Se hit djurägare – högsäsongen för fästingar har börjat

I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt.

Både djur och människor kan smittas av fästingburna sjukdomar. På sin hemsida ger Distriktsveterinärerna bland annat dessa tips för hur du skyddar hunden eller katten mot fästingar:
– Kamma eller titta igenom pälsen på ditt djur varje dag.
– Plocka bort fästingar som satt sig fast på djuret eller kryper på det så fort som möjligt.
– Använd fästingmedel i förebyggande syfte.

I vårt land brukar man säga att fästingsäsongen varar mellan mars och november, dock kan fästingar också vara aktiva under vintermånaderna. Enligt Folkhälsomyndigheten är fästingssäsongen som intensivast mellan april och mitten av juni. Flest människor drabbas dock av TBE under högsommaren, eftersom så många är ute och rör sig i det fria då.
Det är viktigt att ta kål på de fästingar du hittar på dina djur. En blodfylld fästinghona som släpper från en hund eller katt lägga så mycket som 2 000 ägg.

Mer information hittar du bland annat här:

Evidensias hemsida
Folkhälsomyndighetens hemsida

Foto: nicoografie/Pixabay

Fler nyheter

2024-06-27
Svenska Blå Stjärnans kansli är obemannat vecka 29 till och med vecka 31 (15 juli-4 augusti). Under denna period kommer vi regelbundet gå igenom mejl till vår e-postadress – vi besvarar dock endast akuta…
2024-06-26
Almedalsveckan är igång och i morgon torsdag 27 juni arrangerar Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) ett högintressant seminarium. Det har rubriken ”Sätt igång – frivilligförsvaret stärker försvarsförmågan” och bland de inbjudna talarna finns ministern för civilt…
2024-06-07
Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom i större delen av Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste…
2024-05-23
Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting. Det är…