Blå Stjärnan Ann-Sofi räddar gåsen från säker oljedöd

Här tvättar Blå Stjärnan Ann-Sofi Sandberg en oljeskadad gås efter utsläppet i Pukaviksbukten.  Att tvätta en gås ren från olja kan ta två-tre timmar i olika bad.

Så många som tusen fåglar  kan vara  oljeskadade. Sedan en knapp vecka är tvätten igång. Ett tiotal frivilliga från Katastrofhjälp Fåglar och vilt och Svenska Blå Stjärnan jobbar för att rädda fåglarna undan en säker död. Bilden togs av Stefan Gabrielsson, Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, som samordnar arbetet.

Fåglar som skadats svårt av oljan är bland andra vigg och knipor, svanar, gräsänder, skarvar, gäss och doppingar.

När oljeskadade fåglar tas om hand görs först en bedömning av hur fågeln mår. Om djuren ska orka med att bli tvättade får de inte vara alltför utmattade. Därför är det vanligt att man tar hand om och utfodrar fåglarna ett par dagar innan man tvättar dem.

Oljan förstör fjädrarnas och dunets isolering mot kyla och oljan påverkar också flytförmågan. Fåglarna kan frysa ihjäl på grund av att fjäderdräkten inte värmer. Om flytförmågan försämras kan fåglarna drunkna.

När fåglarna ska tvättas behöver man veta vilken olja det handlar om och personalen behöver känna till hur man ska tvätta. Efter tvättningen kan sjöfåglarna behöva rehabiliteras i upp till flera veckor för att fjäderdräkten ska återhämta sig.

Den som inte vet hur man gör ska inte försöka hjälpa oljeskadade fåglar, varnar Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg:

– Allmänheten ska absolut inte försöka fånga oljeskadade fåglar. I stället ska man ska rapportera sina iakttagelser på Sölvesborgs kommuns hemsida.

Fler nyheter

2024-05-09
Hundar, katter och bin har alla fått sina egna dagar i kalendern. Idag uppmärksammas ett djur som desto färre känner till: Linderödsgrisen. Linderödsgrisens dag infaller alltid den 9 maj och just idag vill vi därför…
2024-05-06
Varje vecka drabbas i snitt ett svenskt stall av kvarka. Idag startar kampanjen som ska bekämpa en av de mest smittsamma sjukdomarna hos hästar. Kampanjen ”Stoppa kvarkan” har dragit igång. Under sju dagar, 6-12 maj,…
2024-04-25
Man brukar säga att valborgsmässoafton är årets farligaste dag för Sveriges igelkottar, men många andra djur riskerar att brinna inne när vårens ankomst firas. Tänk på det här för att göra den 30 april säkrare…
2024-04-17
I april börjar högsäsongen för fästingar i Sverige. Som djurägare är det viktigt att du har bra koll på fästingmedel och hur du plockar bort den blodsugande parasiten på bästa sätt. Både djur och människor…