Så ger du ditt djur en säker jul och vinter

Snart är den här, julen. Och med den pyntade granar, presenter och digra julbord. För många är det den bästa tiden på året, men ha koll på julgranskulor, presentsnören, nötter och annat så att din hund eller katt får en lika härlig jul som du.

I Svenska Blå Stjärnans material ”Se upp för vinterns faror” får du tips om vad du behöver tänka på för att ge ditt djur en trygg och skön jul, men också vilka faror du ska se upp med under hela den kalla årstiden. Texten är skriven är journalisten Ann-Christin Mathiasson och faktagranskad av veterinär Jonas Eriksson.
LÄS OCH LADDA NER TEXTEN I SIN HELHET HÄR

Här kommer några smakprov på jul- och vinterfaror som tas upp:

Presentsnören
Ett färgglatt presentsnöre kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Men leken kan sluta illa om djuret tuggar i sig snöret och det hamnar i tarmen. Tarmen får då jobba på utan resultat, vilket kan leda till att den ”träs upp” på snöret. Djuret blir illamående, får ont i magen och vill inte äta. Det har blivit stopp i tarmen och snöret måste opereras ut.
I svåra fall går det hål på tarmen och djuret drabbas av allvarlig bukhinneinflammation som kan vara mycket svår att bota.

Julgran
Häng julgranskulorna lite högre upp i granen. Sitter de för lågt kan de bjuda in till lek med krossade glasskärvor på golvet som följd – inte alls särskilt tassvänligt.
Tänk också på att inte hälla gödningsmedel eller liknande i granens vatten. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya ”vattenskålar”.

Levande ljus
En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

Giftiga växter
Följande växter bör man vara uppmärksam på: julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

Fler nyheter

2024-06-27
Svenska Blå Stjärnans kansli är obemannat vecka 29 till och med vecka 31 (15 juli-4 augusti). Under denna period kommer vi regelbundet gå igenom mejl till vår e-postadress – vi besvarar dock endast akuta…
2024-06-26
Almedalsveckan är igång och i morgon torsdag 27 juni arrangerar Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) ett högintressant seminarium. Det har rubriken ”Sätt igång – frivilligförsvaret stärker försvarsförmågan” och bland de inbjudna talarna finns ministern för civilt…
2024-06-07
Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom i större delen av Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste…
2024-05-23
Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting. Det är…