Dra ner på ditt matsvinn – och hjälp till att minska risken för kriser

Det orsakar stora växtgasutsläpp och är ett problem som FN lyft högt upp på sin dagordning. Idag, på Krisberedskapsveckans fjärde dag, skriver vi och om hur man motverkar matsvinn – ett möjligt sätt att minska risken för kriser i världen.

Foto: Ray Piedra/Pixabay

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den är instiftad av FN och är en del i kampen för att minska matsvinnet på vår planet. Enligt Livsmedelsverket är matsvinn sådant som kunde ha ätits eller druckits av människor, men som av olika anledningar slängts eller förstörts. Att problemet är stort står rätt klart när man går in och letar information på Livsmedelsverkets hemsida – där kan man bland annat läsa att:
* Matsvinn står för 8-10 procent av allt uppsläpp av växthusgaser i världen.
* En tredjedel av all mat om produceras i världen äts inte upp.
* Fick man bort matsvinnet helt skulle ytterligare tre miljarder människor slippa gå hungriga.
* Genomsnittssvensken slänger 35 kilo mat och dryck varje år (av det är cirka 17 kilo ätbar mat och omkring 18 kilo mat och dryck som hälls ut i vasken).

Planering, tillagning och förvaring

Det brukar sägas att det finns tre grundpelare man behöver ha i bakhuvudet för att kunna minska sitt matsvinn: Planering, tillagning och förvaring. Här kommer några exempel på sådant som kan vara viktigt att tänka på:
* Det är ofta bra att tänka kortsiktigt. Att handla ofta men ett mindre antal varor vid varje tillfälle kan vara ett sätt att undvika matsvinn. En proppfull, oöverblickbar kyl ökar risken för att mat behöver slängas. Konserver är viktiga för krisberedskapen. Ofta håller sig dessa i en bra bit över ett år i rumstemperatur – att ha ett stort lager konserver är därför sällan ett problem, men man behöver ändå hålla koll på bäst-före-datum.
* En grundregel är att ju kallare det är, desto längre håller maten. Se till att kylskåpet (+4 ℃) och frysen (-18 ℃) håller rätt temperatur. Det går också bra att frysa in betydligt fler livsmedel än vad många tror – ett bra sätt att undvika matsvinn.
* Gå inte blint på bäst-före-datumet. Luktar och smakar exempelvis mejeriprodukter som de ska, går de bra att äta även om bäst-före-datumet passerat. När det gäller ägg så är bäst-före-datumet anpassat efter om äggen förvaras i rumstemperatur. I kylskåp kan råa ägg hålla sig flera veckor längre.

Det finns många fler knep för att minska mängden livsmedel som slängs. Vi rekommenderar att du går in och läser Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinn för att lära dig mer.

FN-mål: halvera matsvinnet

Ett av hållbarhetsmålen i det som går under namnet Sustainable Development Goals (SDG) är att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Alla FN:s medlemsländer har antagit målen. En positiv trend är att matsvinnet i världen minskat på senare år, men det finns uppenbarligen mycket kvar att göra.

Fakta om matsvinn
Om internationella matsvinnsdagen

Fler nyheter

2024-02-21
Snart i din brevlåda – till dig som är medlem, Blå Stjärnan nr 1 2024. Men redan här som e-magasin. Läs om Svenska Blå Stjärnans ständiga förändring och utveckling. Om aktuella hot och strategier för att…
2024-02-12
Moa Rönnhagen och Amelia Palmnäs från Svenska Blå Stjärnans Riksungdomsförbund bidrar till utredningen om ungas engagemang i civilsamhället . Regeringen vill stötta unga att engagera sig i det civila samhället. Sedan oktober förra året arbetar…
2024-02-08
Det var länge sedan det var så fullt på Svenska Blå Stjärnans kurser. Nya deltagare strömmar till och till många kurser är det kö. Men fortfarande finns chansen att lära sig vaccinera. Kursen heter Villkorad…
2024-02-05
Österlens museum öppnar i höst en utställning om krisberedskap för barn och husdjur. Utställningen bygger till stor del på Svenska Blå Stjärnans krisberedskapsmaterial. Utställningen riktar sig till familjer och barn – och djur.  Museet vill…