Stor kampanj för att bekämpa kvarka

Foto: B_A/Pixabay

Nästa vecka drar kampanjen ”Stoppa kvarkan” igång. Med den vill Statens veterinärmedicinska anstalt och flera svenska organisationer bekämpa och sprida kunskap om en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos hästar.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, drabbas ungefär 75 stall i Sverige av kvarka varje år. Det är en mycket smittsam luftvägssjukdom som kan slå hårt mot hästar och som ibland leder till döden. Ridskolor och stall som drabbas av kvarka kan få stänga ner i veckor, ibland månader.
Kampanjen ”Stoppa kvarkan” håller på 3-9 maj. Målet med den är att ” inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas”. Varje dag kommer ett nytt tema tas upp på kampanjsidan, bland annat hur man skyddar sin häst mot kvarka, vad man gör om ens stall drabbas och myter och fakta om sjukdomen.
– Tyvärr finns det fortfarande en stigmatisering kring kvarka, vilket leder till att många drabbade är rädda för att prata öppet. I en engelsk undersökning svarade 75 procent av stallansvariga att rädsla var en av de största orsakerna till att de inte ville prata offentligt om kvarka, säger Linda Perttula, veterinär och kampanjansvarig på SVA i ett pressmeddelande från samma myndighet.

Kampanjen startades först av den brittiska djurskyddsorganisationen Redwings Horse Society under namnet Strangles Awareness Week. 2021 är det första året då organisationer från flera europeiska länder är med.

Gå till kampanjsidan för ”Stoppa kvarkan”.
Läs mer om sjukdomen kvarka på SVA:s hemsida.

Fler nyheter

2024-06-27
Svenska Blå Stjärnans kansli är obemannat vecka 29 till och med vecka 31 (15 juli-4 augusti). Under denna period kommer vi regelbundet gå igenom mejl till vår e-postadress – vi besvarar dock endast akuta…
2024-06-26
Almedalsveckan är igång och i morgon torsdag 27 juni arrangerar Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) ett högintressant seminarium. Det har rubriken ”Sätt igång – frivilligförsvaret stärker försvarsförmågan” och bland de inbjudna talarna finns ministern för civilt…
2024-06-07
Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom i större delen av Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste…
2024-05-23
Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting. Det är…