och krisinformation.se

Genomförda aktiviteter 2019

Aktivitetsdag med tips och trick för dig och din hund

Det är dags för en medlemsdag för Svenska Blå Stjärnan Blekinge när vi under några timmar träffas och lär oss lite mer om hur man kan öva in olika tips och trick tillsammans med sin hund. Vi träffas lördag den 7 mars mellan klockan 10:00 och 14:00 hos Lindas hunderi i Gammalstorp. Du behöver inte ha hund för att komma till denna aktivitet. Ett stort djurintresse räcker gott.

Linda tar emot som mest 8 ekipage med hundar till denna aktivitetsdag. Löptikar är bara välkomna löpets första dagar (med tikskydd på). Ha koppel med till din hund och låt din hund stanna i bilen tills vi vet hur Linda vill att vi jobbar med hundarna denna dag.

Linda kommer att visa hur man kan träna olika tricks och om vi hinner så visar hon även lite agility. Vi håller till inomhus i Lindas hundlada, men varm klädsel är att föredra.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge bjuder på kaffe, thé eller saft och en macka. Aktiviteten är kostnadsfri för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan Blekinge.

Vill du ta med en kompis så är det möjligt i mån av plats mot en kostnad av 200kr/person. Vill din kompis i stället bli medlem i Svenska Blå Stjärnan så kostar det 150 kronor per år om du är 26 år eller äldre (100 kronor per år om du är under 26 år) och då ska medlemsavgiften vara betald innan aktiviteten.
Anmälan till Gunilla Ståål på epost eller telefon 0705-720170 senast 28 februari. Ange om du önskar ha hund med dig eller inte vid anmälan. Tala också om ifall du är laktos- eller glutenintolerant vid anmälan. Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.
Välkommen med din anmälan!

Årsmöte i Blekinge förbund och ungdomsavdelning 29 februari 11:00

Alla medlemmar i Svenska Blå Stjärnan Blekinge förbund och ungdomsavdelning är välkomna på årsmöte den 29 februari, klockan 11:00 på Eriksberg. Kom gärna en stund innan.

Valberedningen har ett färdigt förslag på samtliga styrelseposter.

Direkt efter årsmötet, ca kl 13:00 äter vi helgbuffé. Det finns även vegetariska alternativ till buffén. Ange vid anmälan om du har laktos- eller glutenintolerans.

Efter lunchen bjuder vi in till en kortare föreläsning om hur du hanterar de vilda djurens ungar om du stöter på dem ute i naturen, trädgården eller på trottoaren i stan. Föreläsare AnnSofi Sandberg, viltvårdare KFV och Blå Stjärna.

Anmäl dig senast den 20 Februari till:

Östen Alm tfn 0734-116352 mail

Ny medlem? Gammal medlem? Aktiv eller inte så aktiv medlem? Alla är ni varmt välkomna!

Styrelsen i SBS Blekinge förbund.

Jublande julmusik i Amiralitetskyrkan 5 december 18:00

Adventsvespern framförs för 38:e gången i Amiralitetskyrkan. En härlig julkonsert som framförs i en fantastisk miljö. Frivilligorganisationer bildar fanborg. Adventsvespern är ett resultat av ett samarbete mellan Försvarsutbildarna, Svenska Kyrkan och Hemvärnets Musikkår Blekinge. Fri entré.

Föreläsning med Sören Kjellkvist onsdag 27 november

Studiefrämjandet erbjuder Blå Stjärnor att komma och lyssna på en gratis föreläsning med äventyraren Sören Kjellkvist. Han kommer bland annat att berätta om sin färd med Trash-Tiki, drömäventyret han genomförde med sin dotter och hur det kan vara att överleva i vildmarken.

Föreläsningen kommer till Naturum i Ronneby den 27/11, Kristianstad 26/11 och Malmö 25/11. Föreläsningen håller på kl 18.30 – 20.30.

Begränsat antal platser – Anmäl er till Ronneby via länken, där även mer info finns:

https://www.studieframjandet.se/blekinge-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2019/november/forelasning-med-soren-kjellkvist-i-ronneby/

Alpackapromenad söndag 17 november

Är du intresserad av alpackor på ett eller annat sätt? Kanske vill du lära dig mer om dem eller kanske vill du bara träffa en? Nu får du chansen att inte bara se en alpacka utan även gå på promenad med en! Vi i Svenska Blå Stjärnan bjuder er som är medlemmar på en alpackapromenad söndagen den 17 november kl 13:00. Alpackorna finns på Högalunds Alpackor. Både små och stora Blå Stjärnor får delta! För lite mindre Blå Stjärnor kan hjälp av en vuxen  behövas. Mer information om alpackorna finns på Hogalund.se. Deltagare vid dagens alpackapromenad bjuds även på fika.

