Så ger du din hund en skön och säker sommar

Det som många kallar den bästa tiden på året är här, men med solen och värmen dyker grågröna alger, picknickrester, ökenvarma bilar och andra faror upp som kan bli ödesdigra för ”människans bästa vän”. Vi ger dig råd om hur du ger din hund en säker och skön sommar. Och ett tips som är aktuellt året runt.

Värme och sol

Lämna aldrig din hund ensam i bilen en sommardag. Är det varmt och soligt kan värmen i en parkerad bil snabbt stiga till livsfarliga nivåer, men även under medelmåttiga sommardagar kan det bli farligt hett. Vill du läsa mer om hur varmt det kan bli i en parkerad bil en sommardag beroende på utomhustemperatur och andra väderförhållanden, gå in på svenskablastjarnan.se/sommar-och-varmt-i-bilen.

Att vara länge under bar himmel när solen gassar kan ta hårt på en hund. Se därför till att ditt djur alltid har tillgång till friskt vatten och skugga. Du kan också kyla av det med handdukar som du blöter med cirka 20-gradigt vatten.
Hundar som tagit skada av värmen kan visa symptom som att de flämtar ordentligt och blir apatiska. Hettan kan också göra så att de har svårt att andas, blir vingliga och får kramper. Kontakta veterinär om din hund verkar ha tagit allvarlig skada av värmen.
Tänk också på att hundar med kort eller ingen päls kan bränna sig av solen. De bör därför vistas mycket i skuggan och man kan smörja in dem med solkräm för barn.

Vatten

Många hundar gillar att bada, men det finns flera faror i hav och sjöar du som ägare behöver se upp med. En är blågröna alger, som kan vara dödliga. Låt därför aldrig din hund bada i vatten där det är algblomning. Om den ändå gör det, spola av den och se till att den inte kan få i sig mer av det förorenade badvattnet.
En algförgiftad hund visar symptom som att den vinglar, har kramper, darrar och kräks. Den kan också få nervskador. Om din hund drabbas måste den snabbt tas till veterinär.

Sommaren är båtsäsongens höjdpunkt. Ska du på en tur med skutan och vill ta hunden med dig, se till att den får en trygg resa. Det innebär till exempel att hunden ska ha en bra flytväst. Hjälp den också att ta sig av och på båten och ge den en säker liggplats ombord.

Andra vattenfaror att läsa mer om: vattensvans, fukteksem och saltförgiftning (om hunden får i sig skadliga mängder saltvatten).

Picknick

Picknicksäsongen är igång på allvar och med den fylls den svenska naturen av människor som vill äta, dricka och umgås i det gröna. Men det finns flera saker du behöver se upp med så att utflykten blir lika trevlig för din hund som för dig själv. När det gäller mat, ge inte ditt djur överblivna grillrester. Särskilt inte kött med mycket ben, det kan ge besvärliga förstoppningar eller i värsta fall fastna i halsen och skada både matstrupe och tarmar. Det är heller inte bra för hunden att få i sig majskolvar – äter en hund en tillräckligt stor kan den fastna i tarmen och operation är oundvikligt. Plocka snabbt bort matrester och grillpinnar på ett sätt så att hunden inte kan få tag i dem.

Är du och din fyrbenta vän ute och går i ett område där det kan finnas mycket picknickrester, se till att hunden är kopplad för att minska risken för att den ska få i sig något farligt.

Huggormar

Varje år blir uppskattningsvis ett par tusen hundar bitna av huggormar i Sverige. Vill det sig illa är bettet dödligt. Ormgiftet kan också bland annat leda till allvarliga lever- och njurskador, hjärtproblem och medvetslöshet. Ett typiskt tecken på att din hund blivit huggormsbiten är att den har mycket ont och att den kroppsdel som blivit angripen kraftigt svullnar upp.
Har din hund blivit huggormsbiten eller om du misstänker att den blivit det, se till att den håller sig stilla eftersom giftet sprider sig snabbare i kroppen om den rör på sig. Flytta djuret genom att lyfta och bära det om det är möjligt.
En huggormsbiten hund ska undersökas av veterinär så fort som möjligt.

Andra sommarfaror att hålla koll på

Fästingar, getingstick och paddors gift.

Till sist: ett åretrunttips

Har du funderat över vad som skulle hända med ditt husdjur om du drabbas av plötslig sjukdom och behöver akut sjukvård? Skulle hunden eller katten glömmas bort och lämnas ensam och bortglömd i ditt hem, utan möjlighet att få hjälp utifrån?
För att lösa detta problem har Svenska Blå Stjärnan tagit fram ett kontaktkort för djurägare. På det kan du skriva ner uppgifter om vad du har för djur, vad det heter och namn och kontaktuppgifter till den som ska ta hand om ditt djur om du inte själv kan göra det.
Kortet är litet och behändigt och går alldeles utmärkt att ha i sin plånbok. Vi föreslår också att du har kortet på en väl synlig plats i din bostad. Du kan antingen ladda ner ett exemplar av kontaktkortet eller som ark med sex kort som du kan klippa ut och ge till folk du känner som har djur.

Här hittar du ett ensamt exemplar av kontaktkortet för djurägare
Här hittar du ett ark med sex stycken kontaktkort för djurägare

Källor: Svenska Blå Stjärnans skrift ”Sommarens faror för hunden och katten”, Agria Djurförsäkring

Läs Svenska Blå Stjärnans skrift Sommarens faror för hunden och katten.

 

Foto: jatocreate/Pixabay

Fler nyheter

2023-03-14
Måndagen den 20 mars är det dags för del fem av Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningsserie. Åsa Odelros, Sveriges främsta expert på ekologisk äggproduktion och ordförande i Svenska Blå Stjärnan Gävleborg, berättar om hobbyhöns och…
2023-03-14
Den 11 mars var Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg med i P4 Blekinge och berättade om vad som krävs av djurägare för att man själv och ens djur ska klara av en krissituation. Det…
2023-03-08
Klickerträning har länge varit populärt i hundträning, men har de senaste åren vuxit i popularitet även bland hästmänniskor. Men hur fungerar det att träna hästar belöningsbaserat? Måste man alltid använda mat som belöning? Vad gör…
2023-03-01
Vill du ansvara för Svenska Blå Stjärnans utbildningar? Vill du bistå och stärka våra engagerade, ideella medlemmar? Vi tror att du gillar att ha kontakt med andra människor, är strukturerad och har lätt för att…