Premiärvecka för beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd”

Att den mobila beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd” drar igång under Krisberedskapsveckan är knappast en slump. Fram till 2025 ska den turnera genom Sverige för att lära gymnasieelever om krisberedskap. Svenska Blå Stjärnan är en av de frivilliga försvarsorganisationerna som är med och bemannar utställningen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning” är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens försvarshistoriska muséer, Riksantikvarieämbetet och Frivilliga försvarsorganisationer. En container som tidigare använts som fältsjukhus ska turnera i Sveriges samtliga 21 regioner och stå vid olika gymnasieskolor. I containern finns stationer som tar upp ämnen som hemberedskap, källkritik och hur människors vardag påverkas av olika kriser. Man får också lära sig hur Sveriges krisberedskap sett ut från andra världskriget till idag.
Helén Johansson är utställningsproducent på Flygvapenmuseum i Linköping, som är en del av Statens försvarshistoriska muséer.
– Vi kommer också att erbjuda en digital version för de skolor som inte kan ta del av den fysiskt. Det har tagits fram lärarmaterial med fakta, övningar och diskussionsunderlag och målet är att Sveriges säkerhet och beredskap ska bli en del av skolornas läroplan så att kunskapen sprids, säger hon till tidningen Blå Stjärnan.
Under jul- och sommarlov är tanken att utställningen ska finnas på olika muséer så att också den stora allmänheten kan ta del av den.

Guider från Svenska Blå Stjärnan

Svenska Blå Stjärnan har varit med i frivilligorganisationernas arbetsgrupp för ”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning”. En del av organisationens medlemmar kommer vara med och bemanna utställningen.

Läs artikel om beredskapsutställningen från vår tidning Blå Stjärnan

Läs mer om utställningen på Statens försvarshistoriska museers hemsida

Fler nyheter

2024-06-27
Svenska Blå Stjärnans kansli är obemannat vecka 29 till och med vecka 31 (15 juli-4 augusti). Under denna period kommer vi regelbundet gå igenom mejl till vår e-postadress – vi besvarar dock endast akuta…
2024-06-26
Almedalsveckan är igång och i morgon torsdag 27 juni arrangerar Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) ett högintressant seminarium. Det har rubriken ”Sätt igång – frivilligförsvaret stärker försvarsförmågan” och bland de inbjudna talarna finns ministern för civilt…
2024-06-07
Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom i större delen av Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste…
2024-05-23
Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting. Det är…