Klara mat- och vattenförsörjningen under en kris

Lär dig laga mat på ett spritkök. Ta reda på hur mycket vatten ditt hushåll behöver på en vecka. Och se till att ha kontanter hemma. Det är tre råd till dig som vill se till att mat- och vattenförsörjningen fungerar om krisen kommer.

Foto: MSB

Mat

Att ha säkrat mattillgången om krisen kommer är mycket viktigt. Har du tillräckligt med mat om du tvingas sitta isolerad under en längre tid?
– En bra övning är att göra en planering och undersöka hur mycket mat ens hushåll behöver för en vecka. Och hur du förvarar den på ett bra sätt, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan.
Vid ett längre strömavbrott slutar kyl och frys att fungera. Risken är stor att mycket av den mat du förvarar där förstörs ganska snart. Då är det viktigt att ha ordentligt med livsmedel med lång hållbarhet och som klarar av att förvaras i rumstemperatur. Exempel på sådan mat är konserver, pulversoppor, torkat kött och nötter. På vintern kan du förvara en hel del mat utomhus.
Tips på vad du kan ha i ditt matförråd om krisen skulle slå till finns bland annat på krisinformation.se och Livsmedelsverkets hemsida.
När strömmen går slutar också elspisen fungera – då behövs andra medel för att kunna laga mat, som ett sprit- eller gasolkök.
– Skaffa sprit- eller gasolkök och testa på och lär dig hur man lagar mat på det, säger Eva Ladberg.

Vid en kris kan betalsystem krascha och kontokort och Swish sluta fungera. Det leder i sin tur till att det blir svårt att köpa mat och andra varor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar därför att man har tillgång till kontanter i sitt hem som man kan använda som betalmedel.

Vatten

Om kranvattnet slutar fungera kan läget bli kritiskt för den som inte är förberedd. Se därför till att du har ett tillräckligt förråd med vatten i exempelvis dunkar eller petflaskor. Du kan också förvara petflaskor i frysen – de kan då både användas som vattenförråd och kylklampar (kan vara bra att ha under heta sommarmånader).
Ett gott råd är att du undersöker hur mycket vatten ditt hushåll behöver för en vecka.
– Oftast inser inte folk hur mycket vatten de behöver. Jag räknade ut att min familj (fyra människor och två labradorer) behöver drygt 100 liter vatten på en vecka, säger Eva Ladberg.
I ett nödläge kan du hämta vatten i sjöar, bäckar och andra vattendrag. Sådant vatten måste renas, till exempel med hjälp av vattenreningstabletter eller kokning. Din kommun kan komma att ställa ut vattentankar där du får hämta vatten. Då behöver du ha rena dunkar, hinkar med lock eller PET-flaskor hemma.

FAKTA: Vattenåtgång
Människa 2-3 liter/dygn
Hund 0,5 deciliter/kilo hund och dygn (en hund på 24 kilo behöver 1,2 liter/dygn)
Katt 0,2-0,5 deciliter/kilo katt och dygn (en katt på 5 kilo behöver 1-2,5 deciliter/dygn)
Kanin 1,5 deciliter/kilo och dygn

Medicin

Socialstyrelsen rekommenderar att den som genomgår en långvarig behandling har mediciner och förbrukningsartiklar (till exempel sprutor och blodsockermätare) motsvarande en månads förbrukning i sitt hem. Att ha tillräckligt med medicin är mycket viktigt om en krissituation gör att det är svårt att få tag på läkemedel, till exempel om man är isolerad i sitt hem under en längre tid.
Socialstyrelsens rekommendation gäller för den som behandlas med receptbelagda mediciner under en längre tid. Det handlar till exempel om medicin mot högt blodtryck, njursjukdomar och diabetes.
Receptfria mediciner och mediciner som skrivs ut för en kortare tids behandling är exempel på sådant som inte ingår i rekommendationen.
Läs mer på Socialstyrelsens hemsida

Fler nyheter

2024-05-09
Hundar, katter och bin har alla fått sina egna dagar i kalendern. Idag uppmärksammas ett djur som desto färre känner till: Linderödsgrisen. Linderödsgrisens dag infaller alltid den 9 maj och just idag vill vi därför…
2024-05-06
Varje vecka drabbas i snitt ett svenskt stall av kvarka. Idag startar kampanjen som ska bekämpa en av de mest smittsamma sjukdomarna hos hästar. Kampanjen ”Stoppa kvarkan” har dragit igång. Under sju dagar, 6-12 maj,…
2024-04-25
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2024-04-17
I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt. Både djur och människor…