Kronoberg
Kontakta oss:
Du kan nå förbundet via Elisabeth Berglund på 070-342 93 05 eller
Är du intresserad av att hjälpa till med något i förbundet är du välkommen att höra av dig!
Du är välkommen med tips och ideér på aktiviteter!
Hoppas att vi ses!
Hur många stjärnor är vi i Kronobergsförbundet just nu? 62 stycken! Varav 25 stjärnor har tecknat överenskommelse.
EFTERLYSNING: VI BEHÖVER JUST DIG!
Vi arrangerar och deltar i flera större evenemang. Ofta behövs det minst två – tre stjärnor vid varje tillfälle. Det vore roligt om en av dem var du! Hör av dig till ordföranden Elisabeth Berglund, 0703 – 429 305, om du har lust och möjlighet göra en insats under några timmar vid något tillfälle!
JUST NU!
Det pågår förberedelser för att bilda en FOS-grupp i Kronoberg med de flesta frivilliga försvarsorganisationerna som blivande medlemmar. Första årsmötet planeras till december.
VERKSAMHET UNDER 2024
Söndag 22 september
Skördemässan på Tyrolen, Alvesta
Elisabeth och Gunilla bemannade vår station på skördemässan. Som vanligt besöktes mässan av några tusen besökare. Årets tema var Odling och Beredskap. Precis vårt ämne! Det var många som stannade till för att prata, både länge och intresserat.
Lördag – söndag september
Matrundan på Sjölyckornas gårdsbutik
Även i år deltog vi i Matrundan och även i år samarbetade vi med Sjölyckornas gårdsbutik. Vi berättade om vår organisation och delade ut material. Dessutom ordnade vi med ponnyridning.
Söndag 8 september
Svenska Blå Stjärnans dag
Vi ställde oss rätt upp och ner utanför Studiefrämjandets lokal vid Stortorget i Växjö. Där träffade vi många som var på väg till torghandeln men som också var intresserade av beredskap och vår organisation. En trivsam dag och hoppfull dag för många berättade om hur de var förberedda på kriser!
Lördag 1 juni, kl 9.30
Studiebesök hos veterinär
Vi hälsar på hos veterinär Catharina Petersson på Svedala Veterinärpraktik. Hon visar oss runt på kliniken och vi får även göra ett besök hos tävlingshästarna.
Adress: Svedala Veterinärpraktik, Kråketorpsvägen 39, 233 38 Svedala.
Samåkning från Växjö kl 9.30. Studiebesöket börjar kl 13 och beräknas pågå under ett par timmar.
Egen matsäck medtages.
Anmälan: Senast 25 maj via mejl till Elisabeth Berglund, Meddela om du vill bli upphämtad utmed vägen ner och i så fall var.
Anmälningsavgift: 100 kr. Betalas i samband med anmälan. Bankgiro 242-4802 Sparbanken Eken.
Söndag 2 juni kl 18 – 20 i Kalmar
För mer information: Se Kalmarförbundets hemsida.
Lördag 23 mars, kl 14.
Vårt viktiga ÅRSMÖTE!
Även i år är vi på Ingelstads naturbruksgymnasium.
PROGRAM
1. Sedvanliga årsmötesförhandlingar.
2. Föredrag:
Maria Helldén Arfvidsson berättar om hur länsstyrelsen arbetar för ett gott djurskydd i länet och om hur djurskydds-kontroller går till. Det här blir väldigt intressant! Ställ gärna frågor!
3. Servering av kaffe. Vi bjuder på kristidsfika med recept från 1940-talet.
Medlemmar får kallelsen via mejl eller brev. Årsmöteshandlingarna ser du här:
Kronoberg Kallelse Årsmöte 2024
Kronoberg Verksamhetsberättelse 2023
Kronoberg Revisionsberättelse 2023
____________________________________________________________________
Planerade evenemang 2024 utan datum
Studiebesök på Skarsmåla gård hos Frida och Tobias Holmqvist. På Skarsmåla gård bedriver man mjölkproduktion och man använder en ny lösning för att kalven ska kunna gå tillsammans med kon under de första fem veckorna. På gården finns även en biogasanläggning.
Föreläsning med Ulla-Karin Carlsson Lindkvist som arbetar med att hjälpa hästar i Ukraina.
Studiecirkel på temat: Krisberedskap för dig och dina sällskapsdjur
Just nu pågår planering tillsammans med Studiefrämjandet. Intresserad? Idéer? Hör av dig till Eva Johansson, telefon 070 – 383 06 77.
