Skaraborg

Aktiviteter vårterminen 2023

Onsdag den 15 februari kl.10-15 anordnas sportlovsaktiviteter på Lidköpings Stadsnära Lantgård för skolelever från 7-16 år. Eleverna är välkomna från kl.10 för att gå tipspromenad, leka och ha egna aktiviteter i snickarboa, måla porslinstallrikar eller titta på djuren. På lantgården finns följande djur; katter, kaniner, marsvin, hönor och en tupp, en minigris, får, getter och mini-Shetlandsponnyer. Guidning av personal på lantgården genomförs kl.11 och kl.14, och kl. 12 bjuds elever på lunch med paj och sallad. Det är gratis deltagande och lunch för skolelever. Vårdnadshavare är välkomna, men behöver betala för lunchen (85:-/person). Det finns ett café på lantgården där var och en betalar sin egen fika. Föranmälan till senast den 12 februari om hur många som vill äta lunch och ev. allergier.

Onsdagen den 8 mars kl. 18-20 säljer SBS fika och informerar om vår verksamhet på Aspö gård i Skövde. Vi håller till i lokalen Ladan: Ladan | Skövdebostäder (skovdebostader.se). Ingen föranmälan krävs och vi välkomnar både medlemmar och de som inte är medlemmar.

Lördag den 11 mars kl. 13-16 hålls årsmötet på Veterinärmuseet i Skara. Vi börjar med smörgåstårta, dricka, kaffe och kaka. Årsmötesförhandlingar hålls kl. 13.30. Ca kl.14.30 får vi guidning av Marte Rohdal och rundvandring på Veterinärmuseet. Vi tittar på SBS utställning och diskuterar hur den kan utvecklas. Vi behöver fler medlemmar i styrelsen, så anmäl gärna om du vill ingå i vår styrelse. Anmälan till senast den 8 mars.

Lördagen den 25 mars kl. 14-16 anordnas prova på trav på Axevalla. Åldersgräns 15 år för att köra tandem. Ingen åldersgräns för att åka med på en vagn där annan person kör. Hjälm och utrustning finns. Tag på oömma och varma kläder. Kostnad 100:-. Anmälan till senast den 19 mars.

Söndagar kl. 11.00 varannan vecka på ojämna veckor anordnas hundpromenader av Tomtens brukshundsklubb. Man träffas i Bjurum och går en promenad. Efteråt blir det korvgrillning där Helena står för grillen. Var och en tar med det man vill grilla och äta. Kolla Tomtens Facebook-grupp innan varje söndag och skriv en kommentar om du tänker komma. Vi vill att alla Blå Stjärnor som vill delta på hundpromenader hör av sig till så att vi kan samordna en eller flera söndagar då vi kan ses och gå tillsammans.

Lördagen den 15 april kl.13-16 anordnas studiebesök på mjölkgården Esbjörntorp 1 i Värsås i Skövde kommun. Rena kläder och stövlar/skor krävs och du ska inte ha besökte någon mjölkgård 48 timmar innan detta studiebesök. Tag med egen fika. Anmälan senast den 8 april till

Söndagen den 21 maj kl.13-16 anordnas studiebesök på Härlingstorps smågrisproduktion och efterföljande fika hemma hos Lena Lidfors i Edsvära, Vara kommun. Du får inte ha besökt någon grisgård 48 timmar innan studiebesöket. Överdragskläder lånas ut på plats. Anmälan senast den 15 maj till

Kurs om mindre sällskapsdjur hålls torsdagskvällar den 20/4, 4/5, 18/5, 1/6, 15/6 kl. 18-20 på Aspö gård i Skövde. Kursen vänder sig till Blå Stjärnor i åldern 7-16 år, men även äldre medlemmar är välkomna. Skövdebostäder som äger Aspö gård erbjuder även sina hyresgäster deltagande på kursen (). Anmälan görs till

Svenska Blå Stjärnans Riksstämma hålls den 5-7 maj i Uddevalla. Vill du nominera någon till Centralstyrelsen, CST? Då ska du skicka in din nominering till . Nomineringarna ska innehålla en skriftlig motivering till varför du vill att den du föreslår ska väljas in i CST. Personen måste ha tackat ja till att bli nominerad innan. Nomineringarna ska vara inne senast 31 mars.

Om du letar efter fler aktiviteter inom SBS är du välkommen att anmäla dig till kurser anordnade av Centralstyrelsen (se SBS Kursfolder-2023) eller av  Norra Älvsborgs aktiviteter under våren 2023 (se deras tidning Stjärnfallet).

Repetition som du ordnar själv: När du har genomfört risk- och säkerhetsutbildningen samt grundkurs 1 och tecknat en överenskommelse med Svenska Blå Stjärnan kan du börja repetera dina kunskaper. Du väljer själv på vilken gård och vid vilken tid på året du vill göra din praktik. Mjölkning och skötsel av lantbrukets djur (ej häst) räknas som repetition. Du och lantbrukaren kan få ersättning för repetition upp till 4 dagar/år och vi ser gärna att du sprider ut det totala antalet repetitionsdagar (minst 10 dagar, max 16 dagar) över en fyraårsperiod. Detta för att hålla kunskaperna så uppdaterade som möjligt. Innan du påbörjar din handledda praktik är det viktigt att du meddelar utbildningsansvarig i ditt förbund eller kansliet. Läs mer om repetition och hitta blanketter för ersättning här: https://svenskablastjarnan.se/utbildningar/uppdragsutbildningar/repetition/

Fler engagerade medlemmar och tips på aktiviteter behövs. Kontakta oss gärna med förslag på kurser och aktiviteter som ni önskar att vi ordnar framöver.

Vi saknar e-post till flera medlemmar som därmed missar våra utskick. Det är viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till våra medlemmar. Byter du telefonnummer, adress eller e-postadress, mejla dina nya uppgifter till . Uppge också personnummer så att vi är säkra på vilken medlem uppgifterna avser.

Kontakta oss:

Styrelsen för Skaraborgs förbund

Vi finns även på Facebook “Svenska Blå Stjärnan Skaraborg”