Ha koll på farorna – och ge ditt djur en härlig påsk
2021-03-31
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll på för att ge ditt djur en riktigt skön påsk, utan illamående och veterinärbesök.
Pynta, men håll uppsikt
Påskris, prydnadsägg, hemmagjorda små kycklingar med mera. Det är några exempel på pynt som hör påsken till. Men snören, ståltrådar, fjädrar med mera är inget man vill att leksugna katter och hundar ska få ner i magen. Vill det sig illa kan det nersvalda påskpyntet inte komma ut den normala vägen – i så fall måste hunden eller katten opereras för att lösa problemet.
Skippa inte pyntet, men ha koll på vad ditt djur gör med det.
Påskmaten sällan något för husdjur
Det brukar ofta sägas att påskmaten är lättare än julmaten, men det är fortfarande knappast en diet för den som vill gå ner i vikt. Och under påsken går en del igen från julbordet. Janssons frestelse och västerbottenostpaj är två populära rätter vid båda högtiderna – fet och salt mat som inte är något för djurmagar. Husdjur som får i sig fet och salt mat kan bland annat få kräkningar, diarré, inflammation i bukspottskörteln och saltförgiftning.
Lök, både rå och tillagad, är inte heller att rekommendera för hunden eller katten. Den innehåller allicin, som kan skada husdjurs inre organ, till exempel levern.
I år är det pandemiår, men normalt firas påsk ofta med släkt och vänner. Och har du gäster, tala om för dem att inte bjuda din hund eller katt på godsakerna på påsktallrikarna.
Ge alltså inte ditt djur rester av människopåskmaten, utan låt det fira med något annat gott. En hund kan till exempel få ett smaskigt tuggben eller lite hundgodis.
Choklad, nej tack
I en artikel från 2015 skrev Icakuriren att genomsnittssvensken åt 1,4 kilo godis under påskveckan, jämfört med 220 gram en vanlig vecka. Det är rätt troligt att sifforna kommer vara ungefär desamma detta år.
Choklad i alla möjliga former är populärt att stoppa i påskäggen. Men att få i sig choklad kan vara farligt för både hundar och katter, särskilt mörk som har en hög kakaohalt. Katter är dock sällan intresserade av sötsaker.
Choklad innehåller ämnet teobromin – som är giftigt för hundar och katter –och vill det sig illa är livet i fara för ett djur som fått det i sig. En hund som ätit choklad kan få symptom som att den kräks, dräglar, skakar, behöver kissa ovanligt ofta och får hjärtklappning. Tecknen på chokladförgiftning kan komma efter några timmar, men det kan också dröja i upp till ett dygn innan de visar sig.
Hur mycket som behövs för att din hund eller katt ska råka illa ut beror på vilken typ av choklad det handlar om – mörk är alltså klart farligare än ljus – och hur stort djuret är. En hund som väger tio kilo kan till exempel få i sig upp till 40 gram mörk choklad utan större risk. För ljus choklad ligger den siffran på cirka 100 gram. Men en tumregel är att hålla ditt husdjur borta från choklad helt och hållet.
Precis som med påskmaten är det viktigt att du säger till dina gäster att de absolut inte får bjuda hunden eller katten på choklad. Kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig farliga mängder.
Påskliljor kan vara dödliga
Eftersom de första trumpetnarcisserna vanligtvis slår ut i april i Sverige är det naturligt att de allra flesta på våra nordliga breddgrader känner växten under namnet påsklilja. Den är vacker med gul blomma, men en hund eller katt som äter av den kan få njursvikt eller i värsta fall dö. Löken är den farligaste delen att få i sig, men hela växten är giftig. Uppsök veterinär direkt om ditt djur tuggat i sig påsklilja.
Det är långt ifrån bara påskliljor i vår vilda flora eller bland våra krukväxter som kan orsaka stor skada på hundar och katter som äter dem: liljor överhuvudtaget, snödroppar och fredskalla är några exempel.
Ställ skadliga krukväxter utom räckhåll för katten eller hunden. Och var uppmärksam på växter i det vilda.
Annat att se upp med
Det är troligt att mycket som inte är direkt förknippat med själva högtiden också äts under påsken, och en del av det är inte bra för hundar och katter. En sådan sak är nötter med skal som lätt kan sväljas hela och fastna i ditt djurs mag- och tarmkanal – ofta är det då nödvändigt med operation. Vill det sig riktigt illa fastnar nöten i matstrupen och då är det risk att djuret kvävs.
Vindruvor och russin är annat som hundar och katter bör hålla sig borta ifrån eftersom de kan få njursvikt, ibland av mycket allvarligt slag, om de äter det. Kontakta veterinär om du vet att ditt djur ätit vindruvor eller russin.
Foto: YamaBSM/Pixabay
KÄLLOR: AGRIA DJURFÖRSÄKRING, SVELAND DJURFÖRSÄKRINGAR