Premiärvecka för beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd”

Att den mobila beredskapsutställningen ”Rädd eller beredd” drar igång under Krisberedskapsveckan är knappast en slump. Fram till 2025 ska den turnera genom Sverige för att lära gymnasieelever om krisberedskap. Svenska Blå Stjärnan är en av de frivilliga försvarsorganisationerna som är med och bemannar utställningen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning” är ett samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens försvarshistoriska muséer, Riksantikvarieämbetet och Frivilliga försvarsorganisationer. En container som tidigare använts som fältsjukhus ska turnera i Sveriges samtliga 21 regioner och stå vid olika gymnasieskolor. I containern finns stationer som tar upp ämnen som hemberedskap, källkritik och hur människors vardag påverkas av olika kriser. Man får också lära sig hur Sveriges krisberedskap sett ut från andra världskriget till idag.
Helén Johansson är utställningsproducent på Flygvapenmuseum i Linköping, som är en del av Statens försvarshistoriska muséer.
– Vi kommer också att erbjuda en digital version för de skolor som inte kan ta del av den fysiskt. Det har tagits fram lärarmaterial med fakta, övningar och diskussionsunderlag och målet är att Sveriges säkerhet och beredskap ska bli en del av skolornas läroplan så att kunskapen sprids, säger hon till tidningen Blå Stjärnan.
Under jul- och sommarlov är tanken att utställningen ska finnas på olika muséer så att också den stora allmänheten kan ta del av den.

Guider från Svenska Blå Stjärnan

Svenska Blå Stjärnan har varit med i frivilligorganisationernas arbetsgrupp för ”Rädd eller beredd – en livsviktig utställning”. En del av organisationens medlemmar kommer vara med och bemanna utställningen.

Läs artikel om beredskapsutställningen från vår tidning Blå Stjärnan

Läs mer om utställningen på Statens försvarshistoriska museers hemsida

Fler nyheter

2023-03-14
Måndagen den 20 mars är det dags för del fem av Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningsserie. Åsa Odelros, Sveriges främsta expert på ekologisk äggproduktion och ordförande i Svenska Blå Stjärnan Gävleborg, berättar om hobbyhöns och…
2023-03-14
Den 11 mars var Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg med i P4 Blekinge och berättade om vad som krävs av djurägare för att man själv och ens djur ska klara av en krissituation. Det…
2023-03-08
Klickerträning har länge varit populärt i hundträning, men har de senaste åren vuxit i popularitet även bland hästmänniskor. Men hur fungerar det att träna hästar belöningsbaserat? Måste man alltid använda mat som belöning? Vad gör…
2023-03-01
Vill du ansvara för Svenska Blå Stjärnans utbildningar? Vill du bistå och stärka våra engagerade, ideella medlemmar? Vi tror att du gillar att ha kontakt med andra människor, är strukturerad och har lätt för att…