Så tar du hand om husdjuren vid en krissituation

Strömavbrott, översvämning eller brand. Eller kanske något så enkelt som en vanlig säsongsinfluensa. Kriser kan komma plötsligt och då gäller det att vara förberedd som husdjursägare. Men vet du hur du ska hantera ditt husdjur om krisen kommer?
– Vi märker att många inte har tänkt igenom hur de ska agera om krisen skulle vara framme, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningskonsulent på Svenska Blå Stjärnan.

Foto: Ebowalker/Pixabay

Att husdjur sprider glädje i familjen vet alla som har haft lyckan att ta hand om en hund, katt eller kanin. Eller för den delen en vacker orm eller ödla.

Ett husdjur innebär ett stort ansvar

Men ett husdjur innebär också ett stort ansvar – ofta under många år. Den som vill skaffa ett husdjur gör därför klokt i att först fundera över vilket djur som passar in i livssituationen.
– Försäkringsbolagen och djursjukhusen har bra förebyggande information för den som funderar på att skaffa ett husdjur. De flesta djurslag har dessutom föreningar med hemsidor där det ofta finns bra information att ta del av, berättar Eva Ladberg.
Det är viktigt att ha klart för sig att det alltid är den vuxne som har det yttersta ansvaret för djuret.
– Många köper husdjur för sina barns skull. Och självklart kan barnen vara med och ta hand om husdjuret. Det är både roligt och nyttigt för barn att växa upp med djur, men man måste komma ihåg att det alltid är en vuxen som är ansvarig, säger Eva Ladberg.

Nätverka med grannar – en del av krisförberedelsen

Ansvaret för husdjuret innefattar även en plan för vad som ska göras vid en eventuell kris. En kris kan vara allt från en situation då familjen ligger sjuk i maginfluensa till större kriser, som en eldsvåda eller översvämning. Det kan också handla om en större samhällskris, där vitala funktioner slås ut för en tid.
– Inför sådana situationer gäller det att vara förberedd. Till exempel genom att alltid ha mat och vatten hemma, som räcker till alla. Vid en mer omfattande kris är det även nödvändigt att ha en radio hemma, så att man kan hålla sig uppdaterad om vad som händer, tipsar Eva Ladberg.
För att förebygga en krissituation är det även bra att upparbeta ett nätverk i förväg.
– Att lära känna sina grannar och sitt område gör att man kan hjälpa varandra vid en krissituation. Och då inte bara med husdjuren, utan även på andra sätt om det behövs, förklarar Eva Ladberg.

Kristräning med både husdjur och barn

Det kan kanske låta lite ambitiöst att kristräna med husdjuren. Men Eva Ladberg rekommenderar varje husdjursägare att träna. Och hon påminner om att det går att kristräna på ett roligt sätt, så att även barnen kan vara med.
Ett exempel på kristräning kan vara en evakuering.
– Om du till exempel har en katt så måste du kunna hitta den och få in den i en transportbur. Hur gör du då? Och var förvarar du buren? När krisen väl är ett faktum behöver en husdjursägare ha svar på sådana frågor, menar Eva Ladberg.
Just katter har dessutom en tendens att gömma sig.
– En bra grej att tänka på är att lära sig kattens favoritställen och att träna katten på att komma på kommando, säger Eva Ladberg.
Eva Ladberg tipsar om att bestämma en samlingspunkt utanför bostaden för familjen, om det exempelvis skulle hända något mitt i natten och familjemedlemmarna måste ta sig ut på olika ställen.
– När alla vet hur de ska göra så minskar risken för att någon drabbas av panik vid en akut krissituation, säger hon.

Att hålla värmen vid ett långvarigt strömavbrott

Många människor i Sverige – inte minst ute på landsbygden – är vana vid kortare strömavbrott. Med vad gör man om strömavbrottet i huset eller lägenheten blir långvarigt? Det finns flera sätt att hålla värmen, berättar Eva Ladberg.
– Om kylan blir långvarig är det en jättebra idé att bygga en koja runt ett bord och sova under det, tillsammans med djuren. Eller att samla alla i ett annat mindre utrymme. På det sättet värmer man varandra.
Kaniner, hamstrar och andra burdjur klarar ofta att hålla värmen, så länge de får ordentligt med bomaterial, berättar Eva Ladberg.
– De behöver även mycket mat, och fri tillgång till hö, så det är en bra idé att se till att djurmaten aldrig tar slut hemma.
Många glömmer att räkna in husdjuren när de planerar storleken på en vattenreserv inför en eventuell kris.
– På nätet kan man hitta information om hur mycket vatten husdjuret dricker varje dag, för att kunna planera vattenbehovet, tipsar Eva Ladberg.