GENOMFÖRDA AKTIVITETER
2024
Årsmötet
GENOMFÖRDA AKTIVITETER 2023
Svenska Blå Stjärnans dag (2 september)
Dagen firades tillsammans med blekingeförbundet som bjöd in oss till en familjedag på Björketorps gård, Ronneby. Det blev gårdsvandring, nosework med hund, tipspromenad, utställning på temat självhushållning mm. Gården tillverkar egen glass i många olika smaker och det finns en gårdsbutik.
Matrundan – Sjölyckornas gårdsbutik (16 – 17 september)
Under helgen hade ett stort antal mathantverkare, gårdsbutiker, lantcaféer m fl öppet för att visa visa lokal matproduktion.
Blå Stjärnan fanns på plats under dagarna för att berätta om mat för kristider, om självhushållning och om vår verksamhet. Under några timmar så ordnade vi ponnyridning! Med 2 hästar!
Länk till Matrundans hemsida: www.matsmaland.se
Länk till Sjölyckornas hemsida: www.sjolyckorna.se
Beredskapsveckan – Vattentorget i Växjö (30 september)
Det blev ett stort evenemang i år! Vi var ett tiotal frivilliga försvarsorganisationer som tillsammans med Växjö kommuns krisberedskapsorganisation samlades på Vattentorget, utanför IOGT-NTO vid Växjösjön. Vi anordnade en tipspromenad och utställningar. Samtidigt arrangerade Växjö kommun flera intressanta föreläsningar på temat beredskap.
Sydosträffen
I år stod Kronobergsförbundet som värd för Sydostträffen. Representanter från Kronobergs, Kalmars och Blekinges förbund träffades en dag i Kosta för att dela erfarenheter och bolla idéer kring framtida aktiviteter.
Årsmötet 2023
…ägde rum på Ingelstads naturbruksgymnasium. Förutom årsmötesförhandlingar åt vi högavis med våfflor, lyssnade på kåseri av Olof Björkmarker från Ljungby kommun på temat Beredskap och kriser – det nya normala. Vi besökte även djurhuset och promenerade i djurparken för att titta på vanliga och ovanliga djur.
GENOMFÖRDA AKTIVITETER 2022
“Fårträning: ABC”
15 oktober Totalförsvarskonferens i Växjö
Förbundsstyrelsen deltog i den regionala totalförsvarskonferensen som handlade om det NYA svenska totalförsvaret.
Beredskapsveckan vecka 39 (26 september – 2 oktober) Lördag 1 oktober, kl 10 – 14
Vi deltog i krisberedskapsdagen på Smålands Militärhistoriska Centrum i Delary. Temat för årets krisberedskapsvecka var Livsmedelsförsörjning. Bland de andra utställarna fanns Älmhults kommuns beredskapsansvarige, räddningstjänsten, FRO, Röda Korset och Civilförsvarsförbundet.
Här är en äldre karta från Militärhistoriska muséets utställning:
EFTERLYSNING!
Det här är museichefen Mats Nässert som visar upp en av de gamla stjärnuniformerna som finns på muséet. Just den här saknar några “tecken”. Råkar du ha kvar några sådana som kan göra uniformen komplett?
Countrydreams Farm utanför Kallinge (25 september)
Blekingeförbundet bjöd in oss till det här studiebesöket. Vi fascinerades av vältränade hästar, skådespelarhästar, lamauppfödning, åsnor, kameler, jakar och många andra djur samt av uppvisningen i beridet bågskytte.
Matmässan i Växjö (9 – 10 september)
Nu har vi varit med på Matmässan igen. Vi pratade med många besökare och berättade om vår organisation och om krisberedskap med fokus på mat, förstås. Ivy serverade litervis med kokekaffe!
Vi deltog även i en föreläsning på temat Hur rustat är vårt samhälle vid en kris? Särskilts LRF´s beskrivning av lantbrukens enorma dieselberoende var omtumlande. Vi har rätt mycket livsmedelsproduktion i länet men nästan ingen förädling. Detta innebär att, i en situation med bränslebrist och inställda transporter, mjölk får hällas ut, djur inte kan slaktas/styckas för konsumtion.
Bilden, från vår utställning, visar hur mycket mat en person behöver för en veckas konsumtion.
