Svenska råvaror
Medvetna val spelar roll
Mat är ständigt i fokus, inte minst på TV där det finns ett stort utbud av olika matlagningsprogram. Dock är det mindre uppmärksamhet på råvarornas produktion, kvalitet och på vilka vägar den kommit till butiken.
Fler behöver veta att om vi väljer svenskt kött så har djuren vuxit upp enligt lagar och föreskrifter som är bland de strängaste i världen och att Sverige är ett av de länder som använder minst antibiotika i djurproduktionen. Våra lantbrukare håller landsbygden öppen genom sina betande djur vilket i sin tur ger en rikare flora och fauna än obetad mark. Sverige skulle riskera att växa igen om inte djuren hjälpte till att hålla efter marken.
Köttguiden bidrar till kloka val
Kött bidrar med viktiga näringsämnen och ingår i många av våra traditionsenliga rätter. Kött är dock ett livsmedel som påverkar vårt klimat och står för cirka hälften av växthusgaserna från det vi äter. Under de senaste tjugo åren har konsumtionen av kött ökat med femtio procent i Sverige. Om klimat- och hälsomålen ska nås behöver köttkonsumtionen minska.
Genom att minska köttkonsumtionen, välja svenskproducerat och inte slänga mat i onödan gör du en stor gärning.
Läs och ladda ner Köttguiden här! >>>
Konsumentguide – matens ursprung inte alltid givet
Att välja svenskt kött är inte så svårt när ursprungsland kan läsas på förpackningen. Men hur väljer man bland färdigrätterna i frysdisken eller när man ska ut och äta på restaurang?
I Sverige har vi relativt bra djurskyddslagar och de kontrolleras bättre här än i många andra länder. Att köpa kött från svenska djur är bra ur djurskyddssynpunkt, men det bidrar också till att svenskt lantbruk lever vidare och att våra marker hålls öppna med betande djur. För att kunna göra medvetna val krävs att man vet vad man väljer. I köttdisken går det oftast att titta på märkningen på förpackningen, men i många andra fall är det svårt att få tillräcklig information om varifrån köttet kommer. En tumregel är att man får det man betalar för. Ju billigare kött, desto lägre produktionskostnad. Djurskydd kostar helt enkelt!
Hur ser det då ut på våra svenska restauranger och livsmedelsföretag? Varifrån kommer köttet och vilka krav ställs på leverantörerna när det gäller djurskydd, antibiotikaanvändning och bedövning före slakt?
Läs och ladda ner Konsumentguiden! >>>
Om svensk ost
Du ska välja svensk ost om du vill stötta den svenska mjölkproduktionen och om du vill bevara Sveriges öppna landskap med betande djur. Ursprungsmärkning av ost gör medvetna val lättare. Säkrast är det att välja Grevé, Prästost och Herrgård, som alltid görs på svensk mjölkråvara från betande kor.
Visste du att det går åt 10 liter mjölk till ett kilo ost, så det har stor betydelse för våra livsmedelsproducerande bönder om vi kan öka konsumtionen av svensk ost.

Svenska Blå Stjärnan
Visste du att Svenska Blå Stjärnan grundades redan 1917? Från början ryckte man ut för att hjälpa hästar under frihetskriget i Finland.

Utbilda dig
Svenska Blå Stjärnan arbetar för en god djurhållning och gott djurskydd från vardag till kris och katastrof. Ett sätt att engagera sig i Svenska Blå Stjärnan är att utbilda sig för att kunna utgöra en resurs i samhällets krisberedskap.