Har du koll på regnet?

Översvämning uppstår när stora mängder snö och is snabbt smälter eller vid kraftigt skyfall. Vid stora vattenmängder kan det bli problem med översvämning i bostäder och avbrott i väg- och tågtrafik.

Vid en större översvämning kan du kanske inte kan vara kvar i din bostad. Om du måste evakuera behöver du ha tänkt igenom vad du vill ta med dig och hur du får med dig det. Kan ditt djur sitta i en bur och orkar du bära den? Det är viktigt att ha provat att transportera sitt djur. Mindre djur kan sitta i bur, men du måste kunna fånga in djuret och sätta det i buren.

En översvämning kan också innebära att det blir nödvändigt att hålla sig inomhus ett par dagar. Har du mat och vatten hemma så att det räcker? Det är ditt eget ansvar att ta hand om dig själv och ditt djur.

Bra att ha för evakuering

  1. Om du måste lämna din bostad behöver du en transportbur till ditt djur. Stora hundar kan givetvis gå själva.
  2. Du vet inte om eller när du får komma hem igen. Därför måste du ta med sådant som är viktigt för dig och ditt djur. Det kan vara medicin som ni måste ha eller särskild mat.
  3. Annat som är bra att ta med är pengar, plånbok och mobil.
  4. Om du blir fast hemma är det bra att ha mat och vatten som räcker ett par dagar till dig och ditt djur.
  5. Appen Krisinfo är gratis att ladda ner och den ger dig information från olika myndigheter om kriser som pågår.

Vad gör samhället?

Kommunens räddningstjänst är ansvarig för att hjälpa människor och djur som är i fara. Ambulans och polis hjälper givetvis till.

Om flera kommuner drabbas kan länsstyrelsen ta över ansvaret och samarbeta med den kommunala räddningstjänsten, polis och övriga myndigheter. Om många människor måste evakueras kommer hjälpen i första hand gå till de som inte själva kan evakuera sig, till exempel sjuka människor. Samhällets resurser kommer inte att räcka till alla på en gång. Därför måste de göra prioriteringar och det är också därför som det är så viktigt att du själv tar ansvar för dig och ditt djurs välfärd.

Vid en kris är information viktigt. Du har själv ett ansvar att ta reda på information. Lyssna på P4, läs på Krisinformation.se eller ring 113 13 där du får information vid kriser.

Vad behöver ditt djur?

Det finns ca 800 000 hundar i Sverige, i alla möjliga viktklasser från knappa kilot till över 100 kg för de största raserna. Hur får du med dig din hund om du måste lämna din bostad? En liten hund kan du ha i en transportbur, men en större hund får gå själv. Det är viktigt att din hund går att hantera, så att du kan få in den i en bur och att den kan gå fint i koppel bland andra människor och djur.

Evakuering

Du behöver en transportbur eller väska om du har en mindre hund. Till större hundar behövs endast halsband och koppel. Träna med din hund så att den är van vid olika typer av hantering, som till exempel att lyftas upp.

Mat

Ta med dig hundmat som räcker ett par dagar och som tål att förvaras i rumstemperatur, som till exempel torrfoder.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuren alltid ha. Ta med dig en flaska vatten till din hund.

Katten är det vanligaste sällskapsdjuret i Sverige. Om kattens päls blir helt blöt så förlorar den sin isolerande förmåga, vilket är en av anledningarna till att katter skyr vatten och inte gillar att simma. Vid en kraftig översvämning kanske du och din katt måste lämna bostaden. Hur får du med dig katten?

Evakuering

Du behöver en transportbur att ha katten i vid en evakuering. Alla katter är inte så lätta att hantera eller att fånga och sätta i en bur. Träna katten att vara i buren genom att ge den sitt favoritgodis i buren.

Mat

Ta med dig mat så att det räcker ett par dagar. Maten måste tåla rumstemperatur, så lämpligast är torrfoder eller konserver.

Vatten

Ta med en flaska vatten så att katten kan dricka. Du är ansvarig för att ta hand om din katt. Samhället hjälper människor i första hand.

Variationen bland de fåglar som hålls som sällskapsdjur är mycket stor. Det är viktigt att du kan hantera din fågel så att du kan få med dig den om du måste lämna din bostad. Det finns mycket information om hur du tränar och hanterar olika sorters fåglar. Det är roligt med en tam fågel, men det kräver att du lägger ner tid på att träna den.

Evakuering

Du behöver en transportbur till din fågel om du måste evakueras. Det är bra att träna fågeln på att vara i transportburen, det har du nytta av även om du behöver ta din fågel till veterinären. Om din fågel inte är så tam att du kan fånga den, är ett tips att fånga fågeln i ett mörkt rum. Smyg dig fram och lägg en handduk över den, bakifrån. Svep in fågeln i handduken så att vingarna hålls fast. Huvudet ska givetvis sticka fram. Håll inte för hårt över bröstkorgen, för då kan fågeln inte andas.

Mat

Ta med dig mat som räcker ett par dagar, så att du kan sköta om din fågel.

Vatten

En flaska vatten är bra att ha med så att din fågel har tillgång till rent dricksvatten.

Gnagare och kaniner är trevliga och populära sällskapsdjur som man gärna kelar med. Det är bra att ha ett djur som är van att bli hanterad, både när du måste ta det till veterinär eller vid en kris där du behöver lämna din bostad, Om du snabbt måste lämna din bostad, kan du då få med dig ditt husdjur

Evakuering

Se till att ha någon form av resebur som du kan stoppa ner ditt djur i. Det är användbart så fort du ska ta med dig ditt djur på resa eller till veterinär. Tänk på att buren måste vara rymningssäker, de flesta gnagare tar sig snabbt ur en pappkartong.

Mat

Ta med dig mat till ditt djur så att du kan sköta om det själv i ett par dagar. Du har ansvaret för att ditt djur ska må bra.

 

Vatten

Ta med en flaska vatten, ditt djur behöver ha tillgång till rent dricksvatten.

Det finns olika typer av reptiler, men de vanligaste sällskapsdjuren är ormar, ödlor och sköldpaddor. Lär dig mer om just ditt djur och vad det behöver så att du kan ta hand om det även vid en kris. Det finns en mängd specialklubbar och organisationer för olika reptiler där du kan få mer information om just ditt djurslag

Evakuering

Om du snabbt måste lämna din bostad, kan du då få med dig ditt husdjur? Se till att ha någon form av resebur/väska som du kan ha ditt djur i. Det är användbart även om du ska ta ditt djur till veterinären eller på resa. Ormar kan stoppas i örngott eller tygpåsar som knyts igen. Fundera på hur du säkert kan transportera ditt djur.

Mat

Vid en evakuering behöver du få med dig det som är viktigt för dig och ditt djur. Ta med foder till ditt djur så att det klarar sig en tid. Det kan vara svårt att få tag på rätt foder till ditt djur när du är evakuerad.

Vatten

Ta med en flaska vatten som räcker ett par dagar till ditt djur. Det är ditt ansvar som djurägare att se till så att ditt djur mår bra. Samhället kommer i första hand hjälpa människor i nöd, inte djur.