Premiärvecka för beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd”

Att den mobila beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd” drar igång under Krisberedskapsveckan är knappast en slump. Fram till 2025 ska den turnera genom Sverige för att lära gymnasieelever om krisberedskap. Svenska Blå Stjärnan är en av de frivilliga försvarsorganisationerna som är med och bemannar utställningen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning” är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens försvarshistoriska muséer, Riksantikvarieämbetet och Frivilliga försvarsorganisationer. En container som tidigare använts som fältsjukhus ska turnera i Sveriges samtliga 21 regioner och stå vid olika gymnasieskolor. I containern finns stationer som tar upp ämnen som hemberedskap, källkritik och hur människors vardag påverkas av olika kriser. Man får också lära sig hur Sveriges krisberedskap sett ut från andra världskriget till idag.
Helén Johansson är utställningsproducent på Flygvapenmuseum i Linköping, som är en del av Statens försvarshistoriska muséer.
– Vi kommer också att erbjuda en digital version för de skolor som inte kan ta del av den fysiskt. Det har tagits fram lärarmaterial med fakta, övningar och diskussionsunderlag och målet är att Sveriges säkerhet och beredskap ska bli en del av skolornas läroplan så att kunskapen sprids, säger hon till tidningen Blå Stjärnan.
Under jul- och sommarlov är tanken att utställningen ska finnas på olika muséer så att också den stora allmänheten kan ta del av den.

Guider från Svenska Blå Stjärnan

Svenska Blå Stjärnan har varit med i frivilligorganisationernas arbetsgrupp för ”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning”. En del av organisationens medlemmar kommer vara med och bemanna utställningen.

Läs artikel om beredskapsutställningen från vår tidning Blå Stjärnan

Läs mer om utställningen på Statens försvarshistoriska museers hemsida

Fler nyheter

2024-04-17
I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt. Både djur och människor…
2024-03-11
Sverige är fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. Det innebär “en stor förändring av vårt uppdrag” , skriver ÖB Michael Bydén i en aktuell dagorder till frivilliga, soldater, medarbetare och sjömän i försvarsmakten. “Det innebär att…
2024-02-27
Trycket på Svenska Blå Stjärnans kurser fortsätter att vara högt. Efter Risk- och säkerhetskursen är Grundkurs 1 nästa steg i grundutbildningen och det finns ännu platser kvar 2024. Kursen går vid fyra tillfällen runtom i…
2024-02-27
Svenska Blå Stjärnan uppmärksammas i tidningen Dagens Nyheter och presenteras som en ideell organisation som bistår Försvarsmakten med motionsridning och stalltjänst på Stockholmsregementet K1. – Roligt att DN skriver om Svenska Blå Stjärnan. K1-ryttarna är…