Klara krisen

Du som har djur är ansvarig för att djuren mår bra till vardags men även vid kris eller krig. Därför är det viktigt att du tänkt igenom hur du bäst tar hand om dina djur om en kris inträffar. På vår hemsida kan du få tips om vad som är bra att ha hemma och vad som kan hända vid olika kriser.

Foto: Eva Ladberg

Om du har förberett för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något. För dig som är djurägare är det också viktigt att tänka på vilka behov ditt/dina djur har om vardagen vänds upp och ner. Lär dig så mycket som möjligt om just ditt djurslag och om vad som är det viktigaste för just ditt djur.

Måste du evakuera behöver du kunna ta med dig djuret/djuren. Har du en bur, väska eller något annat att transportera ditt husdjur i om det blir nödvändigt? Träna gärna djuret att vara i väskan/buren så att det är enkelt att använda.

För att hjälpa dig har vi tagit fram listor och filmer som inspirerar och gör det lätt att komma i gång med planeringen. Med dem kan du exempelvis planera för hur du löser det med värme, vatten, hygien, mat och foder. Det är också viktigt att fundera på vem du kan ringa i olika situationer eller vem du kan be om hjälp – och hur du hittar information om vad som händer. I menyn till höger hittar du mer information.

Material som hjälper dig med hemberedskapen

Från Svenska Blå Stjärnan:

Checklistor

Checklistan för katter och hundar
Checklistan för fåglar
Checklistan för reptiler
Checklistan för gnagare och kanin
Checklistan för häst
Din krisberedskap – planeringslistan: för dig, din familj och sällskapsdjuren

Filmer

Svenska Blå Stjärnans youtubekanal

Skolmaterial

Svenska Blå Stjärnans skolmaterial

 

Från MSB:

Broschyren Om krisen eller kriget kommer