Dra ner på ditt matsvinn – och hjälp till att minska risken för kriser

Det orsakar stora växtgasutsläpp och är ett problem som FN lyft högt upp på sin dagordning. Idag, på Krisberedskapsveckans fjärde dag, skriver vi och om hur man motverkar matsvinn – ett möjligt sätt att minska risken för kriser i världen.

Foto: Ray Piedra/Pixabay

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den är instiftad av FN och är en del i kampen för att minska matsvinnet på vår planet. Enligt Livsmedelsverket är matsvinn sådant som kunde ha ätits eller druckits av människor, men som av olika anledningar slängts eller förstörts. Att problemet är stort står rätt klart när man går in och letar information på Livsmedelsverkets hemsida – där kan man bland annat läsa att:
* Matsvinn står för 8-10 procent av allt uppsläpp av växthusgaser i världen.
* En tredjedel av all mat om produceras i världen äts inte upp.
* Fick man bort matsvinnet helt skulle ytterligare tre miljarder människor slippa gå hungriga.
* Genomsnittssvensken slänger 35 kilo mat och dryck varje år (av det är cirka 17 kilo ätbar mat och omkring 18 kilo mat och dryck som hälls ut i vasken).

Planering, tillagning och förvaring

Det brukar sägas att det finns tre grundpelare man behöver ha i bakhuvudet för att kunna minska sitt matsvinn: Planering, tillagning och förvaring. Här kommer några exempel på sådant som kan vara viktigt att tänka på:
* Det är ofta bra att tänka kortsiktigt. Att handla ofta men ett mindre antal varor vid varje tillfälle kan vara ett sätt att undvika matsvinn. En proppfull, oöverblickbar kyl ökar risken för att mat behöver slängas. Konserver är viktiga för krisberedskapen. Ofta håller sig dessa i en bra bit över ett år i rumstemperatur – att ha ett stort lager konserver är därför sällan ett problem, men man behöver ändå hålla koll på bäst-före-datum.
* En grundregel är att ju kallare det är, desto längre håller maten. Se till att kylskåpet (+4 ℃) och frysen (-18 ℃) håller rätt temperatur. Det går också bra att frysa in betydligt fler livsmedel än vad många tror – ett bra sätt att undvika matsvinn.
* Gå inte blint på bäst-före-datumet. Luktar och smakar exempelvis mejeriprodukter som de ska, går de bra att äta även om bäst-före-datumet passerat. När det gäller ägg så är bäst-före-datumet anpassat efter om äggen förvaras i rumstemperatur. I kylskåp kan råa ägg hålla sig flera veckor längre.

Det finns många fler knep för att minska mängden livsmedel som slängs. Vi rekommenderar att du går in och läser Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinn för att lära dig mer.

FN-mål: halvera matsvinnet

Ett av hållbarhetsmålen i det som går under namnet Sustainable Development Goals (SDG) är att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Alla FN:s medlemsländer har antagit målen. En positiv trend är att matsvinnet i världen minskat på senare år, men det finns uppenbarligen mycket kvar att göra.

Fakta om matsvinn
Om internationella matsvinnsdagen

Fler nyheter

2022-11-21
Nu har det första snöfallet kommit till stora delar av Sverige och kölden är här. Snön ger många härliga upplevelser för både hundar och människor och håller kylan i sig kommer här några bra tips!…
2022-11-15
Svenska Blå Stjärnans Riksstämma hålls 5-7 maj 2023 i Uddevalla. Vill du nominera någon till Centralstyrelsen, CST? Då ska du skicka in din nominering till *protected email*. Nomineringarna ska innehålla en skriftlig motivering till varför…
2022-10-25
Äntligen! tänker nog många skolelever när höstlovet drar igång nästa vecka. För dig som vill träffa och lära dig mer om djur anordnar flera av våra förbund och ungdomsavdelningar aktiviteter när plugget är stängt vecka…
2022-10-04
Idag den 4 oktober är det den nittioandra gången Djurens dag firas. Gör något extra för ditt djur på en mycket viktig dag som allt för få känner till. Djurens dag startades av en grupp…