Premiärvecka för beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd”

Att den mobila beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd” drar igång under Krisberedskapsveckan är knappast en slump. Fram till 2025 ska den turnera genom Sverige för att lära gymnasieelever om krisberedskap. Svenska Blå Stjärnan är en av de frivilliga försvarsorganisationerna som är med och bemannar utställningen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning” är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens försvarshistoriska muséer, Riksantikvarieämbetet och Frivilliga försvarsorganisationer. En container som tidigare använts som fältsjukhus ska turnera i Sveriges samtliga 21 regioner och stå vid olika gymnasieskolor. I containern finns stationer som tar upp ämnen som hemberedskap, källkritik och hur människors vardag påverkas av olika kriser. Man får också lära sig hur Sveriges krisberedskap sett ut från andra världskriget till idag.
Helén Johansson är utställningsproducent på Flygvapenmuseum i Linköping, som är en del av Statens försvarshistoriska muséer.
– Vi kommer också att erbjuda en digital version för de skolor som inte kan ta del av den fysiskt. Det har tagits fram lärarmaterial med fakta, övningar och diskussionsunderlag och målet är att Sveriges säkerhet och beredskap ska bli en del av skolornas läroplan så att kunskapen sprids, säger hon till tidningen Blå Stjärnan.
Under jul- och sommarlov är tanken att utställningen ska finnas på olika muséer så att också den stora allmänheten kan ta del av den.

Guider från Svenska Blå Stjärnan

Svenska Blå Stjärnan har varit med i frivilligorganisationernas arbetsgrupp för ”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning”. En del av organisationens medlemmar kommer vara med och bemanna utställningen.

Läs artikel om beredskapsutställningen från vår tidning Blå Stjärnan

Läs mer om utställningen på Statens försvarshistoriska museers hemsida

Fler nyheter

2022-11-21
Nu har det första snöfallet kommit till stora delar av Sverige och kölden är här. Snön ger många härliga upplevelser för både hundar och människor och håller kylan i sig kommer här några bra tips!…
2022-11-15
Svenska Blå Stjärnans Riksstämma hålls 5-7 maj 2023 i Uddevalla. Vill du nominera någon till Centralstyrelsen, CST? Då ska du skicka in din nominering till *protected email*. Nomineringarna ska innehålla en skriftlig motivering till varför…
2022-10-25
Äntligen! tänker nog många skolelever när höstlovet drar igång nästa vecka. För dig som vill träffa och lära dig mer om djur anordnar flera av våra förbund och ungdomsavdelningar aktiviteter när plugget är stängt vecka…
2022-10-04
Idag den 4 oktober är det den nittioandra gången Djurens dag firas. Gör något extra för ditt djur på en mycket viktig dag som allt för få känner till. Djurens dag startades av en grupp…