Härlig hundvinter

Äntligen är vintern här, en härlig tid för både hundar och människor. Lotta Möller, smådjursveterinär, bjuder på fem fina vintertips om hur du och din hund kan njuta tillsammans utan oro och besvär.

  • Hundar kan drabbas av förfrysningsskador, särskilt utsatt är utstickande kroppsdelar som tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen går ned, medan tikarna ska vara försiktig med att vara stilla sittande som kan leda till urinvägsinfektion. Var vaksam på köldskador om de är frostiga, rodnade, svullna eller ömma. Mest utsatta för kyla är små, äldre och sjuka hundar, men även valpar och hundar med lite underhullsfett. Gå hellre flera korta rundor per dag, istället för långa promenader.
  • Olika raser klarar av kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. En tunnare hund med kort päls trivs bäst under ett härligt täcke. En hund som vill busa och hoppa runt i snön är en nöjd hund, men håll utkik efter tecken som att den växelvis lyfter på tassarna, haltar, kurar ihop och går stelare och långsammare eller börjar skaka i kroppen för att generera värme.
  • Även tassarna kan behöva lite extra vinteromsorg. I tätorter där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Behandla med mjukgörande tassalva som skyddar mot vägsalt och isbildning mellan trampdynorna.
  • Aktiva hundar som exempelvis jakthundar och draghundar kan behöva ett särskilt foder för högpresterande i stället för att öka den normala fodergivan. Foderbyten ska ske gradvis för att vänja hundens mage. Och tvärtom för hundar som rör sig mindre under vintertid.
  • Vintermotion på skidor och skridskor är härligt, men tänk på att hunden inte tar sig fram lika lätt i djup snö. Lämna hunden hemma när du åker slalom eller snowboard med risk för att den kommer iväg och göra sig illa. Var också försiktig på hunden på skridskoturen där skärsår och halkskador är vanligt. Och glöm inte att flest hundar drunknar under vintern, undvik lömska isar, stäm av isens tjocklek och ha hunden kopplad i sele innan ni glider iväg.

Källa: Agria

Fler nyheter

2025-05-09
Nu i helgen är det dags för Svenska Blå Stjärnans Riksstämma och Ungdomsstämma. Platsen är Norrköping när det ska bestämmas hur vår organisation ska jobba de kommande åren, både på ungdoms- och vuxensidan. Först ut…
2025-05-05
Idag drog ”Stoppa kvarkan” igång, en informationskampanj för att bekämpa och sprida kunskap om en stigmatiserad hästsjukdom som i snitt drabbar ett svenskt stall i veckan. En nyhet i årets ”Stoppa kvarkan”, som håller på…
2025-04-28
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…