Ensamma djurungar sällan övergivna

Våren står i full blom och överallt ploppar de upp, ensamma djurungar av olika slag. Men vad ska man göra när man stöter på en djurunge som verkar övergiven? Oftast är svaret: ingenting.

Det är naturligt för djurvänner att vilja hjälpa till om de till exempel ser en ensam fågelunge som piper. Men oftast behövs ingen hjälp och när vi människor lägger oss i är risken stor att det skadar mer än det hjälper. Sedan kan det ibland vara svårt för en lekman att avgöra om ett djur är i verklig nöd. Rådet då är enkelt: Ring en viltrehabiliterare och fråga hur du ska gå vidare. Längre ner i denna text hittar du länkar till Katastrofhjälp – Fåglar och Vilts hemsida; där finns kontaktuppgifter till viltrehabiliterare runt om i Sverige.
– Vår grundsyn är att man inte ska ta hand om en djurunge förrän man är helt övertygad om att matande förälder är död. Väldigt många föräldrar kommer inte fram så länge det är människor i närheten. Dessutom får en del djurungar bara mat på natten, till exempel harar. Så en harunge kan sitta på marken på dagen utan att någon förälder syns till, och det är helt normalt, säger viltrehabiliteraren Kalle Hammarberg på Katastrofhjälp – Fåglar- och Vilt (KFV).

– Vill du veta mer om vad du ska tänka på om du stöter på skadat eller till synes övergivet vilt? Läs artikeln ”Så hjälper du skadat och övergivet vilt”, sidorna 8-9 i Blå Stjärnan nr 3-2020.
Råd om vad du bör och absolut inte bör göra om du ser en ensam djurunge (KFV-Riks hemsida)
Kontakta en viltrehabiliterare i ditt län (KFV-Riks hemsida)

Foto: Mylene2401/Pixabay

Fler nyheter

2025-03-25
Igår intervjuades Svenska Blå Stjärnans uppdrags- och utbildningsstrateg Karolina Lasses i P4 Uppland om krisberedskap för djur. Programledaren och lyssnarna fick bland annat veta mer om hur man evakuerar sitt djur, ser till att det…
2025-03-13
Blommor, svaga isar, fästingar och ormar – fyra faror du behöver ha koll på för att din hund eller katt ska få en härlig vår. Vårblommor En del blommor som slår ut under våren är…
2025-02-28
På internationella kvinnodagen den 8 mars anordnar Armémuseum ett samtal med temat ”Djur i krig och försvarsfrivilliga kvinnoföreningar”, ett samtal som kretsar kring Svenska Blå Stjärnans arbete. Medverkar i evenemanget gör Martina Berggren, Försvarshögskolan, som…
2025-02-25
Nu har årets första uppdragsutbildning gått av stapeln! Ett fantastiskt gäng gick utbildningen Risk & Säkerhet på Räddningsskolan Rosersberg i Stockholm, ett av Sveriges största övningsområden. Utbildningen är det första steget för medlemmar som vill…