Frågor & svar med anledning av kriget i Ukraina

Just nu är det många som hör av sig med frågor på grund av kriget i Ukraina. Nedan har vi svarat med den information vi har.

Får jag ta med mitt husdjur till ett skyddsrum?
Nej, skyddsrummen är avsedda för människor. Husdjur får inte tas med till skyddsrummet på grund av till exempel allergirisken.

Vad gör jag med djuren om jag måste uppsöka ett skyddsrum?
Du kan förbereda dig genom att planera var dina djur kan vara om det skulle bli en kris som gör att du inte kan ta hand om dem. Har du släkt, vänner eller bekanta som bor på annan ort som kan ta hand om dina djur ett tag? Finns det möjlighet att både du och ditt djur kan evakuera till ett annat boende?

På Svenska Blå Stjärnans sida finns det ett kontaktkort. Där kan du skriva vem som tar hand om ditt/dina djur om du inte kan göra det själv. Fyll i kortet och lägg det synligt i hallen.

Läs mer på MSB:s hemsida.

Hur kan jag hjälpa djuren i Ukraina?
Djurskyddsorganisationen Djurskyddet Sverige har startat en insamling där pengarna går till olika hjälporganisationer för djur som finns på plats i Ukraina eller närliggande länder.
Läs mer om hur du kan stödja insamlingen på Djurskyddet Sveriges hemsida.

Röda Korsets insamling
Röda Korset kämpar just nu med att rädda liv i Ukraina – vill du veta mer eller skänka en gåva till arbetet, gå in på Svenska Röda Korsets hemsida.

Var hittar jag mer information?
Det är viktig att använda säkra källor för information som till exempel krisinformation.se, msb.se, forsvarsmakten.se, Sveriges Radio, SVT och TV4.

Sköter Svenska Blå Stjärnan om djuren på gårdar där de anställda tillhör hemvärnet?
Förr i tiden hade våra utbildade medlemmar krigsplacering på gårdar som de skötte när hemvärnssoldaterna skulle tjänstgöra. Så fungerar det inte idag. Som hemvärnssoldat bör du ha en plan för vem som tar hand om dina djur när du tjänstgör. Om frågor uppstår ska du kontakta din gruppchef.

Våra utbildade medlemmar kan givetvis hjälpa till om det kommer en förfrågan, men vi som organisation har ingen finansiering för detta. Vill man ha hjälp av våra medlemmar, som då tar ledigt från sina jobb, så behöver man också betala för deras hjälp.

Foto: Ichigo 121212/Pixabay