Ny undersökning om svenskars motståndskraft och försvarsvilja
2025-04-04
Vad beror det på att människors försvarsvilja och motståndskraft kan vara så olika? Det undersöker Försvarshögskolan i en ny rapport.
Omkring 85 procent av Sveriges befolkning är beredda att delta ”i en icke-stridande roll utan fara för livet” (till exempel dela ut livsmedel eller hjälpa till inom sjukvården) om landet hamnar i krig. Men bara lite drygt 40 procent är villiga att ta på sig en stridande roll med fara för livet.
Det visar rapporten ”Vi har det i oss – människors incitament till försvarsvilja och motståndskraft”. Rapporten är gjord av Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan, på uppdrag av Myndigheten för psykologiskt försvar. Den bygger på enkäter, intervjuer och tidigare forskning.
Stor skillnad mellan könen
Rapporten kommer fram till att ”incitamenten för försvarsvilja och motståndskraft varierar mellan individer beroende på faktorer som ålder, kön, klass, värderingar och intressen”. Det finns till exempel stora skillnader i försvarsviljan mellan män och kvinnor och om man jämför olika åldersgrupper. En slutsats i rapporten är att ökad kunskap om totalförsvaret är en nyckel för att svenskars försvarsvilja och motståndskraft ska stiga. Och det är viktigt att denna kunskap förmedlas till människor kontinuerligt under hela deras liv.
Hemberedskapen måste bli bättre
En bra hemberedskap är mycket viktigt för att man ska klara sig i krigs- och kristider. Samtidigt uppger bara cirka 30 procent av svenskarna att de har tillräcklig hemberedskap för att klara sig i minst en vecka utan samhällets hjälp. För att folks beredskap ska bli bättre måste många hjälpas åt och samhällsgemenskapen stärkas.
– Myndigheters samverkan med civilsamhället, trossamfund och företag är avgörande för att skapa en beredskapskultur och ett gemensamt ansvarstagande. Det överensstämmer också med att totalförsvaret är just en angelägenhet för hela befolkningen, säger Viktoria Asp, senior analytiker på Försvarshögskolan och författare till rapporten, till Försvarshögskolans hemsida.
Läs rapporten på Försvarshögskolans hemsida
Foto: stayerimpact/Pixabay