Uppsala

I Uppsala har vi årsmöte den 10 mars

kl 14-16 i Studiefrämjandets lokaler på Ljusbärargatan 2, Uppsala.

Professor Lena Lidfors kommer att hålla ett föredrag på temat etologi
Boka i almanackan..mer info kommer här på sidan

Kontakta oss:

Svenska Blå Stjärnan Uppsalas förbundsstyrelse

 

Aktiviteter med Uppsala-förbundet

 


GENOMFÖRDA AKTIVITETER

Årsmöte 2023

Datum: 19 mars
Tid: 13.00
Plats:Studiefrämjandets lokal på Ljusbärargatan 2, Uppsala
Digital föreläsning med Sanna Soleskog om Kosignaler.

 

23 oktober Turidning på Agersta Islandshästcenter 
Vi ses den 23:e oktober på Agersta gård, Bälinge, för att ge oss ut på en två timmars ridtur på
gårdens islandshästar. Vi samlas kl 9.40 och ridningen börjar kl 10.00.

8 september Föreläsning ”För din säkerhet!”

I samarbete med Försvarsutbildarna och MSB arrangerar vi föreläsningen ”För din säkerhet!” torsdagen den 8 september kl: 17.30 – ca 20.30. Du får grundläggande kunskap om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället.

28 augusti Försvarsmaktens Flygdag  

Vi kommer att ha en monter på plats, så ni är varmt välkomna att besöka oss!

Evenemanget är gratis och öppet för alla, för mer information om öppettider och program hänvisar vi till försvarsmakten:

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/uppvisningar-och-evenemang/flygdagen/ 

10 juli Kurs i hemberedskap och besök på Vreta Gård i Enköping 
Vi anordnade en kurs i hemberedskap hos Annette Westerberg på Vreta gård. Annette är själv Blå Stjärna, fåruppfödare samt instruktör hos Civilförsvarsförbundet.
Utöver kursen så berättade Annette om hur hon och hennes man jobbar med Gotlandsfåren och de övriga djuren på gården.

7-8 maj Beredskapskonferens i Järfälla  

I helgen samlades ordförande och utbildningsansvariga från hela Sverige för beredskapskonferens i Järfälla. 🌟
Vi fick lyssna på intressanta föreläsningar från Studieförbundet, Folk och Försvar samt SVA (Sveriges veterinärmedicinska anstalt) och utöver detta så diskuterade bland annat medlemsrekrytering.
Från Uppsala deltog Pia

Årsmöte 2022

Datum: 27 mars
Tid: 11.00
Plats: Studiefrämjandets lokal i Gottsunda, Uppsala

3-5 december 2021: Repetitionshelg  

I helgen anordnade vi en repetitionshelg för medlemmar med överenskommelse. Vi testade ett nytt upplägg där vi startade upp helgen med en gemensam träff, sen fick deltagarna sova hemma under helgen och därefter samlades vi åter för en gemensam middag och återkoppling.

20-21 november 2021: Beredskapskonferens i Sollentuna 

I helgen samlades ordförande och utbildningsansvariga från hela Sverige för beredskapskonferens i Sollentuna 🌟
Vi diskuterade bland annat vad som kännetecknar en typisk Svenska Blå Stjärnan medlem (som illustreras så tjusigt på bilden), hur svenska blå stjärnans dag kan vidareutvecklas samt ett trevligt studiebesök på Stora Skuggans 4H-gård 🐖.
Från Uppsala deltog Pia och Carin
4 september: Svenska Blå Stjärnans dag! 
Igår var vi på plats på Årsta 4H-gård för att uppmärksamma Svenska Blå Stjärnan dag 💫
Stort grattis till Anna som vann första priset på tipspromenaden (ett första hjälpen kit) 👏🏼

Kan vara en bild av en eller flera personer, personer som står och utomhusKan vara en bild av en eller flera personer, personer som står och utomhus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årsmöte 2021

Datum: 21 mars
Tid: 16.00-17.00
Plats: Hålls digitalt
Anmälan till:
Information om årsmötet finns även på vår Facebooksida.

 

11 augusti 2018: Nostalgiträff för kursare och styrelsemedlemmar
Inbjudan till Alla Blå Stjärnor i Uppsala samt Östergötlands Förbund som gick kurs på Jälla lantbruksskola/Brogården utanför Uppsala mellan 1978-1985 och/eller var med i Uppsala Förbunds styrelse på 70-, 80- och 90-talet.
För några av oss har det nu gått 40 år sedan vi blev medlemmar och engagerade oss i Svenska Blå Stjärnan. Vi träffas för att äta lite och prata gamla minnen och kanske berätta om hur vi har det i dag. Du behöver inte vara medlem i dag – alla är välkomna. Våra minnen för namn sviktar,  så informera gärna vidare till dina Blå Stjärnekompisar, så vi säkrar att alla verkligen får en inbjudan. Om du har kvar deltagarförteckning från de kurser du gick vore vi glada att få ta del av dem så vi kan bjuda in alla.
Datum: Lördagen den 11 augusti
Tid: 15.00
Plats: Hemma hos Boel Elvhammar Wåhlin
Adress mm: Stigsbo 11, ca 32 km nordväst om Uppsala, väg 272 mot Harbo. Buss 844 går ca 1 gång i timmen och stannar vid Östfora vägskäl. Hämtning kan ordnas från vägskälet.
Kostnad: Det blir en enklare buffé och fika till självkostnadspris om 150 kr inklusive alkoholfri dryck. Öl och vin kan köpas till för självkostnadspris om så önskas.
Anmälan: Senast måndagen den 30 juli till Gunilla Hjort 070-826 12 01 eller
Tala om vid anmälan om du har några allergier eller äter specialkost.
När alla anmälningar är inne kan vi försöka få till om några kan samåka. Vi kommer att vara i en ombyggd ladugård. Ta med myggstift, varma kläder och glada minnen och gärna lite foton om du har kvar.
Varmt välkomna önskar Boel och Gunilla!
PS: Vi vet att ni östgötar har långt att åka till Uppland för en aktivitet, men vi vill att ni ska veta om den och känna er mer än välkomna om ni har möjlighet!

