Så övar du på att klara dig igenom ett långt strömavbrott

Ett iskallt hem, kyl, frys och elspis som inte fungerar – det är några exempel på hur strömavbrott kan slå mot ett hushåll. På Beredskapsveckans tredje dag ger Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg tips på hur du övar på hur du och dina husdjur klarar er om elen är borta en längre tid.

Bygga koja för att hålla värmen

Går strömmen och det är kallt ute kyls bostäder ner fort. Då är det viktigt att både djur och människor håller sig varma.
– För att klara sig bra under ett längre strömavbrott när det blir riktigt kallt i ens hus kan man bygga en koja genom att till exempel lägga filtar över ett bord, en koja där alla i familjen kan bo tätt. Då är det betydligt lättare att hålla värmen. Testa att göra en sådan koja och kolla om du har det som behövs för att bygga en. Pröva också att bädda in djuren så att de klarar kylan. Hundar och katter kan ha täcken, men man bäddar inte ner exempelvis en undulat. Där kan man i stället täcka över buren för att hålla kylan borta. Har man smågnagare kan man se till att de har extra bomaterial, som extra halm eller hö, så att de kan bädda ner sig själv ordentligt, säger Eva Ladberg.
– Man kan fundera på vad man kan använda hemma för att hålla värmen. Man kanske inte har några filtar men mattor, stora lakan och sängöverkast – det finns så mycket man kan använda sig av.

Laga mat utan ström

En annan viktig sak att öva på för att kunna klara sig om elen försvinner en längre tid är hur man lagar mat utan ström. För att kunna göra det behöver du ett sprit- eller gasolkök. Skaffa det och testa på och lär dig hur du tillagar mat på det.
Ett sprit- eller gasolkök finns ofta i de så kallade krislådor som en stor del av Sveriges hushåll har. En annan sak som också ofta finns där är en vevradio eller en batteridriven radio. En sådan kan vara livsviktig för att få information om det aktuella läget om både el och nät inte fungerar.
– Har du en vevradioapparat kan du lyssna på ett längre radioprogram och kolla hur många gånger du behöver veva för att kunna lyssna på hela programmet, säger Eva Ladberg.
Sverige är, som sagt, fullt av hushåll med krislådor – men hur många vet egentligen hur man använder sakerna i dem? Lär dig det.

När kyl och frys inte fungerar

Försvinner strömmen slutar kyl och frys att fungera. Då är det viktigt att ha ordentligt med mat som klarar av att förvaras i rumstemperatur. Exempel på sådan mat är konserver, pulversoppor, torkat kött och nötter.
– En bra planeringsövning är att undersöka hur mycket av den här typen av mat man behöver för en vecka, säger Eva Ladberg.

Foto: AndésC/Pixabay

Fler nyheter

2023-11-27
Två intensiva dagar på Räddningsskolan i Rosersberg. Många praktiska övningar. Du tränar på att fatta beslut och hjälpa människor när läget är som allra värst. Kursen ges i samarbete med Räddningstjänsten och du behöver ingen…
2023-11-27
Stor special kring Svinpesten i Fagersta. Nu dyker tidningen Blå Stjärnan 4/23 upp i din brevlåda. Sjöfåglar räddas undan oljedöden av Blå Stjärnor i Blekinge. Läs spännande berättelser om Blå Stjärnor som rycker ut.  Visste…
2023-11-23
Vad gör egentligen Svenska Blå Stjärnan? Utbildningskonsulent Eva Ladberg berättar om organisationen nu – och då, i podden Militärsnack. Samtalet handlar om respekt för djur, fågelinfluensa, smittskydd och livsmedelsförsörjning. Men också om pannben och gott…
2023-11-02
Här tvättar Blå Stjärnan Ann-Sofi Sandberg en oljeskadad svan efter utsläppet i Pukaviksbukten.  Svanen är helt svart men blir så småningom vit igen. Att tvätta en svan ren från olja kan ta två-tre timmar i…