Svenska Blå Stjärnans krisarbete
2021-10-01
Svenska Blå Stjärnan har bland annat samhällets uppdrag att ta hand om djur vid katastrofer och utbrott av smitta. Genom åren har vi hjälpt till vid många olika kriser – här kan du läsa om vårt arbete vid några av dem.
Fågelinfluensa i Mönsterås 2021
När fågelinfluensa slog till mot Sveriges största äggproducent i Mönsterås i januari 2021 kallades cirka 100 av Svenska Blå Stjärnans medlemmar in för att bekämpa smittan. Deras huvuduppdrag var att hjälpa till att samla ihop och paketera två miljoner avlivade fjäderfän på ett smittsäkert sätt i säckar som sedan slängdes i containrar.
Svenska Blå Stjärnan har varit med att bekämpa fågelinfluensa flera gånger, bland annat på en stor kläckäggsanläggning i Skåne i januari 2021 och på en gård i Nyköping 2017.
Mjältbrand 2016
År 2016 dog ett stort antal kor på några gårdar i Östergötland av mjältbrand. Blå Stjärnor hjälpte veterinärer att vaccinera omkring 4 500 djur för att hindra fortsatt smittspridning.
Mjältbrand är en sporbildande bakterie som kan smitta däggdjur. Sporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jord över 50 år. Det senast kända mjältbrandsdödsfallet hos människa i Sverige inträffade 1965.
Blåtunga 2008-2010
I september 2008 upptäcktes det första fallet någonsin av blåtunga i Sverige, på en gård i Halland. Under två år skulle sedan cirka 300 Blå Stjärnor, vissa nästan non stop, göra avgörande insatser när över en och en halv miljon nötkreatur och får skulle vaccineras i södra Sverige.
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare. Den sprids nästan alltid via infekterade blodsugande svidknott och kan bland annat ge feber och svullna slemhinnor, men också leda till döden och göra att dräktiga djur får missfall. Människor kan inte få blåtunga.
Foto: Peter Osslund
Här hittar du en lista med fler av Svenska Blå Stjärnans insatser