Ingen ökad risk för mul- och klövsjuka i Sverige

Den 10 januari upptäcktes det första fallet av mul- och klövsjuka i Tyskland på nästan 40 år. Trots det bedömer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att risken för att den smittsamma sjukdomen kommit till Sverige inte har ökat. Men bedömningen bygger på den information som finns nu och kan förändras.

För några veckor sedan upptäcktes det första fallet av mul- och klövsjuka i Tyskland sedan 1988. Tre vattenbufflar på en gård strax utanför Berlin dog av smittan. De återstående elva bufflarna i besättningen avlivades liksom djur i besättningar på närliggande gårdar.
SVA har nu gjort en så kallad snabb riskvärdering för att bedöma hur stor risken är att mul- och klövsjuka spridits från Tyskland till Sverige.
– Det har under relevant tidsperiod inte förekommit några importer av levande klövdjur från Tyskland. Importer av sperma från nötkreatur för insemination har skett, men inte från den drabbade regionen. Sammantaget innebär det aktuella utbrottet och de kontakter som har varit med området i nuläget inte en påverkan av den totala risken för introduktion av mul- och klövsjuka till Sverige. Men om situationen i Tyskland ändras så ändras också risken och SVA följer läget noga, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, till SVA:s hemsida.

Oklar varifrån smittan kommer

I dagsläget har mul- och klövsjukan bara hittats i en djurbesättning i Tyskland. Det är oklart hur smittan kommit till gården strax utanför Berlin.
Mul- och klövsjuka är en mycket smittsam sjukdom som drabbar klövdjur. Den ger feber och smärtsamma blåsor i munnen, på spenar och på klövar. Dessutom kan stora utbrott av sjukdomen få långtgående ekonomiska konsekvenser på grund av exempelvis exportrestriktioner och höga bekämpningskostnader.

Foto: nguyenthienlong/Pixabay

Fler nyheter

2025-04-14
Choklad, pynt och fet och salt mat. Sådant som hör påsken till för oss människor, men som för hundar och katter i värsta fall kan vara livsfarligt. Vi berättar om farorna du behöver ha koll…
2025-04-04
Vad beror det på att människors försvarsvilja och motståndskraft kan vara så olika? Det undersöker Försvarshögskolan i en ny rapport. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning är beredda att delta ”i en icke-stridande roll utan…
2025-03-25
Igår intervjuades Svenska Blå Stjärnans uppdrags- och utbildningsstrateg Karolina Lasses i P4 Uppland om krisberedskap för djur. Programledaren och lyssnarna fick bland annat veta mer om hur man evakuerar sitt djur, ser till att det…
2025-03-13
Blommor, svaga isar, fästingar och ormar – fyra faror du behöver ha koll på för att din hund eller katt ska få en härlig vår. Vårblommor En del blommor som slår ut under våren är…