Blåtunga tillbaka i Sverige

Virussjukdomen blåtunga, som drabbar idisslare, är tillbaka i Sverige 14 år efter att den utrotades i landet. Idag rapporterar Jordbruksverket att en mjölkko i Uddevalla är smittad.

– Den drabbade besättningen beläggs nu med flyttrestriktioner under en kort period då vi utreder utbrottets omfattning. Restriktionerna innebär att djur inte får flyttas ur besättningen utan Jordbruksverkets tillstånd. Undantag görs för djur som ska till slakt, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till Jordbruksverkets hemsida.
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare, som kor och får. Sjukdomen sprids nästan alltid via infekterade, blodsugande svidknott.

Ny vaccinationskampanj inte aktuell

Sverige har inte haft blåtunga på 14 år. När sjukdomen kom till vårt land för första gången, i september 2008, fick Svenska Blå Stjärnan en nyckelroll. Under drygt två års tid var hundratals av våra medlemmar ute och vaccinerade och bekämpade sjukdomen på andra sätt. I december 2010 förklarades Sverige fritt från blåtunga den gången. Då hade cirka 1,6 miljoner djur vaccinerats.
Nu är sjukdomen alltså här igen. En större vaccinationskampanj, som den som genomfördes åren 2008-2010, är dock inte aktuell denna gång. Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida:
Då Sverige senast drabbades av blåtunga genomfördes obligatorisk vaccination enligt en EU-gemensam strategi. Detta är inte längre aktuellt, då det inte längre anses möjligt och inte heller kostnadseffektivt att utrota blåtunga. EU:s lagstiftning har också ändrats så att det är frivilligt för länderna att bekämpa sjukdomen och upprätthålla frihet. Baserat på den aktuella situationen kommer sjukdomen därför inte heller att bekämpas nationellt i Sverige.

Frivillig vaccination

Jordbruksverket skriver också, angående vaccination av nötkreatur, får och getter (djur som kan drabbas av blåtunga):
* Frivillig vaccination – djurägaren kontaktar sin veterinär och står själv för kostnaden. Att vaccinera hindrar inte smitta men minskar risken för svåra symptom och dödsfall.
* Djurägaren får själv vaccinera sina egna djur efter kontakt med veterinär.

Läs mer i Jordbruksverkets nyhetsrum

FOTO: JACLOU-DL/Pixabay

Fler nyheter

2025-05-05
Idag drog ”Stoppa kvarkan” igång, en informationskampanj för att bekämpa och sprida kunskap om en stigmatiserad hästsjukdom som i snitt drabbar ett svenskt stall i veckan. En nyhet i årets ”Stoppa kvarkan”, som håller på…
2025-04-28
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…
2025-04-04
Vad beror det på att människors försvarsvilja och motståndskraft kan vara så olika? Det undersöker Försvarshögskolan i en ny rapport. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning är beredda att delta ”i en icke-stridande roll utan…