Fritidsmässa på Ingelstad Naturbruksgymnasium (6 september)
Vi berättade om Blå Stjärnan för eleverna och delade ut material. Särskilt affischerna med olika djur var populära. Flera andra föreningar från ingelstadstrakten var närvarande liksom vår systerorganisation Bilkåristerna. Lite senare under hösten hoppas vi på ett studiebesök i skolans nya djurpark!
Sydostträff på Eriksberg (7 augusti)
Förbunden i Blekinge, Kalmar, Skåne och Kronoberg träffades på Eriksberg Safaripark för idéutbyte. Vi drog bl a upp planer för gemensamma heldagsutflykter för att besöka dexterkor, storkar, hästar, hundar, mm mm. Men det blir i maj 2023.
Angorakaniner (22 maj)
Guldets Angorakaniner utanför Karlskrona. Blekingeförbundet bjöd in oss.
Beredskapskonferens (7 – 8 maj)
Järfälla. Ordföranden deltog.
Årsmöte 2022 (24 mars)
GENOMFÖRDA AKTIVITETER 2021
MAT 2021
Datum: Lördag-söndag 18-19 september, klockan 10-17
Plats: Kronobergs kungsgård
Som vanligt är Blå Stjärnan med på matmässan.
I år finns vi på Kronobergs kungsgård strax söder om slottsruinen vid Helgasjön.
Kom och besök oss! Vi berättar om föreningens aktuella verksamhet, visar krislådor för människor och djur och så har vi en lärorik tipspromenad i området. Drick lite kokekaffe med oss.
Varför inte passa på att besöka gårdsbutiken, titta på djuren, gå en promenad till sjön eller i naturreservatet, kanske med en picknick. Det kan bli en skön dag med mycket djur och natur.
Ivy och Elisabeth serverar kokekaffe på förra årets Matrunda på kungsgården.
Svenska Blå Stjärnans Dag
En sådan skön dag det blev!
Soligt, varmt och klar luft.
Hillebil Andersens trädgård Paradiset, som verkligen gjorde skäl för namnet.
Vindlande gångar, små trädgårdsrum och konst.
Lite andligt, kärleks- och fantasifullt.
Hästskjuts bakom klapprande hovar genom Tolgs by.
Vinkande människor, röda stugor och dikena fulla med fibblor.
Mjuka ardennermular att klappa i stallet.
Och en låång, solig och pratig fika på terrassen ovanför kohagen hos Viktoria Freij på Stall Lidsjö.
Svenska Blå Stjärnans dag 4 september
Lördagen den 4 september 2021 tar vi upp en gammal tradition inom Svenska Blå Stjärnan, Svenska Blå Stjärnans dag. Dagen kommer att firas i hela Sverige.
Vi i Kronobergsförbundet uppmärksammar dagen genom att träffas för en mysig tur med häst och vagn i Tolg by med Stall Lidsjö Ardennerhästar. Hästar har alltid varit ett viktigt djur i Stjärnans verksamhet, allt sedan föreningen bildades i samband med första världskriget.
Efter turen gottar vi oss med hembakat i stallet.
Inte nog med detta. Vi börjar träffen med att hälsa på i Hillebill Andersens Paradiset, en fantastisk trädgård i Tolg.
TID: lördagen den 4 september 2021
kl 13.00 – Hillebill Andersens Paradiset (fantastisk trädgård).
kl 14.00 – Vagnstur med Lidsjö Ardennerhästar. Turen tar ca 1½ timme.
PLATS: Tolg. Mer info i samband med anmälan.
KLÄDER: Efter väder. Gärna varmt.
KOSTNAD: 100 kr/person (turen är subventionerad av förbundet). Betalas helst kontant på plats. Ev med Swish.
ANMÄLAN: Antalet platser är begränsat till 11 personer. Därför är anmälan bindande. Anmäl dig till Wiveka Delin via mail: eller SMS via 070 382 78 15.
Senast lördag den 28 augusti.
Välkomna!
Styrelsen i SBS Kronobergsförbundet
Årsmöte 2021
Datum: 27 mars
Tid: 15.00
Sista anmälningsdag: 20 mars
Plats: Mötet kommer hållas digitalt.
Anmälan till:
Välkomna!
ÅRET 2020
Inga träffar våren 2020
Pga covid-19 anordnar vi inga träffar under våren.
Vi är dock förberedda på att dra igång verksamheten igen, när det bedöms som lämpligt.
Bl a planerar vi för krisberedskapsveckan i maj och Matmässan i september. Matmässan utvidgar sina arrangemang till att även omfatta en MAT-turné i länets kommuner.
