Svenska Blå Stjärnan hjälper till att bekämpa svinpest

Efter att den fruktade afrikanska svinpesten hittats i Sverige för första gången någonsin kallas Svenska Blå Stjärnan återigen in under en kris. Uppdraget: hjälpa till med provtagningen av döda vildsvin som hittats i en smittad zon på 1 000 kvadratkilometer.

Det första fallet av afrikansk svinpest hittades hos ett dött vildsvin strax utanför Fagersta i Västmanland den 6 september. Därefter har sjukdomen konstaterats hos fler döda vildsvin, bland annat i Norbergs kommun, efter att de provtagits av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). En så kallad smittad zon på cirka 1 000 kvadratkilometer har upprättats där myndigheter och frivilligorganisationer bekämpar sjukdomen. Nu har ett par Blå Stjärnor kallats in för att hjälpa till vid provtagningen av döda vildsvin. De har så kallad överenskommelse, som bland annat innebär att de ska kunna rycka ut och hjälpa till vid en kris, och specialkompetens i smittskydd.
– Det är oerhört tråkigt att afrikansk svinpest nått vårt land – vi hoppas att våra resurser ska hjälpa till att bekämpa smittan, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.
Svenska Blå Stjärnan har kallats in och gjort skillnad vid ett antal kriser på senare år, bland annat när fågelinfluensa slog till mot Sveriges största äggproducent i Mönsterås 2021. Medlemmar från organisationen spelade då en nyckelroll i arbetet med att samla ihop cirka två miljoner döda fjäderfän och paketera dem på ett säkert sätt.

Extremt hög dödlighet

När SVA den 6 september gick ut med att afrikansk svinpest hittats i Sverige, slog det ner som en bomb. Det är en mycket smittsam virussjukdom med extremt hög dödlighet som drabbar vildsvin och tamgrisar. Det är också en sjukdom som kan slå mycket hårt mot landets grisbönder.
I den smittade zonen råder långtgående restriktioner för allmänheten, men också för exempelvis lantbrukare och skogsbruket. De 11 september beslutade Jordbruksverket att alla tamgrisar i den smittade zonen, omkring 50 stycken, ska avlivas. Detta eftersom det gör det enklare att bekämpa sjukdomen.

Viktig information för dig med överenskommelse
Läs mer om afrikansk svinpest och det aktuella smittläget på SVA:s hemsida
Läs mer om afrikansk svinpest och det aktuella smittläget på Jordbruksverkets hemsida

Foto: ambquinn/Pixabay

Fler nyheter

2024-02-21
Snart i din brevlåda – till dig som är medlem, Blå Stjärnan nr 1 2024. Men redan här som e-magasin. Läs om Svenska Blå Stjärnans ständiga förändring och utveckling. Om aktuella hot och strategier för att…
2024-02-12
Moa Rönnhagen och Amelia Palmnäs från Svenska Blå Stjärnans Riksungdomsförbund bidrar till utredningen om ungas engagemang i civilsamhället . Regeringen vill stötta unga att engagera sig i det civila samhället. Sedan oktober förra året arbetar…
2024-02-08
Det var länge sedan det var så fullt på Svenska Blå Stjärnans kurser. Nya deltagare strömmar till och till många kurser är det kö. Men fortfarande finns chansen att lära sig vaccinera. Kursen heter Villkorad…
2024-02-05
Österlens museum öppnar i höst en utställning om krisberedskap för barn och husdjur. Utställningen bygger till stor del på Svenska Blå Stjärnans krisberedskapsmaterial. Utställningen riktar sig till familjer och barn – och djur.  Museet vill…