Se hit djurägare – högsäsongen för fästingar har börjat

I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt.

Både djur och människor kan smittas av fästingburna sjukdomar. På sin hemsida ger Distriktsveterinärerna bland annat dessa tips för hur du skyddar hunden eller katten mot fästingar:
– Kamma eller titta igenom pälsen på ditt djur varje dag.
– Plocka bort fästingar som satt sig fast på djuret eller kryper på det så fort som möjligt.
– Använd fästingmedel i förebyggande syfte.

I vårt land brukar man säga att fästingsäsongen varar mellan mars och november, dock kan fästingar också vara aktiva under vintermånaderna. Enligt Folkhälsomyndigheten är fästingssäsongen som intensivast mellan april och mitten av juni. Flest människor drabbas dock av TBE under högsommaren, eftersom så många är ute och rör sig i det fria då.
Det är viktigt att ta kål på de fästingar du hittar på dina djur. En blodfylld fästinghona som släpper från en hund eller katt lägga så mycket som 2 000 ägg.

Mer information hittar du bland annat här:

Evidensias hemsida
Folkhälsomyndighetens hemsida

Foto: nicoografie/Pixabay

Fler nyheter

2025-05-09
Nu i helgen är det dags för Svenska Blå Stjärnans Riksstämma och Ungdomsstämma. Platsen är Norrköping när det ska bestämmas hur vår organisation ska jobba de kommande åren, både på ungdoms- och vuxensidan. Först ut…
2025-05-05
Idag drog ”Stoppa kvarkan” igång, en informationskampanj för att bekämpa och sprida kunskap om en stigmatiserad hästsjukdom som i snitt drabbar ett svenskt stall i veckan. En nyhet i årets ”Stoppa kvarkan”, som håller på…
2025-04-28
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…