Vi ser också fram mot studiebesök på flera djurgårdar.
I år vill vi också uppmärksamma dig som är avtalsstjärna, och som vill hjälpa till i kriser.
Frid och Fröjd!
Eva Johansson
Kronobergsförbundet
Tel 070-3830677
Årsmöte 2020
Kronobergs förbund
Plats: 7 mars
Tid: kl 14:00
Plats: Studiefrämjandet Växjö, Kronobergsgatan 7
Kontakt: ">Elisabeth Berglund
Hösten 2019
27 oktober
Osttillverkning
Kurs i osttillverkning i Rävemåla.
Ta med ostkorgar och handdukar.
Kostnad: 500 kr + kostnad för mjölk. Begränsat antal platser.
Anmälan senast 22 oktober till Wivi 070 – 382 78 15.
Repetitionshelg på Stora Segerstad
9 – 10 november
Har du svårt att ordna egen repetition eller är det länge sedan du repeterade? Passa då på att anmäla dig till den här helgen. Ankomst fredag kväll. En dag tillbringar man med mjölkning och en dag i grisstallet.
Helgen anordnas av Jönköpingsförbundet, se mer information på deras sida.
Begränsat antal.
Anmälan senast 27 oktober till Maria Österberg 076 – 116 09 26
Genomförda aktiviteter 2019
13 – 14 september Matmässan i Växjö
Å det här var roligt! Så många intresserade besökare och givande samtal i vår monter.
Vi delade ut information om vår organisation, visade och berättade om krislådan och bjöd på hemgjord vätskeersättning, kokkaffe och kex med honung (strömmen hade ju gått i vårt tänkta krisscenario och då gäller det att hålla sig pigg). Mest intresse väckte nog vår miniutställning om hur mycket mat en person behöver under den vecka som vi förväntas klara oss själva utan mat i affären och hjälp från samhället. Men höjdpunkten var Niklas Kämpargårds föreläsning Ät gott även i kristider. Mycket inspirerande! Och väldigt praktiska och positivt inriktade tips. Även då gavs ett bra tillfälle för oss att berätta om vår organisation i samband med föreläsningen. Vi bjöd deltagarna på en trerätters meny helt komponerad av maten i krislådan och möjlig att tillreda på spritkök. Vi hade bjudit in länets andra frivilliga försvarsorganisationer och FRO (Frivilliga Radioorganisation) nappade och deltog i vår monter.
16 mars Årsmötet hos Växjö biodlarförening
I år hade vi vårt årsmöte hos Växjöortens biodlarförening på Bastanäs. Det var rätt kallt och bina höll sig inne, trots att vi lockade på dem i bigården. Men föreningens ordföranden, Arne Pettersson, berättade inlevelsefullt om binas liv och om vilken verksamhet deras förening bedrev. Mycket fika blev det på det här årsmötet!
27 april Lessebo vårdagar
Tillsammans med flera andra frivilliga försvarsorganisationer (vi stod i ett tält mellan Hemvärnet och Civilförsvarsutbildarna) berättade vi om krisberedskap. Vi hade med oss vår Krislåda men framför allt vår Kattlåda som visar på vad man behöver packa i sin katts krislåda. Arrangör var Lessebo kommun och platsen var Intaget. Parken var full av mat, musik, utställningar, uppträdanden och tipspromenader mm.
11 maj Krisberedskapsveckan på Vattentorget i Växjö
Blå Stjärnan har fått pengar från Bergendahlska Stiftelsen för att arrangera en informationsdag under krisberedskapsveckan, vecka 19. Vi hade bjudit in övriga frivilligorganisationer i länet. Så en strålande solig vårdag stod vi tillsammans på torget med montrar och informationsmaterial. Vi hade ordnat en tipspromenad så att besökarna gick runt bland samtliga åtta tält. Det här gör vi om nästa år tyckte alla medverkande föreningar!
19 maj Alpackagården i Kråkshult
Å vad de är söta! Och väldigt dyra fick vi lära oss den här dagen. Tillsammans med några medlemmar i LRF Sydost gjorde vi ett studiebesök hos Robert och hans alpackor. Genom en pedagogisk tipspromenad och Roberts berättelser om djurens egenskaper, skötsel, ullen mm fick vi en rejäl portion alpackakunskap. Robert berättade också fängslande om hur det kom sig att han bytte liv och blev alpackabonde.
Och så åt vi våfflor, shoppade alpackagrejor, matade och klappade de ulliga och riktigt fascinerande djuren.