 

25 mars 2018: Studiebesök på Ängsholmens gårdsmejeri med efterföljande årsmöte
Varmt välkommen att delta på ett intressant (och smakligt) studiebesök på Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo söndag den 25 mars klockan 14.00. Efter studiebesöket följer årsmöte med sedvanliga årsmöteshandlingar. Studiebesöket är öppet för alla, så även årsmötet men endast betalande medlemmar äger rösträtt.
Familjen Elvingsson i Harbo har ett eget mejeri där de tillverkar ost och då främst mozzarella, gjort på mjölk från närliggande gårdar samt gårdens egna vattenbufflar. Vi bjuds på en guidad tur bland vattenbufflarna och mejeristen Linda Elvingsson berättar om ystningsprocessen. Vi får även en provsmakning på den (ko)mozzarella som produceras just nu.
Läs mer om mejeriet på deras webbplats.
Plats: Floberga 915, Harbo. Se vägbeskrivning på deras webbplats under fliken Hitta hit.
Tid: 14:00 – (ca)17:00
Kostnad: Gratis för dig som är medlem i Svenska Blå Stjärnan. 150 kr för dig som inte är medlem. Du kan betala kontant eller med Swish. Om du vill passa på att bli medlem kostar det 150 kronor per år, och för familjemedlem, 25 kronor per år. Det går bra att bli medlem på plats. Då får du ett inbetalningskort skickat hem till dig.
Fika: Förutom provsmakning av mozzarella bjuder vi på tårta/fika under årsmötet.
Anmälan: Senast 19/3 till eller Carin 073-556 64 15
Inbjudan: Ladda gärna ner inbjudan som en pdf.
Begränsat antal platser, medlemmar har förtur, först till kvarn!

 

Hortonomen och journalisten Christina Winter berättade om trädgårdens nyttoinekter
Den 10 september 2017 bjöd SBS Uppsala in till en eftermiddag om trädgårdens nyttoinsekter tillsammans med hortonomen och journalisten Christina Winter. I ett föredrag berättade hon om pollineringens betydelse för vår matproduktion. Vi fick lära känna solitärbin och humlor, hur de lever och vad de äter. Christina visade bilder på några vanliga solitärbin som finns i Uppsala med omnejd och gav tips på vad vi kan göra för att hjälpa vilda bin, vilka växter som lockar pollinerare och hur ett insektshotell kan se ut. Efter föredraget byggde vi insektshotell som man fick ta med sig hem.
Christina Winter medverkar regelbundet i olika trädgårdstidningar för fritidsodlare och har gett ut boken “Trädgårdsmyller – insekterna som hjälper dig att odla”. Provläs utdrag ur boken på http://christinawinter.se/texter/.

 

Föreläsning om hundars beteende med etologen Per Jensen
Etologi är läran om djurs beteenden och anledningen till beteenden. Detta är vad Per Jensen i sin karriär har forskat och skrivit böcker om. Torsdagen den 24 november 2016 samlades över 120 personer i Vaksalaskolans matsal för att höra när etologen Per Jensen höll sin föreläsning “Den missuppfattade hunden”.

Tack alla ni som kom och tack Per Jensen för en mycket intressant föreläsning!

 

Studiebesök på KRAV-certifierad gård
Söndagen den 29 maj 2016 anordnade Svenska Blå Stjärnan Uppsala ett besök hos Kjell och Ylwa Sjelin på deras gård i Hånsta Östergärde, väster om Vattholma. Produktionen på Hånsta Östergärde är KRAV-certifierad. Med ett hållbarhetstänk bedriver gården ekologisk djur- och växtproduktion, sedan tidigt 90-tal.

Dagen innehöll ett kort föredrag om gården samt hembakad go’fika. Vi fick sedan en rundvandring där gårdens åkermarksbaserade djurhållning visades. Hos Sjelin sätts djurens naturliga beteende sätts i fokus och alla djur ges möjlighet att vistas ute. Hönsen bor i flyttbara hönshus och grisarna får böka i skogen vilket gör stor nytta för återväxten av nya träd! Under rundvandringen visades också gårdens ekologiska åkerbruk som använder “agroforestry”, vilket innebär att träd planteras på åkrarna vilket tillför näring till marken och förhindrar erosion. Gårdens verksamhet genomsyras av ett hållbarhetstänk, vilket är viktigt för de utmaningar som framtidens livsmedelsproduktionen står inför!

Flyttbart hönshus Grisar i sin skog FjällkorFoto: Sofie Eriksson och Paula Quintana Fernández

kor 900x300

Kontakt

Du kan nå förbundet via ordförande Pia Svedberg.
E-post:

Besök gärna Uppsalaförbundets sida på Facebook!