Snart drar kampanjen ”Stoppa kvarkan” igång

När kampanjen ”Stoppa kvarkan” drar igång nästa vecka kan man konstatera att kvarkafallen i Sverige ökar för första gången på flera år. Med kampanjen vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och flera svenska organisationer bekämpa och sprida kunskap om en fruktad infektionssjukdom bland hästar.

För första gången på länge ökar kvarkafallen i Sverige. År 2021 drabbades 57 hästanläggningar i landet av sjukdomen, 2022 hade den siffran stigit till 66.
Kvarka är mycket smittsamt. Sjukdomen slår ofta hårt mot olika hästanläggningar – ridskolor och stall som drabbas kan få stänga ner sin verksamhet i månader.
Kampanjen ”Stoppa kvarkan” hålls en vecka varje år, i år äger den rum under perioden 1-7 maj. I kampanjen deltar förutom SVA bland annat HästSverige, Svenska ridsportförbundet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Länsstyrelserna och Sveriges veterinärförbund. Målet med kampanjen är enligt SVA:s hemsida bland annat ”att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas”. SVA skriver också att:
”Genom att bli bättre på att identifiera hästar med symtom, isolera misstänkta fall, och iaktta en bra hygien kommer vi inte bara minska risken för spridning av kvarka, utan på köpet kommer faktiskt också andra smittor, som hästcorona, virusabort, ringorm och andra hästplågor att kunna förhindras. Vaccination kan skydda hästar från sjukdomen.”

Mycket tufft både psykiskt och ekonomiskt

En av dem som kommer delta under kampanjveckan är Gittan Gröndahl, statsveterinär på SVA och expert på kvarka. Den 3 maj medverkar hon i en podd om sjukdomen.
– Jag kommer prata om hur jobbigt det är att vara med om ett kvarkautbrott, det är både psykiskt och ekonomiskt mycket ansträngande. Det är ett antal näringsidkare inom olika verksamhetsgrenar som lider förluster genom verksamhetsavbrott, stoppad handel, stoppade tävlingar och många veckor av merarbete. Hästarnas sjuklighet, nedsatta prestation och dödsfall kostar också. Det är verkligen läge att peppa för rätt rutiner och investeringar för att stoppa kvarkan, säger hon till SVA:s hemsida.

Gå till kampanjsidan för ”Stoppa kvarkan”
Läs mer om sjukdomen kvarka på SVA:s hemsida

Foto: AlisaDyson/Pixabay

Fler nyheter

2023-06-02
På plats med fanbärare i två festtåg. Dessutom kommer Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté, där vi är en av 18 medlemsorganisationer, få ta emot en fana från Kung Carl XVI Gustaf. Och på Artillerigården utanför Armémuseum lär…
2023-05-23
Allt från uppvisning med karoliner à la svensk stormaktstid till att man kan se det dagsaktuella vapensystemet Archer ”in real life”. Programmet är digert och Svenska Blå Stjärnan på plats när svenska armén firar 500…
2023-05-22
För två år sedan fick de hållas digitalt när pandemin härjade i Sverige. I år kunde Svenska Blå Stjärnans Riks- och Ungdomsstämmor hållas ”in real life”, på Bohusgården i Uddevalla. Vi berättar om några av…
2023-04-25
Valborg har kallats årets farligaste dag för Sveriges igelkottar och mängder av dem dör av majbrasornas eld varje år. Det här behöver du tänka på för att kunna fira in våren utan att djurliv går…