Stor kampanj för att bekämpa kvarka

Foto: B_A/Pixabay

Nästa vecka drar kampanjen ”Stoppa kvarkan” igång. Med den vill Statens veterinärmedicinska anstalt och flera svenska organisationer bekämpa och sprida kunskap om en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos hästar.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, drabbas ungefär 75 stall i Sverige av kvarka varje år. Det är en mycket smittsam luftvägssjukdom som kan slå hårt mot hästar och som ibland leder till döden. Ridskolor och stall som drabbas av kvarka kan få stänga ner i veckor, ibland månader.
Kampanjen ”Stoppa kvarkan” håller på 3-9 maj. Målet med den är att ” inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas”. Varje dag kommer ett nytt tema tas upp på kampanjsidan, bland annat hur man skyddar sin häst mot kvarka, vad man gör om ens stall drabbas och myter och fakta om sjukdomen.
– Tyvärr finns det fortfarande en stigmatisering kring kvarka, vilket leder till att många drabbade är rädda för att prata öppet. I en engelsk undersökning svarade 75 procent av stallansvariga att rädsla var en av de största orsakerna till att de inte ville prata offentligt om kvarka, säger Linda Perttula, veterinär och kampanjansvarig på SVA i ett pressmeddelande från samma myndighet.

Kampanjen startades först av den brittiska djurskyddsorganisationen Redwings Horse Society under namnet Strangles Awareness Week. 2021 är det första året då organisationer från flera europeiska länder är med.

Gå till kampanjsidan för ”Stoppa kvarkan”.
Läs mer om sjukdomen kvarka på SVA:s hemsida.

Fler nyheter

2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…
2025-04-04
Vad beror det på att människors försvarsvilja och motståndskraft kan vara så olika? Det undersöker Försvarshögskolan i en ny rapport. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning är beredda att delta ”i en icke-stridande roll utan…
2025-03-25
Igår intervjuades Svenska Blå Stjärnans uppdrags- och utbildningsstrateg Karolina Lasses i P4 Uppland om krisberedskap för djur. Programledaren och lyssnarna fick bland annat veta mer om hur man evakuerar sitt djur, ser till att det…
2025-03-13
Blommor, svaga isar, fästingar och ormar – fyra faror du behöver ha koll på för att din hund eller katt ska få en härlig vår. Vårblommor En del blommor som slår ut under våren är…