Speciell nationaldag för Svenska Blå Stjärnan

På plats med fanbärare i två festtåg. Dessutom kommer Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté, där vi är en av 18 medlemsorganisationer, få ta emot en fana från Kung Carl XVI Gustaf. Och på Artillerigården utanför Armémuseum lär vår utbildningskonsulent Eva Ladberg ut första hjälpen för hund. Årets nationaldag i Stockholm kommer bli speciell för Svenska Blå Stjärnan.

På årets nationaldag är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa blev vårt lands kung och den skandinaviska unionen Kalmarunionen upplöstes. Och med det växte nationalstaten Sverige fram. 2023 års nationaldagsfirande lär bli speciellt, också för Svenska Blå Stjärnan.
Det kommer firas stort i landet den 6 juni, inte minst i Stockholm. Där är festtåget från Kungsträdgården till Skansen en av höjdpunkterna. I år kommer närmare 15 medlemmar från Svenska Blå Stjärnan Stockholm vara med i det, inklusive fanbärare som antingen bär Svenska Blå Stjärnans fana eller den svenska fanan. I det långa festtåget kommer musikkårer, skolor, idrottsföreningar, studentföreningar, frivilliga försvarsorganisationer och många fler gå.

Får fana av Kungen

Festtåget avgår från Kungsträdgården klockan 16.15 och beräknas vara framme vid slutmålet Skansen cirka 45 minuter senare.
På Solliden på Skansen håller sedan Kung Carl XVI Gustaf tal till Sverige och delar ut fanor till tio utvalda organisationer. En av dessa är Frivilliga Försvarsorganisationernas Samarbetskommitté (FOS), som Svenska Blå Stjärnan är medlem i. En rad olika artister kommer också uppträda på Skansen. Stiftelsen Sveriges Nationaldag arrangerar det officiella firandet på Skansen den 6 juni. Sveriges Television sänder arrangemanget.

Kvällståg till Nordiska museet

Efter firandet på Skansen är det dags för ytterligare ett festtåg, där fandelegationer från olika organisationer – däribland Svenska Blå Stjärnan – ingår. Den här gången går festtåget från Skansen till Nordiska museet.

Första hjälpen för hund på Artillerigården

Det händer också mycket på Armémuseum i Stockholm på nationaldagen – även här är Svenska Blå Stjärnan med. På programmet står bland annat intressanta föreläsningar, uppträdande av arméns musikkår och tal av riksdagens talman Andreas Norlén. Det kommer vara fri entré till Armémuseum den 6 juni.
Flera frivilliga försvarsorganisationer kommer vara på plats på Artillerigården utanför Armémuseum på nationaldagen. Svenska Blå Stjärnan delar tält med Civilförsvarsförbundet och vår utbildningskonsulent Eva Ladberg kommer bland annat visa hur man gör första hjälpen på hund.
Läs mer om nationaldagsfirandet på Armémuseum på Armémuseums hemsida

Foto: marsjo/Pixabay

Fler nyheter

2023-09-29
Ogräspaj, hemgjord färskost och gräsgröt till kaniner. Det är tre exempel på recept i Svenska Blå Stjärnans skrift ”Prova på självhushållning”. Att lära sig mer om självhushållning är inte bara roligt och givande, det gör…
2023-09-28
Lär dig laga mat på ett spritkök. Ta reda på hur mycket vatten ditt hushåll behöver på en vecka. Och se till att ha kontanter hemma. Det är tre råd till dig som vill se…
2023-09-27
Ett iskallt hem, kyl, frys och elspis som inte fungerar – det är några exempel på hur strömavbrott kan slå mot ett hushåll. På Beredskapsveckans tredje dag ger Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg tips…
2023-09-26
Att på ett snabbt och effektivt sätt kunna lämna sin bostad kan vara avgörande för hur du och dina husdjur klarar en kris. På Beredskapsveckans andra dag ger Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg tips…