Har du koll på vinterovädret?

När det faller mycket snö på kort tid och om det dessutom blåser kraftigt kan vintervädret ge stora problem i trafiken och leda till ström- och teleavbrott. Om strömmen går försvinner både värme och vatten i de flesta hushåll. Vad behöver du ha hemma om det blir strömlöst mitt i kalla vintern? Hur får du reda på vad som händer när varken mobil eller dator fungerar?

När strömmen försvinner på vintern kan det snabbt bli kallt i din bostad. Klä dig varmt, dra för gardiner i fönstren och lägg ut mattor för att hålla värmen. Tänd värmeljus, men tänk på att ställa ljusen säkert. Om du kan, bygg en koja inomhus där du och ditt djur kan vara. Det är lättare att hålla värmen i ett begränsat utrymme. Det finns också gasollampor att köpa som både ger ljus och värme.

Tappa upp det vatten som finns i ledningarna innan trycket försvinner. Om du vill kunna laga mat behöver du ett sprit- eller gasolkök. Eftersom kyl och frys inte fungerar utan el behöver du ha mat som håller i rumstemperatur. Det kan vara konserver av olika slag, men även pasta, hårt bröd, nötter och torkad frukt. Om det är kallt utomhus kan du ställa ut kylvaror på balkongen eller utanför huset.

Bra att ha hemma

    1. För att hålla värmen behöver du ha mattor och filtar att lägga på golvet och till att bygga en koja.
    2. Värmeljus och tändstickor är bra både för ljus och värme, vilket även en gasollampa ger. Se även till att ha en ficklampa med batterier till hands.
    3. Vattendunkar eller flaskor behövs för att tappa upp vatten.
    4. Mat som håller i rumstemperatur, både till dig och ditt djur, behöver du ha hemma. Se till att ha extra mycket av sådant som du kan tänka dig att äta även till vardags.
    5. En batteridriven radio behövs för information. Det finns även radioapparater att köpa som laddas med vev som är tänkta just för  strömavbrott.
    6. Om varken mobil eller dator fungerar är det bra att ha en telefonlista på papper. Ofta fungerar det fasta nätet, även om det mobila nätet inte fungerar.

För att få hjälp med din planering kan du ladda ner våra checklistor både för två- och fyrbenta. Det går också bra att komplettera listorna efter dina behov.

Vad gör samhället?

Trafikverket har ansvar för att trafiken fungerar på de statliga vägarna genom att till exempel röja snö. Kommunen har motsvarande ansvar för de kommunala vägarna. SMHI ger information om kommande stormar och oväder som du hittar på deras hemsida. På kommunens hemsida finns krisinformation, vilket du även hittar på Krisinformation.se. Kommunens räddningstjänst är ansvarig för att hjälpa människor och djur som är i fara. Ambulans och polis hjälper givetvis till.

Vad behöver ditt djur?

I vart fjärde hushåll i Sverige finns en hund eller en katt eller både och. Vid extremt vinterväder bör man undvika att vara ute. Behöver hunden rastas så tänk på att inte vara ute länge och håll dig i närheten av din bostad. Om det är mycket kallt kan hunden få frostskador, så se till att rasta hunden snabbt. De flesta hundar klarar kyla bra. Generellt är små hundar, valpar och hundar med lite päls mer frusna av sig. Till en frusen hund är det bra att ha ett hundtäcke.

Om det blir kallt

Om det blir strömavbrott och din bostad snabbt kyls ner kan du och din hund värma varandra genom att till exempel sova nedbäddade tillsammans. Blir det mycket kallt kan man bygga en koja att vara i. Det är lättare att få upp värmen i ett begränsat utrymme. Har hunden ett täcke kan det vara på även inomhus. Lägg ut mattor och filtar på golven. Du kan tända värmeljus men se till att ställa dem så att hunden inte kommer åt. En gasollampa är bra både som värme- och ljuskälla.

Mat

Hur länger räcker maten och vattnet? Se alltid till att ha reservfoder hemma som tål rumstemperatur, till exempel torrfoder och konserver.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste hunden alltid ha. När strömmen går finns det fortfarande vatten kvar i ledningarna. Ha alltid några rena plastflaskor eller vattendunkar hemma så att du snabbt kan tappa upp det vatten som finns kvar.

I vart femte hushåll i Sverige finns det en katt. Det finns en mängd olika kattraser med olika mycket päls och i olika storlekar, men deras grundbehov är alltid detsamma: mat, vatten och skydd. När det stormar under vintern bör du inte släppa ut din katt, den kan få köldskador eller så kan den söka skydd och inte komma hem igen under stormen. De flesta katter klarar kyla bra, men kattungar och katter med lite päls fryser lättare.

Om det blir kallt

Om det blir strömavbrott och din bostad snabbt kyls ner kan du och din katt värma varandra genom att till exempel sova nedbäddade tillsammans. Blir det mycket kallt kan man bygga en koja att vara i. Det är lättare att få upp värmen i ett begränsat utrymme. Om du tänder värmeljus är det viktigt att du har uppsikt över katten så att den inte bränner sig eller välter ljuset. En gasollampa kan vara ett säkrare alternative för värme och ljus.

