En veckas kraftsamling mot kvarka

Varje vecka drabbas i snitt ett svenskt stall av kvarka. Idag startar kampanjen som ska bekämpa en av de mest smittsamma sjukdomarna hos hästar.

Kampanjen ”Stoppa kvarkan” har dragit igång. Under sju dagar, 6-12 maj, kraftsamlar SVA, SLU, HästSverige, Svenska Ridsportförbundet och många fler för att bekämpa kvarka, en mycket smittsam infektionssjukdom hos hästar.
– För varje år med kampanjen kommer vi närmare ett kvarkafritt Sverige. I år lyfter vi vaccinfrågan, för man behöver kombinera smittskydd och vaccination så att hästar slipper bli sjuka. Vaccination mot Streptococcus equi (kvarka hos hästar) har visats ge högt skydd mot kvarka, vilket besparar hästarna mycket lidande, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till myndighetens hemsida.

Under kampanjveckan kommer du bland annat kunna ta del av en stor mängd matnyttigt och lättillgängligt material om kvarka på SVA:s, SLU:s och Hästsveriges hemsidor och sociala medier. Det kan till exempel handla om vård och hur man stoppar smittspridning.

BÄST för din häst

Årets slogan för kampanjen är ”Gör det som är BÄST för din häst”, där de fyra versalerna efter varandra står för olika tips:
B: Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka
Ä: Ägna tid och engagemang åt hästens smittskydd
S: Separera, isolera och signalera snabbt
T: Tempa och ha koll på din häst

– Följ ”Kvarkaveckan” på HästSveriges facebooksida
– Kampanjmaterial för ”Stoppa kvarkan” på SVA:s hemsida
– Läs om kvarka hos hästar på SVA:s hemsida

Foto: Pixabay

Fler nyheter

2024-06-27
Svenska Blå Stjärnans kansli är obemannat vecka 29 till och med vecka 31 (15 juli-4 augusti). Under denna period kommer vi regelbundet gå igenom mejl till vår e-postadress – vi besvarar dock endast akuta…
2024-06-26
Almedalsveckan är igång och i morgon torsdag 27 juni arrangerar Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) ett högintressant seminarium. Det har rubriken ”Sätt igång – frivilligförsvaret stärker försvarsförmågan” och bland de inbjudna talarna finns ministern för civilt…
2024-06-07
Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom i större delen av Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste…
2024-05-23
Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting. Det är…