Upp till 60 Blå Stjärnor bekämpar fågelinfluensa i Mönsterås – varje dag
2021-01-21
Foto: Peter Osslund
I måndags hittades fågelinfluensa på ytterligare en plats i Sverige, på landets största anläggning för värphöns i Mönsterås. Upp till 60 medlemmar i Svenska Blå Stjärnan är på plats på anläggningen för att bekämpa smittan – varje dag.
Den 18 januari konstaterades att en stor värphönsanläggning i Mönsterås i Kalmar län drabbats av fågelinfluensa av typen H5N5. Det betyder att fågelinfluensa nu hittats på fem gårdar i Sverige sedan november 2020. Utbrottet i Mönsterås är det hittills överlägset största. Omkring 500 000 värphöns på anläggningen ska avlivas. Avlivnings- och saneringsarbetet för att utrota smittan från gården kräver mycket stora resurser. Därför har Jordbruksverket kallat in medlemmar från Svenska Blå Stjärnan med överenskommelse – som bland annat innebär att de ska kunna rycka ut vid en kris – för att få hjälp i den mycket allvarliga situationen.
Upp till 60 Blå Stjärnor kommer vara på plats på värphönsanläggningen i Mönsterås varje dag. De arbetar med smittsanering, främst med att på ett säkert sätt samla in avlivade fåglar.
– Jag är stolt över våra fantastiska medlemmar som med kort varsel får ledigt från jobbet, fixar barn- och djurvakt och nu är på plats och jobbar, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.
Även Hemvärnet hjälper till med smittbekämpningen.
Stort restriktionsområde
Jordbruksverket har spärrat av gården i Mönsterås och infört ett restriktionsområde som sträcker sig 10 kilometer runt den. I området gäller skyddsnivå 3. Den används vid hög risk för smitta och innebär bland annat skärpta krav på att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar, förbud för transporter av fåglar i fångenskap och att man måste övervaka hälsoläget hos sina fjäderfän för att tidigt upptäcka fall av fågelinfluensa.
Tar hand om djur vid kriser och katastrofer
Svenska Blå Stjärnan arbetar nu alltså aktivt med att bekämpa smittan på plats i Mönsterås. Organisationen har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser, katastrofer och utbrott av smitta. Ett stort antal av Svenska Blå Stjärnans medlemmar är utbildade på sådant som provtagning, smittspårning, sanering och djurskötsel.