Mat

Se alltid till att ha reservfoder hemma som tål rumstemperatur, som torrfoder eller konserver.

Vatten

Fri tillgång på dricksvatten måste katten ha. Se till att tappa upp kranvatten i dunkar eller flaskor innan trycket i ledningarna försvinner.

Det finns många olika fåglar som hålls som sällskapsdjur, allt från små finkar till stora aror. Trots att många fåglar kommer från varma platser på jorden tål många kyla mycket bra. Ta reda på vad som är optimalt för din fågel.

Om det blir kallt

Många av våra exotiska fåglar härstammar från länder där det kan bli kallare årstider/nätter. Fåglar kan burra upp sin fjäderdräkt och därmed isolera sig mot kyla. Däremot kan en dragig miljö ge problem.

Om strömmen går och det blir kallt i din bostad bör du ställa buren skyddat, om det finns värme (t ex kakelugn) så ställ buren en bit ifrån. Du måste vara noga med att det inte blir för varmt för fågeln. Om det blir riktigt kallt kan du bädda in buren i fleece för att hålla värmen åt fågeln bättre. För att själv hålla värmen kan du bygga en koja och givetvis även ha fågelburen i den.

Mat

Se till att ha extra foder till din fågel hemma. Den mat man ger fåglar tål normalt sett rumstemperatur så förvaring av fodret bör inte bli ett problem.

Vatten

Dricksvatten av bra kvalité är nödvändigt att ha. Om du har dunkar eller flaskor hemma kan du fylla dem med kranvatten trycket i ledningarna försvinner.

Gnagare och kaniner är vanliga sällskapsdjur, gnagarna finns i en mängd olika storlekar, allt från dvärghamstrar till stora vädurskaniner. Om det blir elavbrott under vintern och det blir kallt i din bostad är fördelen med den här typen av djur att de gillar att boa in sig. Vilket gör att man lättare kan hjälpa dem att hålla värmen.

Om det blir kallt

För de flesta gnagare är kyla inte så farligt, det är värre med drag. Om det blir riktigt kallt boar djuren in sig i de bomaterial som de har. Se till att det finns gott om torrt bomaterial, halm är bra att använda. För att lättare hålla värmen kan man ha ett isolerat bo till djuren. Du kan enkelt bygga ett isolerat bo genom att klä insidan på en liten låda med frigolit. Du kan också täcka in boet med halm. Blir det mycket kallt kan du lägga en filt över buren för att bevara värmen i buren.

Mat

Hur länge räcker fodret du har hemma? Om det händer något som gör att du blir tvungen att stanna hemma och inomhus är det bra att ha extra mat till djuret hemma.

Vatten

Fräscht dricksvatten måste djuret alltid ha. Om strömmen går eller om vattnet i kranen inte går att dricka måste du se till att det finns vatten till dig och ditt djur. Ha alltid några rena PET-flaskor eller vattendunkar redo att fylla med rent vatten.

En reptil är ett växelvarmt djur som inte kan skapa egen kroppsvärme, den är beroende av yttre faktorer (solsken, skugga). Om strömmen går när det är kallt ute måste du kunna skydda ditt djur mot kyla.

Om det blir kallt

Om det blir strömavbrott när det är kallt ute är det viktigt att hålla djuren lagom varma. Om du har kamin/vedspis så kan du lägga din orm i en bur i närheten av elden. Var noga med att ditt djur kan välja mellan varmt och mindre varmt i sin bur. Kontrollera ofta så att det inte blir för varmt, elden variera i hur mycket värme den avger. Lägg en filt över en del av buren för att isolera den lite extra.

Har du ingen eldstad, kan du köpa en liten gasolvärmare för inomhusbruk. Om det blir kallt tänder du den och ställer den bredvid terrariet.

Du kan värma ditt djur med din kroppsvärme, har du en orm kan du stoppa den i ett örngott och lägga innanför tröjan. Fundera på hur du kan göra med ditt djur om det plötsligen blir kallt.

Har du möjlighet att värma vatten, kan du i varmt vatten värma en sten som du sedan lägger in i terrariet. OBS! Stenen får inte bli brännhet. Linda in den i en handduk om den är väldigt varm. Om du inte kan bära den utan att bränna dig så är den för varm.

Mat

De flesta reptiler är köttätare och äter mat sällan. De klarar sig därför relativt länge utan mat. Har du mat hemma som håller i rumstemperatur? Hur länge klarar sig ditt djur utan mat? Ta reda på vad du behöver ha hemma till ditt djur vid en kris. Om du har levande föda hemma, som till exempel syrsor, så behöver även de skyddas mot kylan.

Vatten

Dricker ditt djur och hur dricker det? Vissa reptiler dricker vatten från droppar på kroppen. Vid en kris behöver du se till att det finns vatten på det sätt som ditt djur vill ha det.