Dra ner på ditt matsvinn – och hjälp till att minska risken för kriser

Det orsakar stora växtgasutsläpp och är ett problem som FN lyft högt upp på sin dagordning. Idag, på Krisberedskapsveckans fjärde dag, skriver vi och om hur man motverkar matsvinn – ett möjligt sätt att minska risken för kriser i världen.

Foto: Ray Piedra/Pixabay

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den är instiftad av FN och är en del i kampen för att minska matsvinnet på vår planet. Enligt Livsmedelsverket är matsvinn sådant som kunde ha ätits eller druckits av människor, men som av olika anledningar slängts eller förstörts. Att problemet är stort står rätt klart när man går in och letar information på Livsmedelsverkets hemsida – där kan man bland annat läsa att:
* Matsvinn står för 8-10 procent av allt uppsläpp av växthusgaser i världen.
* En tredjedel av all mat om produceras i världen äts inte upp.
* Fick man bort matsvinnet helt skulle ytterligare tre miljarder människor slippa gå hungriga.
* Genomsnittssvensken slänger 35 kilo mat och dryck varje år (av det är cirka 17 kilo ätbar mat och omkring 18 kilo mat och dryck som hälls ut i vasken).

Planering, tillagning och förvaring

Det brukar sägas att det finns tre grundpelare man behöver ha i bakhuvudet för att kunna minska sitt matsvinn: Planering, tillagning och förvaring. Här kommer några exempel på sådant som kan vara viktigt att tänka på:
* Det är ofta bra att tänka kortsiktigt. Att handla ofta men ett mindre antal varor vid varje tillfälle kan vara ett sätt att undvika matsvinn. En proppfull, oöverblickbar kyl ökar risken för att mat behöver slängas. Konserver är viktiga för krisberedskapen. Ofta håller sig dessa i en bra bit över ett år i rumstemperatur – att ha ett stort lager konserver är därför sällan ett problem, men man behöver ändå hålla koll på bäst-före-datum.
* En grundregel är att ju kallare det är, desto längre håller maten. Se till att kylskåpet (+4 ℃) och frysen (-18 ℃) håller rätt temperatur. Det går också bra att frysa in betydligt fler livsmedel än vad många tror – ett bra sätt att undvika matsvinn.
* Gå inte blint på bäst-före-datumet. Luktar och smakar exempelvis mejeriprodukter som de ska, går de bra att äta även om bäst-före-datumet passerat. När det gäller ägg så är bäst-före-datumet anpassat efter om äggen förvaras i rumstemperatur. I kylskåp kan råa ägg hålla sig flera veckor längre.

Det finns många fler knep för att minska mängden livsmedel som slängs. Vi rekommenderar att du går in och läser Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinn för att lära dig mer.

FN-mål: halvera matsvinnet

Ett av hållbarhetsmålen i det som går under namnet Sustainable Development Goals (SDG) är att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Alla FN:s medlemsländer har antagit målen. En positiv trend är att matsvinnet i världen minskat på senare år, men det finns uppenbarligen mycket kvar att göra.

Fakta om matsvinn
Om internationella matsvinnsdagen

Fler nyheter

2023-03-14
Måndagen den 20 mars är det dags för del fem av Svenska Blå Stjärnans digitala föreläsningsserie. Åsa Odelros, Sveriges främsta expert på ekologisk äggproduktion och ordförande i Svenska Blå Stjärnan Gävleborg, berättar om hobbyhöns och…
2023-03-14
Den 11 mars var Svenska Blå Stjärnans utbildningskonsulent Eva Ladberg med i P4 Blekinge och berättade om vad som krävs av djurägare för att man själv och ens djur ska klara av en krissituation. Det…
2023-03-08
Klickerträning har länge varit populärt i hundträning, men har de senaste åren vuxit i popularitet även bland hästmänniskor. Men hur fungerar det att träna hästar belöningsbaserat? Måste man alltid använda mat som belöning? Vad gör…
2023-03-01
Vill du ansvara för Svenska Blå Stjärnans utbildningar? Vill du bistå och stärka våra engagerade, ideella medlemmar? Vi tror att du gillar att ha kontakt med andra människor, är strukturerad och har lätt för att…