Anmäl er till Blå Stjärnan Anna Wilhelmsson, epost . Max antal: 9 personer (först till kvarn gäller). Sista anmälningsdag: fredag 15 november. 

Plats: Ärkilsmåla 118, 370 34 Holmsjö.

Under hösten startar utbildning i FRG (Frivilliga ResursGruppen) i Karlskrona respektive Ronneby.

FRG, Frivilliga ResursGruppen, fungerar som kommunens förlängda arm eller extra händer som kan rycka in och hjälpa till om en kris av något slag inträffar i din kommun.

För att kunna ingå i FRG, Frivilliga ResursGruppen, ska du vara medlem i någon av de 18 frivillig organisationer som finns i Sverige ( Svenska Blå Stjärnan, Frivilliga Automobilkåren (FAK), Civilförsvarsförbundet, Frivilliga Flygkåren, Frivilliga Bilkåren eller någon av de övriga 13 organisationerna).

Efter att ha gått en utbildning i din hemkommun på totalt 36 timmar fördelat på 12 tillfällen (ibland läggs utbildningen ihop till heldag istället) kan du bli erbjuden en plats i din kommuns Frivilliga ResursGrupp.

Som utbildad medlem i FRG får du då möjlighet att delta i olika övningar och också gå kortare vidareutbildningar på hemmaplan. Dessutom kan du förstås bli tillfrågad om du på din fritid kan hjälpa till när det oväntade inträffar i din kommun och FRGs resurser kan behövas.

Din insats ökar samhällets beredskap när det oväntade sker samtidigt som du får en chans att öka din egen kunskap inom olika områden. Utbildningen omfattar t ex hjärtlungräddning, krishantering, hemberedskap, brandkunskap m.m. Dessutom lär du dig mycket om din hemkommun och du får chansen att lära känna människor i alla åldrar och med varierande bakgrund.

Låter det intressant? Skicka ett mail med ditt namn och telefonnummer till utbildningsansvarig så berättar vi mer.

Är du ännu inte medlem i Svenska Blå Stjärnan och vill veta mer? https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/

Vill du anmäla dig som medlem direkt? https://svenskablastjarnan.se/om-oss/bli-medlem/medlemsanmalan/

28 september Totalförsvar Öland

Mellan 10-16 finns Svenska Blå Stjärnan på plats vid Totalförsvar Öland på Stora Rör.

Tackbrev från Berne Gustavsson, projektansvarig för Totalförsvar Öland:

Totalförsvarsvänner!

Den 28 september genomfördes Totalförsvar Öland för sjätte året i följd. Trots alla illavarslande prognoser fick vi fint väder även i år med stundtals blå himmel och sol med måttlig men en aning kylig vind. Vi hade återigen ca 5000 besökare under dagen och flera stationer upplevde fler besökare än tidigare år, med en topp mitt på dagen. Vi tvingades till ett flertal programändringar beroende på dåligt väder på de platser, som flyg och helikoptrar skulle utgå från.  Trots detta genomfördes programmet i huvudsak enligt plan.

Jag har fått många positiva kommentarer från såväl besökare som deltagare och upplever att vi har nått ut till allmänheten och förhoppningsvis ökat intresset och förståelsen för både vårt civila och militära försvar inte minst tack vare framförandet från våra unga officerare/ officersaspiranter under rekryteringseventet kl. 14.00.

Allt detta hade inte varit möjligt utan ert engagemang och goda samarbete, ingen nämnd och ingen glömd.

Tack för er medverkan och ert stora stöd och vänligen sprid vårt tack till era medarbetare.

Med vänlig hälsning

Berne Gustavsson

Projektansvarig

Totalförsvar Öland

FRGutbildning lördag 21 september

Livsmedelssäkerhet för FRG. Ebndags vidareutbildning för medlemmar i Blekinges Frivilliga RersursGrupper som genomgått FRGs grundutbildning. Ur innehållet: Livsmedelssäkerhet, livsmedelsdistribution, dricksvatten och grundläggande mikrobiologi. Kursen genomförs på uppdrag av MSB. Kursansvariga: Försvarsutbildarna.

Försvarets Flygdag 20190825

Besök oss på Försvarets Flygdag vid F17 i Kallinge. Svenska Blå Stjärnan visar vad din krislåda kan innehålla, tipsar om recept på egengjord vätskeersättning och svarar på allehanda frågor som du kan ha om hemberedskap för dig och dina djur. Barnen får kostnadsfritt göra sin egen käpphäst och sen provhoppa på vår hoppbana. Självklart får käpphästen följa med hem. Välkomna!

