Öva evakuering med dina husdjur

Att på ett snabbt och effektivt sätt kunna lämna sin bostad kan vara avgörande för hur du och dina husdjur klarar en kris. På Beredskapsveckans andra dag ger Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg tips på hur man övar på evakuering.

Tänk dig att en brand bryter ut i din bostad och att du, din familj och dina sällskapsdjur måste lämna ert hem snabbt – hur gör ni det på bästa sätt?
– Testa hur lång tid du, din familj och era djur behöver för att evakuera. I den övningen ingår att få med sig sina djur på ett snabbt och säkert sätt. Ofta behövs transportburar för att få med sig djuren – var förvarar ni dessa? Att ha transportburarna uppe på vinden är inte bra, man klättrar inte upp dit för att hämta dem om det brinner. Transportburarna ska finnas på en plats där man lätt och snabbt kan ta fram dem, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan.
– Är det så att du inte kan lyfta din katt för att den blir arg eller att den inte vill gå in i transportburen är det något du behöver öva på med den för att det ska fungera i framtiden. Och har du till exempel en stor hund som man behöver lyfta och bära vid en evakuering behöver du träna på det med hunden så att den blir van vid att hanteras på det sättet.
Eva Ladberg påpekar att det ofta handlar om två steg när man ska lära sig hur man klarar sig i en krissituation.
– Ser man på evakuering så testar man först hur det går när man ska evakuera sin familj och sina husdjur, sedan tränar man på de moment där det inte funkade, säger hon.

Lär dig kalla in ditt djur

En annan utmaning när man ska evakuera kan vara att få tag i sitt djur – kanske vet man inte ens var det är när man måste ge sig av snabbt.
– Uppmaningen är ju att man ska träna sina djur så att det går snabbt och enkelt att kalla in dem. Sedan kan det vara svårt med katter om de är flera kilometer bort, men det är viktigt att man har en plan. Jag var ofta kattvakt åt grannens katt när jag var liten och när man skulle få in den på kvällarna gick man ut och klippte med en sax i luften. För katten var det ljudet från när man klipper och rensar färsk strömming och den kom springande var den än var när den hörde det ljudet – det var inkallningskommandot. Och så fick den en bit strömming när den kom som belöning. Sedan är det så att har du en tio år gammal katt du aldrig tränat det här med kan det ta tid att lära den, säger Eva Ladberg.

Hitta till trygghetspunkter

Det finns så kallade trygghetspunkter runtom i Sverige. Det är platser där man kan få hjälp vid en kris. Där kan du till exempel få säker information om det aktuella läget, vatten, värme och ladda din mobil.
– Ta reda på var din närmsta trygghetspunkt ligger. Ta dig sedan dit med din familj och se vilken den bästa vägen dit är. Så att ni alla hittar till trygghetspunkten i framtiden, säger Eva Ladberg.
Du bör också ta reda på var närmsta skyddsrum ligger – det kan du göra via MSB:s hemsida (länk finns längre ner). Man får dock inte ta med sig sina djur till skyddsrum.
– Men man kan kolla upp alternativ till skyddsrum dit man kan ta med sig sina djur, och lära sig hur man hittar dit. Det kan till exempel handla om vägtunnlar eller parkeringsgarage, säger Eva Ladberg.
Hur ofta ska man öva för att vara förberedd på en kris?
– När det gäller djur tycker jag att det finns vissa saker man behöver öva på kontinuerligt och att man får in den träningen i vardagen. Det kan till exempel handla om att man då och då övar på att lyfta och bära sin hund eller hur du får in den i transportburen. Man ska känna att man lägger ner rimligt mycket tid på att öva, annars är risken att man tröttnar och slutar med det, säger Eva Ladberg.

Läs mer om skyddsrum och hitta var ditt närmsta skyddsrum ligger på MSB:s hemsida

Foto: Tomasz_Mikolajcyk/Pixabay

Fler nyheter

2023-11-27
Två intensiva dagar på Räddningsskolan i Rosersberg. Många praktiska övningar. Du tränar på att fatta beslut och hjälpa människor när läget är som allra värst. Kursen ges i samarbete med Räddningstjänsten och du behöver ingen…
2023-11-27
Stor special kring Svinpesten i Fagersta. Nu dyker tidningen Blå Stjärnan 4/23 upp i din brevlåda. Sjöfåglar räddas undan oljedöden av Blå Stjärnor i Blekinge. Läs spännande berättelser om Blå Stjärnor som rycker ut.  Visste…
2023-11-23
Vad gör egentligen Svenska Blå Stjärnan? Utbildningskonsulent Eva Ladberg berättar om organisationen nu – och då, i podden Militärsnack. Samtalet handlar om respekt för djur, fågelinfluensa, smittskydd och livsmedelsförsörjning. Men också om pannben och gott…
2023-11-02
Här tvättar Blå Stjärnan Ann-Sofi Sandberg en oljeskadad svan efter utsläppet i Pukaviksbukten.  Svanen är helt svart men blir så småningom vit igen. Att tvätta en svan ren från olja kan ta två-tre timmar i…