Svenska Blå Stjärnan sätter fokus på krisberedskap för djur under Almedalsveckan

När Svenska Blå Stjärnan tillsammans med Djurskyddet Sverige arrangerar ett seminarium på torsdagen under Almedalsveckan är ämnet kanske hetare än någonsin: krisberedskap för djur.
– Krisberedskap för djur är något som berör och intresserar många. Och vi kan se att intresset för ämnet ökat efter att Ryssland invaderade Ukraina och det blev väldigt tydligt hur hårt ett krig kan drabba både människor och djur, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

Foto: Georg_G/Pixabay

Idag börjar årets upplaga av Almedalsveckan. Politiska partier, myndigheter, företag, olika organisationer med mera är på plats i Visby och drygt 2 000 olika evenemang ska genomföras. Förra året uppskattas omkring 35 000 unika personer ha deltagit under Almedalsveckan. Att säga att det handlar om ett stort event är ett understatement.
I år deltar Svenska Blå Stjärnan på Almedalsveckan. Torsdagen den 29 juni arrangerar organisationen tillsammans med Djurskyddet Sverige ett seminarium om krisberedskap för djur.

Ökat intresse efter krigsutbrottet

– Krisberedskap för djur är något som berör och intresserar många. Och vi kan se att intresset för ämnet ökat efter att Ryssland invaderade Ukraina och det blev väldigt tydligt hur hårt ett krig kan drabba både människor och djur. Det känns mycket angeläget för oss på Svenska Blå Stjärnan att kunna berätta om krisberedskap för djur på Almedalsveckan, säger Svenska Blå Stjärnans generalsekreterare Kristin af Malmborg som är en av de medverkande på seminariet.
På seminariet medverkar också Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg, som talar om krisberedskap för djur och erfarenheter från både Sverige och andra länder. Den före detta ridande polisen Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist berättar om hennes och organisationen ECRF:s arbete med att rädda hästar i krigets Ukraina. Och Aida Alvinius, forskare på Försvarshögskolan, intervjuas om hur ett totalförsvar där skyddet av djur får större plats skulle kunna se ut.

Almedalsveckan är sedan 2022 nedbantad till fem dagar. Den startar alltså idag och slutar på lördag den 1 juli.

Information om seminariet ”Krisberedskap för våra djur”
När: Torsdag 29 juni klockan 13.15-14.30
Var: E-huset, Uppsala universitet, Cramérgatan 3 i Visby (huvudentrén), sal E35
Arrangörer: Djurskyddet Sverige och Svenska Blå Stjärnan
Klicka här för att läsa mer om seminariet

Längre föredrag om att rädda hästar i brinnande krig
På kvällen torsdagen den 29 juni mellan klockan 19.30-21 håller Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist ett längre föredrag om hennes och ECRF:s arbete med att hjälpa hästar i krigets Ukraina. Föredraget har titeln ”100-tals mil i lastbil för att rädda hästar från kriget i Ukraina” och hålls på Mirells kafé på Adelsgatan 3 i Visby.
Här kan du läsa mer om föredraget

Fler nyheter

2024-02-21
Snart i din brevlåda – till dig som är medlem, Blå Stjärnan nr 1 2024. Men redan här som e-magasin. Läs om Svenska Blå Stjärnans ständiga förändring och utveckling. Om aktuella hot och strategier för att…
2024-02-12
Moa Rönnhagen och Amelia Palmnäs från Svenska Blå Stjärnans Riksungdomsförbund bidrar till utredningen om ungas engagemang i civilsamhället . Regeringen vill stötta unga att engagera sig i det civila samhället. Sedan oktober förra året arbetar…
2024-02-08
Det var länge sedan det var så fullt på Svenska Blå Stjärnans kurser. Nya deltagare strömmar till och till många kurser är det kö. Men fortfarande finns chansen att lära sig vaccinera. Kursen heter Villkorad…
2024-02-05
Österlens museum öppnar i höst en utställning om krisberedskap för barn och husdjur. Utställningen bygger till stor del på Svenska Blå Stjärnans krisberedskapsmaterial. Utställningen riktar sig till familjer och barn – och djur.  Museet vill…