Mentalt förberedda på det allra värsta

Vid en kris kan det värsta ibland hända – att en husdjursägare behöver lämna sina djur. Det är viktigt att vara mentalt förberedd på en sådan situation och tänka igenom hur man ska agera i så fall.
– Här behöver en husdjursägare ta ansvar och fundera över vad som är det bästa för djuret. Om ingen kan ta hand om djuren så hamnar man i en situation då det kan bli aktuellt med avlivning, säger Eva Ladberg.
Det kan vara klokt att även förbereda barnen på en sådan situation, så att de har förståelse för varför det sker och inte blir chockade.
– De allra flesta husdjuren dör före sina ägare, så det är något man kan behöva prata med barnen om. Att se till att djuren slipper lida vid en kris är inte bara ett ansvar för en husdjursägare, utan också något fint vi kan göra för våra djur, säger Eva Ladberg.

Lär känna ditt husdjur och lär dig första hjälpen

De flesta kriserna får inte så drastiska konsekvenser för ett husdjur. Men Eva Ladberg tycker det är viktigt att husdjursägare lär känna sitt djur och klarar av att ge enklare första hjälpen om olyckan skulle vara framme. Allt för att kunna hjälpa djuret och minska onödigt lidande.
– Det kan till exempel handla om att ta reda på vilka ämnen som är giftiga för mitt husdjur. Men det kan också handla om en så enkel sak som att kunna lägga ett tassbandage. Den som har övat och förberett sig klarar sig betydligt bättre i en krissituation, säger Eva Ladberg.

FAKTA: Evas fem bästa tips till dig som husdjursägare
1. Nätverka med grannar. Vid en kris är goda relationer extra värdefulla.
2. Kristräna med både barn och husdjur – och gärna på ett roligt sätt. Det är viktigt att alla vet vad de ska göra om krisen är framme.
3. Se till att du har mat, vatten och bomaterial hemma som räcker även till dina husdjur.
4. Vid ett långvarigt strömavbrott, eller om bostaden blir kall, är det smart att hålla ihop – till exempel genom att bygga en koja under matbordet och även låta husdjuren sova där.
5. Ta reda på vilka ämnen som är giftiga för ditt djur och lär dig enklare första-hjälpen-åtgärder, till exempel att lägga ett tassbandage.

För fler tips…
…på hur du som husdjursägare kan förbereda dig för en eventuell krissituation, så hittar du checklistor och annan bra information här.

Om Svenska Blå Stjärnan
Svenska Blå Stjärnan är en frivillig försvarsorganisation som verkar för ett gott djurskydd och en god djurhållning i såväl vardag som kriser, smitta och andra svåra händelser. Omkring 1 600 av organisationens medlemmar är utbildade för att vara en del i samhällets krisberedskap.

Fler nyheter

2024-11-06
Svenska Blå Stjärnan är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med krisberedskap inom djurområdet. Vi har uppdrag åt Jordbruksverket att utbilda fältassistenter för insatser vid smittoutbrott. De senaste åren har vi även haft uppdrag att stärka…
2024-10-25
Idag presenterades Mikael Frisell som ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Men det var inte den enda nyheten på en pressträff där både statsminister Ulf Kristersson och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar…
2024-10-23
2010 utrotades blåtunga i Sverige. Men nu i september rapporterade Jordbruksverket att den fruktade virussjukdomen, som drabbar idisslare, är tillbaka i vårt land. Hur ser smittspridningen ut idag? Hur tros den se ut nästa år?…
2024-10-03
Är du en av de miljontals svenskar som har sällskapsdjur har du något att fundera på till imorgon, om du inte redan gjort det: Hur ska du fira ditt djur på Djurens dag? Idag har…