LagSM i fälttävlan i Bräkne Hoby

Vi finns på plats i Bräkne Hoby under hela helgen då LagSM i Fälttävlan går av stapeln på  lantbruksskolan i Bräkne Hoby. Träffa representanter ur vår styrelse, prata krisberedskap, bygg din egen käpphäst och prova den på Ebbas fina hopphinder.

Traktorrace i Kristianopel

Vårt blåa tält är på plats i Kristianopel när årets traktorrace går av stapeln. Kika i våra medlemstidningar, ta ett vykort eller två eller kom och bara prata djur med oss.

30 maj Kristi Himmelsfärdsdag

Gökotta på Torhamns udde. Arrangör: Blekinge ornitologiska klubb. Samling på parkeringen 6:00.. Medtag egen kaffekorg.

6 – 12 maj Krisberedskapsveckan 2019

Dags för årets krisberedskapsvecka. Den här veckan står ökad krisberedskap i centrum. Myndigheter, media och frivilligorganisationer informerar om hur du kan öka din och din familjs krisberedskap. Svenska Blå Stjärnan deltar i aktiviteter i hela landet denna vecka. Vi informerar om hur du kan öka både din och dina djurs beredskap för det oväntade. Här kan du läsa om hur du ökar din hemberedskap.

I Blekinge deltar Svenska Blå Stjärnan i flera aktiviteter med Frivilliga Resursgruppen i Karlskrona och på andra platser. Vi visar och demonstrerar; Hur förbereder jag mig för det oväntade? Vad kan jag ha i min krislåda? Hur kan jag lära mig mer om tema kris?

Måndag 6 maj, kl 16-19 Allaktivitetshuset i Lyckeby, Tisdag 7 maj, kl 16-19 Kronans galleria, Torsdag 9 maj kl 16-19 City Gross. På lördag  11 maj kl 10-15 är det massor med aktiviteter på Stortorget i Karlskrona. Frågesport för barn och vuxna, koktross, jägarkök, bandvagn m.m. Blå Citytåget kör till och från Fisktorget där Sjöräddningssällskapet visar sin verksamhet. Blå Stjärnor finns även på plats utanför Coop i Sölvesborg lördag 11 maj.

Vill du veta mer om hur du kan engagera dig i Frivilliga Resursgruppen i din kommun? Maila Ingalill Wallin

Söndag 28 april. Säsongsöppning av Wämöparken Karlskrona.

Svenska Blå Stjärnan var självklart på plats när Wämöparken i Karlskrona firade vårens ankomst med säsongsöppning av parken mellan kl 12:00-15:00. Många barn kom och byggde sig en alldeles egen käpphäst. Självklart fick de barn som ville också lära sig mer om djuren i Wämöparkens minizoo i Blå Stjärnans populära djurskola.

Lördag 27 april. Dags för årets kosläpp i Bräkne Hoby.

Dags för kosläpp på Lantbruksskolan i Bräkne Hoby 9-14. Många deltog i vår frågesport vid vår utställningplats. Vi svarade på frågor om vår verksamhet i Blekinge, kurser och annat du kan lära dig mer om som medlem i Svenska Blå Stjärnan.

Påskafton 20 april. Höns- och smådjursmarknad i Skrävle.

Svenska Blå Stjärnan Blekinge var på plats som utställare på Skrävle gårdshandels marknad lördag 20 april. Vi informerade om vår verksamhet och svarade på frågor om hur du kan öka din krisberedskap för dig och dina djur. Här kan du läsa om hur du ökar din hemberedskap.  Många deltod också i dagens rätt hönsiga frågesport där första pris var ett jättestort påskägg. De barn som ville kunde också bygga sig en alldeles egen käpphäst att ta med hem.

Hur kan du öka krisberedskapen för dina djur? – Granngården 10 april

Vi var på Granngården Karlskrona torsdag 11 april mellan 14:00-18:00 och svarade på frågor om hur du kan öka din krisberedskap för dina husdjur.

Årsmöte 2019

Årsmöte för Svenska Blå Stjärnan Blekinge hade vi den 3 mars på fantastiska Eriksberg.

Här finns vi också:

I sociala medier: Facebook

Du kan nå förbundet via utbildningsansvarig Ingalill Wallin på 070-964 45 11 eller .
Eller via ordförande Östen Alm på 073-4116352 eller .

valla 900x300