Orka – du behövs!

bild: Eric Arenius/länsstyrelsen Kalmar län

Blå Stjärnor behöver orka att hjälpa till när det blir kris i samhället. Därför utbildar Svenska Blå Stjärnan sina medlemmar i smittskydd, djurhantering och krisberedskap.

“Kris” kan innebära att djur drabbas av smittsamma sjukdomar som mjältbrand, blåtunga eller fågelinfluensa. Det kan betyda att du ska hjälpa veterinärer på plats efter ett utbrott av smitta. Kris kan också vara att skogen brinner och djur skadas. Eller att sjöfåglar kämpar för sina liv efter ett oljeutsläpp.

De här uppdragen har vi från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap – MSB, Jordbruksverket och länsstyrelserna.

En uppdragsutbildning är gratis för dig, men det ställs också höga krav. Våra skarpa insatser kräver både god fysik och ett stabilt psyke. Du behöver orka med tunga lyft, att flytta djur i kuperad terräng, bygga inhägnader och hantera tunga grindar.

Du arbetar både självständigt och i grupp och du sover ofta i flerbäddsrum. Oftast är det möjligt att få vegetarisk, laktos- och glutenfri mat, men inte alltid. Svenska Blå Stjärnan står för kost, logi och reskostnader.

När du har gått Risk och Säkerhet och gjort klart Grundkurs 1 kan du skriva på en överenskommelse att du ställer upp vid kriser och katastrofer. Du kan läsa mer här: Överenskommelse

Förbunden runtom i landet ordnar också kurser, studiebesök och träffar. Gå till ditt närmaste förbund  för att titta närmare på vad de erbjuder.

Ladda ner kursfoldern för 2024