Blåtunga i Sverige – nu och i framtiden

2010 utrotades blåtunga i Sverige. Men nu i september rapporterade Jordbruksverket att den fruktade virussjukdomen, som drabbar idisslare, är tillbaka i vårt land. Hur ser smittspridningen ut idag? Hur tros den se ut nästa år? Och vad gäller om vaccination? Om det kan du läsa i denna text.

Hösten 2023 upptäcktes en ny variant av blåtunga, serotyp 3 (BVT 3), i Nederländerna. Och den 12 september i år konstaterades en mjölkko i Uddevalla vara smittad. Det första fallet av blåtunga i Sverige på 15 år var ett faktum.
Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) senast uppdaterade siffror är från idag, den 23 oktober. De visar att blåtunga fram till detta datum hittats i 323 djurbesättningar i Sverige. Av dessa är 164 besättningar med nötkreatur och 159 besättningar med får. De flesta av de smittade djuren finns i områden nära kusten i Västra Götaland, Halland och Skåne. Ett fåtal fall av blåtunga har också hittats i Blekinge och Kronobergs län. För det mesta har ett mindre antal djur i varje besättning smittats. Hur hårt djuren drabbats varierar, från lindrig till allvarlig sjukdom.

Troligt med blåtungefall även 2025

Blåtunga sprids nästan alltid via infekterade, blodsugande svidknott. Dessa är dock nästan bara aktiva under sommarhalvåret och snart kommer deras aktivitet avta helt för ett bra tag framöver. Dessutom gör lägre temperaturer att viruset inte ökar i svidknotten.
Den 18 oktober uttalade sig Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, om situationen på SVA:s hemsida.
– Med sjunkande temperaturer ser vi nu att smittspridningen avtar och förväntar oss att den helt kommer upphöra inom de närmaste veckorna, sa han då.
Dock kan vi förvänta oss nya blåtungefall i Sverige 2025.
– Det är sannolikt att BTV 3 (blåtunga serotyp 3) kommer spridas i Sverige också under 2025. Eftersom smittan är mer utbredd i vårt närområde nu än i slutet av vektorsäsongen 2023 är det troligt att smittspridning i Sverige under vektorsäsongen 2025 kommer starta tidigare än under 2024. Detta medför att smittan kan bli mer omfattande 2025 än 2024, säger Karl Ståhl.

Frivillig vaccination

När blåtunga kom till Sverige förra (och första) gången, hösten 2008, drog en stor vaccinationskampanj igång då det var obligatoriskt att vaccinera djur i smittområdet. Kampanjen varade i två år och Svenska Blå Stjärnan hade en nyckelroll. Mellan 2008 och 2010 var hundratals av organisationens medlemmar ute och vaccinerade djur mot blåtunga. I december 2010 förklarades Sverige fritt från sjukdomen den gången. Då hade cirka 1,6 miljoner djur vaccinerats.
Den här gången är det frivilligt för djurägare att vaccinera sina djur mot blåtunga och någon stor vaccinationskampanj är inte planerad. Det beror främst på att det inte längre anses möjligt och inte heller kostnadseffektivt att utrota sjukdomen genom en stor vaccinationskampanj med obligatorisk vaccination. Sjukdomen är helt enkelt för utbredd numera. EU-lagstiftningen har också förändrats så att en helt annan frivillighet vid bekämpning av blåtunga gäller.
Förutom veterinär får även djurägare vaccinera sina djur mot blåtunga genom delegation från veterinär. För det krävs att det står klart att djurägaren har de rätta kunskaperna för att göra det.

Anmälningspliktig sjukdom

Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom. Det innebär att djurägare måste kontakta veterinär om djur man har visar tecken på att ha blåtunga. Jordbruksverket bekostar provtagning och analys.

FAKTA: Det här är blåtunga
Blåtunga drabbar idisslare, som får och nötkreatur. Virussjukdomen sprids nästan alltid via infekterade, blodsugande svidknott. Blåtunga kan bland annat ge feber, svullna slemhinnor, missfall hos dräktiga djur och muskelskador. Det händer också, även om det är sällsynt, att djurens huvuden svullnar upp och att det i sin tur leder till cirkulationsstopp och att tungan sväller och blir blå – därav sjukdomens namn.

Foto: Erik_Karits/Pixabay

Läs om blåtunga på Jordbruksverkets hemsida
Läs mer om symptom, smittvägar med mera för blåtunga på SVA:s hemsida
Läs om det aktuella smittläget för blåtunga på SVA:s hemsida

Fler nyheter

2024-11-06
Svenska Blå Stjärnan är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med krisberedskap inom djurområdet. Vi har uppdrag åt Jordbruksverket att utbilda fältassistenter för insatser vid smittoutbrott. De senaste åren har vi även haft uppdrag att stärka…
2024-10-25
Idag presenterades Mikael Frisell som ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Men det var inte den enda nyheten på en pressträff där både statsminister Ulf Kristersson och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar…
2024-10-03
Är du en av de miljontals svenskar som har sällskapsdjur har du något att fundera på till imorgon, om du inte redan gjort det: Hur ska du fira ditt djur på Djurens dag? Idag har…
2024-09-29
Lär dig laga mat på ett spritkök. Ta reda på hur mycket vatten ditt hushåll behöver på en vecka. Och se till att ha kontanter och tillräckligt av nödvändiga mediciner hemma. Det är viktiga råd…